19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:45

Η ΠΑΣΥΚΙ σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη, αχρείαστη λέει ο ΟΚΥπΥ

Η 24ωρη απεργία που κηρύχθηκε από την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) για την Πέμπτη, είναι αχρείαστη αφού το θέμα για το οποίο γίνεται η απεργία για την ασφαλιστική κάλυψη των γιατρών δεν υφίσταται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι υφίσταται θέμα και ότι γίνονται όλες οι διευθετήσεις για την απεργία της Πέμπτης προσθέτοντας ότι με μεγάλη τους έκπληξη μέχρι στιγμής δεν τους έχει προσεγγίσει κανείς από τους αρμοδίους για επίλυση της διαφοράς ώστε να αρθεί η απεργία που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην λειτουργία των νοσηλευτηρίων.

Η 24ωρη απεργία της ΠΑΣΥΚΙ θα πραγματοποιηθεί από τις 7:30 π.μ. της Πέμπτης , μέχρι τις 7:30 π.μ. της Παρασκευής.

Σχετικά με το όλο θέμα, ανέφερε ο κ. Χαριλάου, εξασφαλίστηκε παράταση κάλυψης της εγγύησης έναντι επαγγελματικής αμέλειας όλου του προσωπικού του ΟΚΥπΥ, για τους απεσπασμένους, τους μεταφερόμενους και τους γιατρούς με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως επίσης, συνέχισε, και της παράτασης του χειρισμού των υποθέσεων που αφορούν επαγγελματική αμέλεια δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στον ΟΚΥπΥ από τη Νομική Υπηρεσία.

Παράλληλα, επεσήμανε, ο Οργανισμός προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για κάλυψη από ασφαλιστική Εταιρεία και όλων των γιατρών που εργάζονται κοντά του.

Ο κ. Χαριλάου είπε ότι οι συντεχνίες των γιατρών έχουν ενημερωθεί εγκαίρως με γραπτή επιστολή. Συγκεκριμένα η ΠΑΣΥΚΙ στις 21/4/2022 ενώ η ΠΑΣΥΔΥ, η οποία δεν απεργεί, με ανακοίνωση της στις 27/4/2023 εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παράταση της επαγγελματικής ασφάλισης των γιατρών.

«Θεωρούμε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι αχρείαστες και δεν αποβαίνουν προς όφελος των ασθενών», σημείωσε ο κ. Χαριλάου.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε προσεγγίσεις προς την ΠΑΣΥΚΙ για άρση των απεργιακών της μέτρων, ανέφερε πως «για την αποφυγή των οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων ή παρερμηνειών ο Οργανισμός μερίμνησε και έστειλε γραπτή επιστολή στις συντεχνίες ενημερώνοντας ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα με την ασφαλιστική κάλυψη των γιατρών οποιασδήποτε κατηγορίας σε περίπτωση επαγγελματικής αμέλειας κι ότι έχει εξασφαλιστεί παράταση κάλυψης της εγγύησης πέραν της επαγγελματικής αμέλειας όλου του προσωπικού από την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το τέλος του έτους».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναστάτωση στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Χαριλάου είπε πως «απεργία κάνει μόνο η ΠΑΣΥΚΙ, δεν κάνει η ΠΑΣΥΔΥ άρα κάνει απεργία ένας αριθμός γιατρών. Σε τμήματα και κλινικές, όπου εργάζονται γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ θα υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών. Δεν θα αφεθεί κανένας ασθενής χωρίς την πρέπουσα βοήθεια».

Ερωτηθείς αν θα ειδοποιηθούν οι ασθενείς όσον αφορά την ακύρωση των ραντεβού τους, ανέφερε ότι αυτό είναι ευθύνη του κάθε νοσηλευτηρίου για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις επί του θέματος σήμερα, ο κ. Χαριλάου επανέλαβε ότι «έχει σταλεί γραπτή επιστολή στις συντεχνίες, όπου τους ενημερώνει ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα. Απ΄ εκεί και εκεί είναι θέμα των συντεχνιών στο τι θα πράξουν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του ΟΚΥπΥ είπε πως «δεν περιμέναμε διαφορετική προσέγγιση από τον ΟΚΥπΥ, είναι η πάγια απάντηση του για όλα, ότι δεν υπάρχει θέμα. Τα γεγονότα καθημερινά για τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο».

Επί του συγκεκριμένου, συνέχισε, για εμάς υπάρχει θέμα. «Αφού όμως επιμένουν ότι δεν έχει θέμα, ο ένας λέει δεν έχει θέμα, ο άλλος λέει έχει θέμα, συνήθως καλείς τον άλλο για να λύσεις το θέμα».

Σε ερώτηση αν είναι αποφασισμένοι να κατέλθουν σε απεργία, ανέφερε ότι «βεβαίως γίνονται όλες οι διευθετήσεις και μας ξενίζει και μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το ότι ακόμα δεν έχουμε δεχθεί καμία νύξη, δεν μας έχει προσεγγίσει κανένας για επίλυση του θέματος. Έχουμε κηρύξει 24ωρη απεργία, τα ΤΑΕΠ δεν θα εξυπηρετούν όλους, μόνο επείγοντα περιστατικά. Θα υπάρξουν προβλήματα».

Το αίτημα μας είναι απλό, είπε ο κ. Κούμας προσθέτοντας ότι «ο Νόμος λέει ότι κάθε κυβερνητικός υπάλληλος και δη κυβερνητικός γιατρός και δημόσιος γιατρός, όπως λέει και το Σύνταγμα και η Νομοθεσία για αμέλεια κατά την εξάσκηση της εργασίας του καλύπτεται από το κράτος αφού είναι εργοδότης».

«Αυτό το καθεστώς ίσχυε πριν τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ. Δύο μέρες πριν από την έναρξη του ΓεΣΥ στις διεκδικήσεις μας ως απάντηση προς τούτο, πήραμε επιστολή από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας που καθόριζε ότι το κράτος παραμένει εργοδότης τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους συναδέλφους αορίστου χρόνου. Ακολούθως δημιουργήθηκε και μια τρίτη κατηγορία γιατρών, των γιατρών που έχουν συμβόλαιο με τον ΟΚΥπΥ. Ο Νόμος του ΓεΣΥ καθορίζει μέσω της νομοθεσίας και κανονισμών ότι έκαστος πάροχος θα πρέπει να καταθέτει ασφαλιστικό έγγραφο», εξήγησε.

Πράγμα, συνέχισε, το οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΟΚΥπΥ δεν έχει πράξει. «Οι μόνιμοι και οι αορίστου καλύπτονται μέσω μιας εγγυητικής που έχει δώσει, όπως πρέπει να δίνει το Υπουργείο Υγείας. Εδώ κι ένα χρόνο περίπου έχει προκύψει θέμα. Η Νομική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί κι έχει καθορίσει πως θα καλύπτει μόνο τους μόνιμους μέχρι ενός χρονικού περιθωρίου. Αυτό σημαίνει ότι ένα δικαίωμα που εμείς φέρουμε μαζί μας με την απόσπαση μας στον ΟΚΥπΥ μας το αφαιρούν», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, διευκρίνισε, οι έκτακτοι και αορίστου χρόνου γιατροί δεν γνωρίζουν με ποιο καθεστώς καλύπτονται πλέον, ενώ οι γιατροί που έχουν συμβόλαιο με τον ΟΚΥπΥ ούτε αυτοί έχουν κάποια ασφαλιστική κάλυψη. «Κατέχουμε απλά μια επιστολή από τον ΟΚΥπΥ ο οποίος μας μεταφέρει ότι συνεχίζει να υπάρχει κάλυψη μέχρι τέλος του χρόνου», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!