28.3 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 13:35

Η Κύπρος συμφωνεί με Κομισιόν για επικέντρωση σε πρόσφυγες από Ουκρανία που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης

Η Κύπρος φιλοξενεί μέχρι στιγμής 15 χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία και έχει κάνει όσα χρειάζονται για τη στήριξή τους, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται την Τρίτη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε πως η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την προετοιμασία της Ευρώπης για αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για κοινή δράση. Πρόσθεσε πως η Κύπρος «συμφωνεί με την Επιτροπή ότι οφείλει να επικεντρωθεί στους πρόσφυγες που χρήζουν επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» καθώς και πόσο σημαντικός είναι ο μηχανισμός αλληλεγγύης για ιατρικές μεταφορές εντός της ΕΕ στον τομέα της υγείας.

«Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το θέμα της ψυχικής υγείας των προσφύγων» όπως είπε, καθώς «η εμπειρία της προσφυγιάς συνεπάγεται πολλές φορές με ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα».

Μια πιθανή δράση κατά τον Υπουργό θα ήταν η δημιουργία κινητών νοσοκομειακών μονάδων που θα στελεχώνονται από τα κράτη μέλη, κάτι που όπως είπε θα ήταν μια έμπρακτη πράξη αλληλεγγύης μεταξύ μας. Ευχαρίστησε επίσης την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου για την ανακοίνωση σημαντικής χρηματικής προσφοράς από την Κομισιόν.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε πως η χώρα φιλοξενεί μέχρι στιγμής περίπου 15 χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία και πως «έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την υποστήριξη τους, περιλαμβανομένης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, προστασία και εκπαίδευση των παιδιών και ευάλωτων ατόμων και πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας».

Ειδικότερα για τον τομέα της υγείας, ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν εύκολη, γρήγορη και δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς και σε όποια άλλα εμβόλια κριθούν αναγκαία για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επίσης, συνέχισε, το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρου έχουν αναπτύξει πρωτόκολλα για την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών και την ευαισθητοποίηση των παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

Σημείωσε τέλος πως στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποστείλει η Κύπρος προς την Ουκρανία, περιλαμβάνεται δωρεά φαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης την παρέμβασή του, έχοντας και ο ίδιος γίνει πρόσφυγας σε ηλικία 40 ημερών από την Αμμόχωστο μετά την τουρκική εισβολή, κατανοεί πλήρως «(τη δεινή θέση των προσφύγων οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη της ανθρωπιστικής μας βοήθειας, περιλαμβανομένου και στον τομέα της υγείας», ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στα κράτη μέλη που γειτνιάζουν με την Ουκρανία και των οποίων τα υγειονομικά συστήματα δέχονται μεγάλη πίεση.

Επίσης, όπως σημειώνεται, ο κ. Χατζηπαντέλα «εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου στην Ουκρανία και το δοκιμαζόμενο λαό της», προσθέτοντας πως η Κύπρος καταδικάζει ανεπιφύλακτα τη ρωσική εισβολή στη χώρα και επαναλαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό της στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ανέκαμψαν τα έσοδα από τον τουρισμό – Αύξηση 15% τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια βάση, έπειτα από τη μικρή μείωση κατά 0,9% τον...

Βγήκε από την ύφεση η βρετανική οικονομία

Η βρετανική οικονομία εξήλθε της ύφεσης στην οποία είχε περιέλθει μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από...

Μικρή αύξηση μεριδίου ηλεκτρικών οχημάτων σε Κύπρο

Από τα χαμηλότερα ποσοστά ηλεκτρικών οχημάτων (μόλις 0,14% των αυτοκινήτων στη χώρα) είχε η Κύπρος το 2022, αν και το ποσοστό σημείωσε αύξηση τα...

Ο ΠΑΣΥΞΕ στο πλευρό άπορων οικογενειών, προσφέροντας πασχαλινά γεύματα

Πάσχα, σημαίνει ανιδιοτελής προσφορά! Τις άγιες αυτές ημέρες, τις ημέρες αγάπης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) στήριξε τις άπορες οικογένειες της Κύπρου. Στα πλαίσια της...

ΕΕ: Επιβεβαιώνει ο Μπορέλ την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από 4 χώρες

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγνωρίσουν στις 21 Μαΐου το Παλαιστινιακό Κράτος, δήλωσε αργά χθες, Πέμπτη, ο ύπατος...

Έρευνα EY: 3 στις 4 επιχειρήσεις δεν διαχειρίζονται αποτελεσματικά την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους

Εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο ενδέχεται να κινδυνεύουν να χάσουν τη μάχη για την προσέλκυση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!