24.9 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 5:07

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο κρατικό δάσος Πάφου – Τα πιθανά αίτια

Περιορίστηκε η φωτιά στην περιοχή Ελίτζιες στο κρατικό δάσος της Πάφου μετά από ολονύχτια προσπάθεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργος Κωνσταντίνου.

Σε σημερινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως η φωτιά έχει οριοθετηθεί και με το πρώτο φως της ημέρας επανήρχισαν οι πτήσεις των εναέριων πτητικών μέσων. Συγκεκριμένα, από τις 05:47 το πρωί επιχειρούν επτά πτητικά μέσα ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα και τα δύο πτητικά μέσα των βρετανικών βάσεων. Το ευτύχημα, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, είναι ότι δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις παρά μόνο μερικές εστίες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας,  στην καρδιά της πιο συμπαγούς δασικής έκτασης της Κύπρου, στα βόρεια της κοιλάδας των κέδρων. Η φωτιά κατέκαυσε δάσος με πεύκα, ωστόσο η έκταση της αναμένεται να υπολογιστεί σήμερα.

Την εξέλιξη της πυρκαγιάς παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος ο οποίος βρισκόταν στο Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αθαλάσσας, ενώ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών έσπευσε επί τόπου στο Συντονιστικό Κέντρο του Τμήματος Δασών που στήθηκε πλησίον της φωτιάς.

Ο Υπουργός Γεωργίας είχε αναφέρει χθες στο ΚΥΠΕ πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ελίτζιες του κρατικού Δάσους Πάφου, είναι βελτιωμένη και είναι διαχειρίσιμη.

Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός σημείωσε πως υπήρξε άμεσος συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης από την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά γύρω στις 18:30 της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του από την σκηνή της πυρκαγιάς ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου είχε εκφράσει χθες την εκτίμηση πως η φωτιά φέρεται να προκλήθηκε από εναέρια καλώδια της ΑΗΚ που συνδέουν τους δασικούς σταθμούς Κάμπου και Σταυρού της Ψώκας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από την Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου. Πλησίον της πύρινης λαίλαπας βρέθηκε και ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος.

Στην περιοχή επιχειρούν το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Άμυνα, ομάδες εθελοντών με προωθητές γαιών, εκσκαφείς, και βυτιοφόρα που ήταν διαθέσιμα στην περιοχή.

Περίπου 20 εκτάρια κατέκαψε η φωτιά στο κρατικό δάσος στην Πάφο

Περίπου 20 εκτάρια πευκοδάσους και άγριας βλάστησης εκτιμάται ότι κάηκαν από την πυρκαγιά στο κρατικό δάσος, στην περιοχή Ελίτζιες, στην Πάφο, βάσει ενός πρώτου υπολογισμού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών Γιώργο Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως με το πρώτο φώς της ημέρας επιχείρησαν τελικά τρία πτητικά μέσα, ενώ η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί. Δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Ίκαρος 2» ούτε να ενισχυθούν τα πτητικά μέσα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, συμπλήρωσε.

Καθόλη την διάρκεια της νύχτας, συνέχισε, παρέμειναν δυνάμεις πυρόσβεσης στην «καρδιά» της φωτιάς για την αντιμετώπιση μικρών εστιών. Οι ισχυρές δυνάμεις θα παραμείνουν στην σκηνή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε τέλος στη σημαντική συμβολή του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας αλλά και πολυάριθμων εθελοντών για οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζει τις απειλές Φιντάν για την Κύπρο

Σε καταδίκη των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή,...

Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ για τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 - 28...

Πως απάντησε ο Χριστοδουλίδης στις απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ – Δεν θα εμπλακούμε στο αφήγημα της Τουρκίας

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,...

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια – Ο καύσωνας καλά κρατεί

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να...

Ελεγκτική Υπηρεσία: Αδυναμίες και λάθη σε χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών

Αδυναμίες ή και λάθη στην εφαρμογή των απαιτούμενων ελέγχων σε διάφορα Σχέδια, αλλά και λογιστικούς χειρισμούς που δεν συνάδουν με τη λογιστική αρχή εισπράξεων...

Σημαντική πτώση (-1.27%) στο ΧΑΚ

Με απώλειες έκλεισε η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της βδομάδας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,27%, κλείνοντας στις 163,50...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!