34.2 C
Nicosia
Κυριακή 16 Ιούνιος 2024 | 18:15

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο κρατικό δάσος Πάφου – Τα πιθανά αίτια

Περιορίστηκε η φωτιά στην περιοχή Ελίτζιες στο κρατικό δάσος της Πάφου μετά από ολονύχτια προσπάθεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργος Κωνσταντίνου.

Σε σημερινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως η φωτιά έχει οριοθετηθεί και με το πρώτο φως της ημέρας επανήρχισαν οι πτήσεις των εναέριων πτητικών μέσων. Συγκεκριμένα, από τις 05:47 το πρωί επιχειρούν επτά πτητικά μέσα ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα και τα δύο πτητικά μέσα των βρετανικών βάσεων. Το ευτύχημα, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, είναι ότι δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις παρά μόνο μερικές εστίες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας,  στην καρδιά της πιο συμπαγούς δασικής έκτασης της Κύπρου, στα βόρεια της κοιλάδας των κέδρων. Η φωτιά κατέκαυσε δάσος με πεύκα, ωστόσο η έκταση της αναμένεται να υπολογιστεί σήμερα.

Την εξέλιξη της πυρκαγιάς παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος ο οποίος βρισκόταν στο Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αθαλάσσας, ενώ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών έσπευσε επί τόπου στο Συντονιστικό Κέντρο του Τμήματος Δασών που στήθηκε πλησίον της φωτιάς.

Ο Υπουργός Γεωργίας είχε αναφέρει χθες στο ΚΥΠΕ πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ελίτζιες του κρατικού Δάσους Πάφου, είναι βελτιωμένη και είναι διαχειρίσιμη.

Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός σημείωσε πως υπήρξε άμεσος συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης από την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά γύρω στις 18:30 της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του από την σκηνή της πυρκαγιάς ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου είχε εκφράσει χθες την εκτίμηση πως η φωτιά φέρεται να προκλήθηκε από εναέρια καλώδια της ΑΗΚ που συνδέουν τους δασικούς σταθμούς Κάμπου και Σταυρού της Ψώκας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από την Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου. Πλησίον της πύρινης λαίλαπας βρέθηκε και ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.

Στην περιοχή επιχειρούν το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Άμυνα, ομάδες εθελοντών με προωθητές γαιών, εκσκαφείς, και βυτιοφόρα που ήταν διαθέσιμα στην περιοχή.

Περίπου 20 εκτάρια κατέκαψε η φωτιά στο κρατικό δάσος στην Πάφο

Περίπου 20 εκτάρια πευκοδάσους και άγριας βλάστησης εκτιμάται ότι κάηκαν από την πυρκαγιά στο κρατικό δάσος, στην περιοχή Ελίτζιες, στην Πάφο, βάσει ενός πρώτου υπολογισμού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργο Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως με το πρώτο φώς της ημέρας επιχείρησαν τελικά τρία πτητικά μέσα, ενώ η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί. Δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Ίκαρος 2» ούτε να ενισχυθούν τα πτητικά μέσα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, συμπλήρωσε.

Καθόλη την διάρκεια της νύχτας, συνέχισε, παρέμειναν δυνάμεις πυρόσβεσης στην «καρδιά» της φωτιάς για την αντιμετώπιση μικρών εστιών. Οι ισχυρές δυνάμεις θα παραμείνουν στην σκηνή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε τέλος στη σημαντική συμβολή του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας αλλά και πολυάριθμων εθελοντών για οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι τρεις ερμηνείες για το φαινόμενο Φειδίας

Τα όσα γράφτηκαν (και γράφτηκαν πολλά) για το φαινόμενο Φειδίας φαίνεται να μην εξηγούν πλήρως, γιατί ο νεαρός αυτός εξασφάλισε σχεδόν 20% των ψήφων...

Το μήνυμα των εκλογών και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ένα από τα κύρια ευρήματα των εκλογών είναι ότι τα κόμματα που υποστήριξαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές έχουν συρρικνωθεί. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και...

Τελ Αβίβ: Κοσμοπλημμύρα στους δρόμους για την απελευθέρωση των ομήρων – Η μεγαλύτερη κινητοποίηση από την έναρξη του πολέμου

Τους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων του Ισραήλ πλημμλύρισαν χθες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ζητώντας για ακόμη μια φορά  την επίτευξη συμφωνίας για...

Ρωσία: Νεκροί οι δράστες της ομηρίας σε κέντρο κράτησης στο Ροστόφ – Απελευθερώθηκαν οι δυο σωφρονιστικοί

Οι κρατούμενοι που έπιασαν ομήρους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους μέσα σε κέντρο κράτησης στο Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, σκοτώθηκαν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX. Όπως...

Χανιά: Πυροβολισμοί και άγριο ξύλο σε μίνι μάρκετ

Ένα σοκαριστικό βίντεο από επεισόδιο με βία και πυροβολισμούς σε μίνι μάρκετ, στα Χανιά, μετέδωσε η ΕΡΤ. Όπως φαίνεται από το βίντεο, ένας μεσήλικας άνδρας,...

Ξάνθη: Σύγκρουση λεωφορείου με Ι.Χ. – 4 νεκροί

Σύγκρουση λεωφορείου με Ι.Χ. αυτοκίνητο σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής, λίγο έξω από τους Τοξότες Ξάνθης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!