18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 19:10

Λευκωσία: Έργα €39 εκατ. με ασφαλή πεζοδρόμια σε 262 δρόμους

Mέχρι και το 2024 θα έχουν υλοποιηθεί συνολικά 19 Συμβόλαια που καλύπτουν 262 δρόμους συνολικού μήκους 49 χιλιομέτρων, δημιουργία πεζοδρομίων συνολικού μήκους 92 χιλομέτρων και τοποθέτηση αγωγών όμβριων υδάτων συνολικού μήκους 47 χιλιομέτρων είπε την την Τετάρτη ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι η αξία των έργων ανέρχεται στα 39 εκατ. ευρώ, ενώ είπε πως από το 2015 μέχρι σήμερα ο Δήμος Λευκωσίας ολοκλήρωσε 13 έργα κατασκευής ομοιόμορφων και ασφαλών πεζοδρομίων σε γειτονιές της πρωτεύουσας.

Όπως, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Λευκωσίας, ο κ. Γιωρκάτζης σημείωσε ότι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών της Λευκωσίας, μέσα από τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος διακίνησης, με χώρους στάθμευσης, υπογειοποιημένες υπηρεσίες και εκτενές δίκτυο όμβριων υδάτων το οποίο να μειώνει τον κίνδυνο πλημμυρών, ήταν εξ αρχής στις προτεραιότητες του Δήμου της Πρωτεύουσας.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει τη χρέωση όλων των εργασιών στους ιδιοκτήτες, ο Δήμος Λευκωσίας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2013, αποφάσισε να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, μειώνοντας σημαντικά το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας σημείωσε ως σημαντική παράμετρο των συγκεκριμένων έργων, τη σύνδεση των πεζοδρομίων που κατασκευάζονται στις γειτονιές με κεντρικούς άξονες που οδηγούν στο κέντρο της πόλης και διευκρίνισε πως αναφέρθηκε σε λεωφόρους οι οποίες έχουν ανακατασκευάστει και αναβαθμίστει ουσιαστικά, όπως η Κυριάκου Μάτση, η Καλλιπόλεως, η Κέννεντι, τμήμα της Λάρνακος κ.ά.».

Επίσης ο Δήμαρχος τόνισε ότι “το πρώτο βήμα στη βιώσιμη κινητικότητα και ανάπτυξη είναι να αρχίσουμε να περπατάμε” και ανέφερε ότι ο απώτερος στόχος του Δήμου είναι οι πολίτες, οι επισκέπτες της πόλης, άτομα με κινητικές δυσκολίες, παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας, να μπορούν να διακινούνται με ασφάλεια και να διαβιούν σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον».

Ο Ανώτερος Μηχανικός του Δήμου Λευκωσίας Ντίνος Λογίδης, παρουσιάζοντας το έργο τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα προστεθούν άλλα τρία συμβόλαια για τα οποία μόλις πρόσφατα εξασφαλίστηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια, τα οποία θα ανεβάσουν τη συνολική επένδυση στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε  ότι με τη σημαντική σταδιακή εξάπλωση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων επιλύθηκε το χρόνιο πρόβλημα συσσώρευσης νερών της βροχής που αντιμετώπιζε ο Δήμος.

Μιλώντας για τη σημασία του κυκλοφοριακού «συγυρίσματος» των οδών, σημείωσε ότι «η μονοδρόμηση κάποιων οδών και η δημιουργία λωρίδων στάθμευσης σε όλους σχεδόν τους δρόμους, συνέβαλε στο να επικρατήσει τάξη και μεγαλύτερη ασφάλεια στη διακίνηση των οχημάτων και  οι δρόμοι να γίνονται πολύ πιο ανθρώπινοι και όσον αφορά στη διακίνηση ατόμων σε τροχοκαθίσματα.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, τόνισε ότι αυτό που θέλουμε είναι πόλεις να τις περπατούμε και όχι να τις οδηγούμε. Πρόσθεσε πως “δεν μπορεί να υπάρχει ποιότητα ζωής σε μια πόλη χωρίς πεζοδρόμια”, τα οποία πρέπει να προσφέρουν “ανεμπόδιστη πρόσβαση για ασφαλή διακίνηση στους πεζούς και ειδικά στα εμποδιζόμενα άτομα, δηλαδή άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, γονείς, μικρά παιδιά και γονείς που σπρώχνουν καροτσάκια”. Ο κ. Λαμπριανίδης εξέφρασε την ελπίδα όπως αντιγραφεί το συγκεκριμένο έργο και από τους άλλους Δήμους σε όλη την Κύπρο, ώστε να προσφέρουν τη δυνατότητα “να περπατούμε όλοι με ασφάλεια”.

Ο Δήμος Λευκωσίας διευκρινίζει ότι τα 13 συμβόλαια, συν άλλα δύο που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, εντάσσονται στο πλαίσιο αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το Άρθρο 17 του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, καθώς και πιο πρόσφατα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι εδικό έντυπο του Δήμου Λευκωσίας με τα έργα που υλοποιήθηκαν, διανέμεται αυτές τις ημέρες σε όλους τους δημότες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ελεγκτική: Χωρίς έλεγχο τα έσοδα Γενικού Λογιστηρίου

Τη μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις των εσόδων που εισπράττονται και εσόδων που πιστώνονται σε Κονδύλια εσόδων της από το Γενικό Λογιστήριο...

Αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός λέει ο Διοικητής ΚΤΚ (βίντεο)

Τα σημαντικά οφέλη που δημιουργεί ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, εξηγεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Κωνσταντίνος Ηροδότου, στο δεύτερο από μία σειρά...

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο

Ανοδικά έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 0,65%, κλείνοντας στις 145,32 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε άνοδο...

Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμπόδιο στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η διαίρεση της Κύπρου συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα άτομα σε ολόκληρο το νησί, αναφέρεται στην ετήσια...

Στις 10 Μαΐου η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο Θ. Νικολάου

Με τις αγορεύσεις Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγόρων οικογένειας, ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση...

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων

Ο στόλος των εγγεγραμμένων υπό κυπριακή σημαία ποντοπόρων πλοίων, έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση της τάξεως του 5,5% ή κατά περίπου 1,1 εκ. τόνους, τους τελευταίους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!