7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:02

Καδής: Στόχος το 70% των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις να ανακυκλώνεται

Στόχος είναι τουλάχιστον το 70% των παραγόμενων αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις, να ανακυκλώνεται, δήλωσε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, στο «Εργαστήρι για την παρουσίαση μιας καινοτόμου ρομποτικής μεθόδου διαχωρισμού αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Προστίθεται ότι το εν λόγω εργαστήρι έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «DEFEAT – Ανάπτυξη καινοτόμου μονωτικής πυρίμαχης πρόσοψης κτηρίου από Aπόβλητα Kατασκευών και Kατεδαφίσεων».

Σημειώνεται ακόμη ότι το Πρόγραμμα DEFEAT συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Προγράμματος RESTART 2016-2020 του Κυπριακού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την  Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου και αρκετούς άλλους ιδιωτικούς φορείς, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός σύνθετου υλικού από απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων.

Είπε ότι το υλικό αυτό θα είναι ανθεκτικό στη φωτιά, θα χαρακτηρίζεται από χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και κατάλληλες μηχανικές και πυρίμαχες ιδιότητες και θα μπορεί να αξιοποιηθεί στην πρόσοψη, είτε σε υπάρχοντα είτε σε νέα κτήρια, με προφανή οφέλη και πλεονεκτήματα τόσο στο επίπεδο της πυρασφάλειας όσο και στο θέμα της ενεργειακής τους απόδοσης.

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος, αναπτύχθηκε, μέσω λεπτομερούς πειραματικής μελέτης και σε πιλοτική κλίμακα, μια καινοτόμος ρομποτική μέθοδος διαχωρισμού αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις. «Σήμερα, μέσω παρουσιάσεων από έγκριτους εισηγητές, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μεθοδολογική προσέγγιση που εφαρμόστηκε για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεθόδου αυτής, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της», είπε.

Επισήμανε ότι τα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο από το σύνολο των τριών περίπου δισεκατομμυρίων τόνων αποβλήτων που παράγονται ετησίως από οικονομικές δραστηριότητες και από νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Καδής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της κυκλικής διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ο κ. Καδής είπε ακόμη ότι στην Κύπρο έχουν υιοθετηθεί οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για αύξηση της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης ανακυκλωμένων υλικών. Ειδικά για τα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, στόχος είναι τουλάχιστον το 70% των παραγόμενων αυτών αποβλήτων να ανακυκλώνεται.

Ο Υπουργός, δήλωσε ότι στο πλαίσιο πρόληψης, μείωσης και σωστής διαχείρισης των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις, καθώς και περιορισμού της ανεξέλεγκτης απόρριψης τους σε χωράφια, ρυάκια ή χωματερές, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχώρησε, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, στην ετοιμασία των περί Αποβλήτων Κανονισμών του 2023, οι οποίοι αναμένεται σύντομα να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, ο κ. Καδής επισήμανε ότι το Υπουργείο μας ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα για δημιουργία εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός τους, από δύο εγκαταστάσεις το 2016 σε 11 σήμερα.

«Σημαντική θεωρείται και η δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής προώθησης της χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών που προκύπτουν από την επεξεργασία αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, με στόχο την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη χρήση τους», είπε.

Στο παρόν στάδιο, συμπλήρωσε, έχει ετοιμαστεί η 2η Εκθεση Προόδου για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης που ετοίμασε η Επιτροπή. Μέσω του Σχεδίου Δράσης, προωθείται, μεταξύ άλλων, και η τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών των κυβερνητικών έργων, ούτως ώστε να εισαχθούν πρόνοιες χρήσης ανακυκλωμένων υλικών σε αυτά, κάτι που θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

«Η εποικοδομητική συνέργεια της ακαδημαϊκής κοινότητας, του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών υπηρεσιών διασφαλίζει την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων αυτών, προς όφελος της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Καδής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!