25.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 19:16

Οι κάμερες στους δρόμους κατέγραψαν 490 παραβάσεις μέχρι τις 11 το πρωϊ – Πότε θα αρχίσουν οι ποινές

Πέραν των 490 τροχαίων παραβάσεων από σταθερές και κινητές κάμερες ανίχνευσε μέχρι τις 11:00 τη Δευτέρα το σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το πρωί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ευριπίδου ανέφερε ότι το σύστημα, που τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά σήμερα, ανίχνευσε και κατέγραψε, μέχρι τις 11:00, 286 τροχαίες παραβάσεις από σταθερές κάμερες και 209 τροχαίες παραβάσεις από τις κινητές κάμερες.

Το σύστημα θα λειτουργεί σε πιλοτική βάση μέχρι το τέλος του έτους, μέσω του οποίου από σταθερές και κινητές κάμερες θα καταγράφονται τροχαίες παραβάσεις και θα επιβάλλονται πρόστιμα, με στόχο τη μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού είχε προηγηθεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευριπίδου η σύμβαση που έχει υπογραφεί περιλαμβάνει 90 σταθερές κάμερες σε τριάντα τοποθεσίες παγκύπρια, ενώ σημείωσε ότι περιλαμβάνει και 20 κινητές κάμερες για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων ταχύτητας, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως οι κάμερες θα ανιχνεύουν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης, ενώ συμπλήρωσε ότι με την ανίχνευση και καταγραφή των συγκεκριμένων αδικημάτων θα μπορούν επιπρόσθετα να εντοπίζονται και αδικήματα όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων και μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Από 1η Ιανουαρίου τα εξώδικα

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου η αποστολή εξωδίκων προστίμων στους παρανομούντες θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, αφού όπως είπε στο παρόν στάδιο και μέχρι τέλος του χρόνου θα εκδίδονται μόνο προειδοποιήσεις.

Εξήγησε περαιτέρω ότι με την αρχή του νέου χρόνου οι παρανομούντες θα λαμβάνουν το εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό, με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία, η οποία θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν.

Οι ποινές

Ερωτηθείς για τις ποινές που θα ισχύουν, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας είπε ότι οι ποινές είναι οι ίδιες με αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα, για να σημειώσει ότι αυτό που αλλάζει με την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας την περασμένη Πέμπτη είναι η αλλαγή στην ημερομηνία αποπληρωμής.

Σημείωσε ότι πριν την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας για κάποια αδικήματα ίσχυε η αποπληρωμή των εξωδίκων μέχρι 15 ημέρες, ενώ τώρα έγιναν όλα μέχρι 30 ημέρες ή μέχρι 45 ημέρες.

Που θα βρίσκονται οι κάμερες

Σε ερώτηση αναφορικά στα σημεία που τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν οι κάμερες, είπε ότι ήδη υπάρχουν τέσσερις σταθερές κάμερες στη διασταύρωση Γρίβα Διγενή με Δημοσθένη Σεβέρη, για να προσθέσει ότι στην συνέχεια του προγράμματος θα τοποθετηθούν σε άλλα 29 σημεία.

Συνολικά, ανάφερε, θα τοποθετηθούν 90 σταθερές κάμερες σε 30 σημεία ανά το παγκύπριο.

Επεσήμανε ότι οι υπόλοιπες κάμερες θα εγκατασταθούν σε βάθος χρόνου, αφού το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2023.

Ο κ. Ευριπίδου ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα προνοεί την εγκατάσταση καμερών σε 3 μήνες από σήμερα, σε 6 μήνες και ακολούθως σε 18 μήνες, ενώ η εγκατάσταση θα γίνεται σταδιακά.

Επιπλέον, είπε ότι μέχρι το 2023 θα παραδοθούν συνολικά 20 κινητές κάμερες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Έτοιμο να σαλπάρει το διαστημικό ιστιοφόρο της NASA (βίντεο)

Η NASA ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν νέο τρόπο πλοήγησης στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που ονομάστηκε Advanced Composite Solar Sail System η οποία...

Ντουμπάι: Σε 24 ώρες θα λειτουργήσει ξανά κανονικά το αεροδρόμιο

Μετά τις φοβερές βροχοπτώσεις και τις πρωτοφανείς πλημμύρες, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα επιστρέψει στην πλήρη του λειτουργική δυναμικότητα εντός 24 ωρών, δήλωσε σήμερα ο...

Μπριζίτ Μακρόν: Το «παραμυθένιο ταξίδι ζωής» της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας στη μικρή οθόνη (φωτό)

Η ιστορία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, θα μεταφερθεί στην μικρή οθόνη από την γαλλική εταιρεία παραγωγής Gaumont. Με τίτλο «Brigitte, une femme...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!