18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 10:38

Πογιατζής: 138 καταγγελίες ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς – Κάθε μέρα και νέες καταγγελίες

Να μην σταυρώσουν τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Αρχής κατά της Διαφθοράς, τα οποία αφορούν την αγορά υπηρεσιών για την διενέργεια ερευνών, ύψους €1,2 εκατ., ζήτησε ο Επιτρόπος Διαφάνειας Χάρης Πογιατζής.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού της Αρχής, τόνισε ότι το συγκεκριμένο κονδύλι που ζητείται έχει υπολογισθεί για να καλύψει τις ανάγκες για αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες και νομικούς για την διεξαγωγή σημαντικού αριθμού ερευνών τις οποίες είναι έτοιμη να ξεκινήσει η Αρχή.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των καταγγελιών που έχει ενώπιον της η Αρχή, ο κ. Πογιατζής είπε ότι έφτασαν τις 138, σημειώνοντας ότι καθημερινά δέχονται αριθμό καταγγελιών, οι οποίες αξιολογούνται και καταχωρούνται όσες χρήζουν έρευνας, καθώς δεν υπάρχει το προσωπικό για την διεξαγωγή της έρευνας.

Σημειώνεται ότι σε σημείωμα που προώθησε στην Επιτροπή Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι ο αριθμός των καταγγελιών ενώπιον της Αρχής ανερχόταν σε 109.

Συγκεκριμένα, η Αρχή κατά της Διαφθοράς, δέχθηκε συνολικά 107 καταγγελίες,  εκ των οποίων οι 79 ήταν επώνυμες καταγγελίες και 28 ανώνυμες καταγγελίες, ενώ την ίδια ώρα η Αρχή έχει πρόθεση να προχωρήσει και με 2 αυτεπάγγελτες διερευνήσεις.

Ο Επίτροπος Διαφάνειας σημείωσε περαιτέρω ότι η Αρχή διερευνά αυτεπάγγελτα ή ύστερα από υποβολή καταγγελίας, πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή, για το 2024 έχουν προϋπολογισθεί τα κόστη για εκείνες τις δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η αποστολή της Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι για την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, έχει συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μία κοστολόγηση ύψους €4,5 εκατ. για την περίοδο 2022-2026.

Από τα €4.5 εκατ., το ποσό των €3.7 εκατ. θα διατεθεί για να καλύψει μέρος των μισθών των Μελών, του προσωπικού και συνεργατών της Αρχής (περίπου το ποσό των €1.868.888), το κόστος διορισμού λειτουργών επιθεώρησης (περίπου το ποσό των €1,561,112 μέχρι το 2026), αρχικές δαπάνες για τον γραφειακό εξοπλισμό και την επίπλωση των γραφείων της Αρχής (€50,000) και το κόστος για την διαμόρφωση επιπρόσθετων γραφείων στον δεύτερο όροφο του ιδίου κτηρίου, το οποίο παραχωρήθηκε στην Αρχή (περίπου το ποσό των €250,000).

Επιπρόσθετα, από τα €4.5 εκ, μέχρι το 2026, το ποσό των €478 χιλ. θα διατεθεί για διαφωτιστικές εκστρατείες και το ποσό των €300 χιλ. για εκπαιδεύσεις σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς για το έτος 2024, ανέρχεται στο ποσό των €2.102.700 σε σύγκριση με το 2023 όταν ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €1.019.173 και ο αρχικός και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ανέρχονται συνολικά σε €1.211.973.

Αύξηση 580% στο κόστος για αγορά υπηρεσιών

Από το σύνολο των €2.102.700 που προϋπολογίζεται για το 2024, ποσό ύψους €1,194,000 ή 57του συνόλου, περίπου, προορίζονται να καλύψουν δαπάνες σχετικά με αγορά υπηρεσιών για διορισμό Λειτουργών Επιθεώρησης για τη διεξαγωγή διερευνήσεων, αγορά άλλων, συναφών με την διεκπεραίωση των διερευνήσεων υπηρεσιών και αγορά υπηρεσιών συνεργατών για διεκπεραίωση άλλων θεμάτων.

Το αντίστοιχο ποσό για το 2023 ανέρχεται στις €175.500, οπόταν στον προϋπολογισμό του 2024 παρουσιάζεται αύξηση ύψους € 1.018.500 περίπου ή 580%.

Σημειώνεται ότι η αύξηση οφείλεται στην έναρξη διερεύνησης των καταγγελιών που υποβάλλονται στην Αρχή, κάτι που αποτελεί ουσιαστικό μέρος των αρμοδιοτήτων της Αρχής.

Επίσης, από το σύνολο των €2.102.700 που προϋπολογίζονται για το 2024, ποσό ύψους €484.609,00 ή ποσοστό 23%, περίπου, αφορά στις δαπάνες μισθοδοσίας των αξιωματούχων της Αρχής, δηλαδή του Επιτρόπου Διαφάνειας και των 4 Μελών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Χαλά ο καιρός το Πάσχα – Νεφώσεις, άνεμοι και κατά τόπους βροχές

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ αύριο αναμένεται ισχυρό έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα. Σύμφωνα με τη πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από...

Φωτιές, πέτρες, μολότοφ έξω από το “Αντώνης Παπαδόπουλος” – Συνελήφθη νεαρός

Νεαρός ηλικίας 25 ετών από τη Λευκωσία, συνελήφθη στη Λάρνακα για υπόθεση παράνομης κατοχής και μεταφοράς επιθετικών οργάνων και εκρηκτικών υλών. Όπως ανέφερε ο Σπύρος...

Κατασχέθηκαν 800 κιλά κρέας – Αυστηροί έλεγχοι ενόψει Πάσχα

Στην κατάσχεση 800 περίπου κιλών κρέατος προχώρησαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν ενόψει των εορτών του Πάσχα, δήλωσε σήμερα η...

Οι αλλαγές στο Διάταγμα Απασχόλησης Φοιτητών από Τρίτες Χώρες

Τις κυριότερες αλλαγές που έχουν επέλθει στο αναθεωρημένο Διάταγμα για την Απασχόληση Αλλοδαπών Φοιτητών από Τρίτες Χώρες και το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τη Μεγάλη...

ΑΔΜΗΕ: Δημιουργεί σταθμό προσαιγιάλωσης οπτικών ινών στην Κρήτη

Τη δημιουργία καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης οπτικών ινών στα Χανιά της Κρήτης από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom και τη Quadrivium ανακοίνωσε τη Μεγάλη Πέμπτη ο Ανεξάρτητος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!