20.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 1:38

Ξεπέρασαν τις 7.200 οι αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Τις 7.248 έχουν φτάσει οι αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αναφέρει στο σημερινό του άρθρο ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι στην Γενί Ντουζέν σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της γης που οι αιτήσεις αυτές αφορούν, δεν είναι «δική τους» και πως η λέξη «τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – δεν αναφέρεται πουθενά στην «επιτροπή».

Σύμφωνα με τον τ/κ αρθρογράφο, από τις συνολικές αιτήσεις, 1.449 κατέληξαν σε συναίνεση και 34 με «δίκη». Μέχρι σήμερα έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις 382.541.826 στερλινών για 1.233 αιτήσεις. Σε 4 αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή, σε 2 περιπτώσεις αποφασίστηκε ανταλλαγή και αποζημίωση και για 8 αιτήσεις, επιστροφή και αποζημίωση.

Αν πάει έτσι το πράγμα, το «εδαφικό», σχολιάζει ο Μουτλούγιακαλί, μπορεί να επιλυθεί μέσα σε 3.000 χρόνια, σημειώνοντας ότι στο «βορρά» – όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα – υπάρχουν 1.453.000 στρέμματα ε/κ περιουσιών που δεν αποτελούν ούτε το 5% του συνόλου αυτών για τις οποίες πήρε αποφάσεις η «επιτροπή». Σημειώνει δε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2018 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τ/κ περιουσίες στον «νότο» είναι 455.000 στρέμματα.

Ο Τζενκ Μουτλούγιακκαλι υπενθυμίζει ότι τα 133 από τα 166 ξενοδοχεία στα κατεχόμενα σήμερα, βρίσκονται σε ε/κ γη, ενώ σε τ/κ γη βρίσκονται 33 ξενοδοχεία, ενώ ούτε η εικόνα για τα σχολεία σήμερα στα κατεχόμενα είναι διαφορετική. «Λέγεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια στερλίνες για επίλυση όλου του ‘περιουσιακού προβλήματος’, εκτός του Βαρωσιού».

Αναφερόμενος στα καθήκοντα της «επιτροπής» γράφει ότι αυτή «μελετά αιτήσεις που γίνονται για επιστροφή, αποζημίωση και ανταλλαγή, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου 67/2005. Στις αξιολογήσεις που γίνονται προστατεύονται οι αρχές της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας που αποτελούν βασικό στοιχείο των συμφωνικών Υψηλού Επιπέδου 1977-79 και όλων των σχεδίων που ετοίμασαν μέχρι σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση του Κυπριακού. Η επιτροπή εργάζεται για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών των περιουσιών κατά τρόπο που δεν θα πλήττονται τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Υπογραμμίζει δε ότι υπάρχει ο όρος ‘δικοινοτικότητα’ και οι αποφάσεις των ΗΕ, σχολιάζοντας ότι «δεν συνάδει με το Σύνταγμα το οποίο ‘εγγυήθηκε’ η Τουρκία η πολιτική δύο χωριστών κρατών που περιγράφεται ως ‘κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Και καθόλου με τις διεθνείς πρακτικές! Ακόμα μάλιστα ούτε και με την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών!»

Η «πρόεδρος» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», Νοβμπέρ Φερίτ Βατζχί ανέφερε στον Τζενκ Μουτλούγιακαλι ότι εργάζονται εντατικά για κατάληξη των φακέλων που έχουν ενώπιον τους. «Είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη της επιτροπής και χρειάζονται πόροι για να είναι βιώσιμη», δήλωσε λέγοντας ότι η οικονομική διάσταση του θέματος βρίσκεται εκτός της ευθύνης της «επιτροπής».

Η «επιτροπή», πρόσθεσε, συνεχίζει τις δραστηριότητές της για να μπορέσει να βρει μια δίκαιη, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για τις περιουσιακές απαιτήσεις και στόχος της είναι με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην συνολική επίλυση του κυπριακού.

Υπόθεση Jasmine

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο ίδιο άρθρο ο Μουτλούγιακαλι αναφέρεται και στην αίτηση της National Westminster Bank (Royal Bank of Scotland) και της Pharos Estate Ltd για να τους επιστραφεί η περιουσία τους στην Κερύνεια, εντός της οποίας βρίσκεται και το ξενοδοχείο Jasmine Court.

Σύμφωνα με τον Μουτλούγιακαλι, στις 28 Νοεμβρίου 2017, η «επιτροπή» επιδίκασε ομόφωνα αποζημίωση 22.773.940 στερλινών για την εν λόγω περιουσία, όμως η απόφαση δεν εφαρμόζεται εδώ και 6 χρόνια με την δικαιολογία της «ανεπάρκειας πόρων».

Ο τ/κ αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1996 είχε υπογραφεί για την διαχείριση του Jasmine Court μια συμφωνία ενοικίασης 49 χρόνων με ετήσιο ενοίκιο 100.000 δολαρίων ανάμεσα στο «υπουργείο οικονομικών» και την εταιρεία Ξενοδοχεία Ember Ltd που ανήκε στον Ομέρ Λουτφί Τοπάλ και στην οικογένειά του.

Το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό για μακρό χρονικό διάστημα, δεν προσφέρει υπηρεσίες και εξυπηρετεί μόνο «ειδικούς πελάτες», αναφέρει σημειώνοντας ότι η νέα εξέλιξη είναι ότι ακυρώνεται η συμφωνία διαχείρισης του ξενοδοχείου και αναζητείται «νέος πελάτης», ο οποίος θα πληρώσει την αποζημίωση των 22.773.940 στερλινών, «αλλιώς το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η ‘επιστροφή’».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!