16.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 9:58

Καταδικάζουν την επίθεση στην εκδήλωση των ΛΟΑΤΚΙ ΠτΒ, κόμματα και φορείς

Την καταδίκη της για το περιστατικό βίας που έλαβε χώρα την Τετάρτη το βράδυ στο ΤΕΠΑΚ εξέφρασε με ανάρτησή της στο Twitter το πρωί της Πέμπτης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κουκουλοφόροι μπούκαραν σε εκδήλωση των ΛΟΑΤΚΙ – Καταδικάζει ο Χριστοδουλίδης

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο το περιστατικό βίας και εκφοβισμού στο ΤΕΠΑΚ», ανέφερε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως «τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία μας» και κάλεσε την Αστυνομία Κύπρου να εντοπίσει και να οδηγήσει άμεσα τους δράστες στη δικαιοσύνη.

ΔΗΣΥ

Καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πλέον έντονο τρόπο την επίθεση κουκουλοφόρων στη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ.

Κάθε συμπεριφορά και επίθεση κατά οποιουδήποτε αλλά και κατά του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μας βρει απέναντί της.

Ούτε ο φόβος ούτε και η ρητορική μίσους που εκπορεύεται από κουκουλοφόρους, έχουν θέση στην κοινωνία μας.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα την φασιστική επίθεση κουκουλοφόρων στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Φοιτητικής Ένωσης του ΤΕΠΑΚ μαζί με την Accept – LGBTI Cyprus.

Τέτοια περιστατικά συνιστούν ευθεία επίθεση στη δημοκρατία, στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και στ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές οι συμπεριφορές δεν έπεσαν από τον ουρανό. Τις εξέθρεψε η ρητορική μίσους και ρατσισμού στον δημόσιο λόγο, ειδικά όταν προέρχεται από πολιτικά πρόσωπα και εκτρέφεται όταν επιδεικνύεται ανοχή.

Το ΑΚΕΛ απαιτεί άμεση και πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, συλλήψεις και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει έντονα την επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της οργάνωσης Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ.

Η βίαιη επίθεση και τα επεισόδια που προκάλεσαν ήταν απαράδεκτα και προσβάλλουν την κυπριακή κοινωνία.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες στρέφονται εναντίον των αρχών και αξιών που διέπουν την ίδια τη δημοκρατία.

Η προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί ύψιστη δημόσια ευθύνη της πολιτείας και χρέος όλων μας.

ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, καταδίκασε τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο ΤΕΠΑΚ σημειώνοντας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής:

“Καταδικαστέα και απαράδεκτα τα ντροπιαστικά επεισόδια κατά των Accept – ΛΟΑΤΚΙ στη διάρκεια της εκδήλωσης  στο ΤΕΠΑΚ. Ο σεβασμός έναντι της διαφορετικότητας είναι επιβεβλημένος σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η βία και η τρομοκρατία που σκοπό έχει την περιθωριοποίηση και τον εκφοβισμό των συνανθρώπων μας δεν είναι αποδεκτά και ούτε έχουν θέση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αναμένουμε άμεσα τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας”.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Η ομοφοβική επίθεση που εκτυλίχθηκε χθες σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο ΤΕΠΑΚ είναι άκρως καταδικαστέα και επικίνδυνη.

Δυστυχώς εν έτη 2023 παρατηρούμε πως τα φαινόμενα βίας και η μισαλλοδοξία αναβιώνουν και θα συνεχίσουν ακόμα, όσο δίνουμε βήμα σε ρατσιστικά και φασιστικά κινήματα.

Πρέπει επιτέλους να επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε ακραία συμπεριφορά που έχει στόχο τη φίμωση και τη διάκριση μεταξύ των φύλων. Καλούμε άμεσα τις Αρχές και τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν και να εξετάσουν το περιστατικό, ώστε να βρεθούν οι ένοχοι. Είναι η ώρα να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία για τη ρητορική μίσους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διαχρονικά βρισκόμαστε στο πλάι των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και είμαστε ενάντια στις διακρίσεις που γίνονται λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Καταδικάζουμε κάθε πράξη που πηγάζει από το μίσος κατά των ανθρώπων λόγω ταυτότητας, φύλου ή γενετήσιου προσανατολισμού.

ΔΗΠΑ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – Συνεργασία εκφράζει λύπη και αποτροπιασμό για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν κατά την ψεσινή εκδήλωση στο ΤΕΠΑΚ.

Η αντίθετη άποψη είναι απόλυτα συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη. Ενέργειες, όμως, που εκτείνονται σε βίαιες πράξεις και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας, είναι όχι μόνο επικίνδυνες, αλλά και καταδικαστέες.

Αυτές οι νοοτροπίες και πράξεις βίας μιας μεμονωμένης ομάδας δεν μπορούν να προσβάλλουν ολόκληρο το λαό και την κοινωνία μας, γι’ αυτό και το κράτος πρέπει να τις αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τόσο προληπτικά όσο και με αυστηρές τιμωρίες.

Δήμος Λεμεσού 

Με ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού «καταδικάζει απερίφραστα» την χθεσινοβραδινή εισβολή κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της ΦΕΤΕΠΑΚ και της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ και τον τραυματισμό ενός φοιτητή.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού, «τέτοιες πράξεις βίας δεν είναι αποδεκτές σε ένα κράτος δημοκρατικό, όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη πρέπει να θεωρούνται δεδομένα».

Η προσπάθεια για άρση κάθε μορφής διάκρισης, που στερεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, πρέπει να είναι συνεχής και κοινή, προσθέτει.

Τέλος, ο Δήμος Λεμεσού εκτιμά ότι η διερεύνηση του επεισοδίου, από την Αστυνομία, θα φέρει αποτελέσματα.

Καταδικάζει την επίθεση ο Χριστοδουλίδης

Νωρίς το πρωί καταδίκασε  την επίθεση και ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα σε δημοκρατικό κράτος», αναφέρει ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του εκλελεγμένου Προέδρου.

«Πράξεις βίας, όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο ΤΕΠΑΚ», αναφέρεται, «δεν είναι αποδεκτές και είναι καταδικαστέες. Η Αστυνομία έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση του περιστατικού και αναμένουμε πολύ σύντομα να υπάρξει αποτέλεσμα».

Σημειώνει τέλος πως επικεντρωνόμαστε αποφασιστικά στην προσπάθεια για άρση όλων των διακρίσεων που περιορίζουν δικαιώματα πολιτών ή προκαλούν ανισότητες και στηρίζουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή, ως δημοκρατική κατάκτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!