16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 7:48

Επείγουσα έκκληση για τις κατολισθήσεις στο Σκαλί Αγλαντζιάς

Επείγουσα έκκληση στην πολιτεία να έρθει αρωγός στο θέμα της κατολίσθησης βράχων στην περιοχή Σκαλί Αγλαντζιάς, που εγκυμονεί κινδύνους για παρακείμενες ιδιωτικές οικίες, απηύθυναν Δήμος Αγλαντζιάς και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Μετά τον σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά, και όπως ανέφερε στην Επιτροπή Εσωτερικών, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου, χρειάστηκαν περίπου 30 φορτηγά για να απομακρύνουν τους βράχους και τα χώματα που έπεσαν τότε στις αυλές των κατοικιών. Πρόσθεσε ότι αν οι κατολισθήσεις γίνονταν σε πρωινή ώρα τότε υπήρχε περίπτωση να θρηνούσαν και θύματα. Ανέφερε επίσης ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για τις ιδιωτικές οικίες υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να υπάρξουν θύματα, αφού, όπως είπε, ιδιοκτήτες κοιμούνται στα σπίτια τους ενώ κρέμονται βράχοι πάνω από τα κεφάλια τους.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς ανέφερε ότι ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών παραχώρησε επιχορήγηση που ανέρχεται στο μισό περίπου εκατομμύριο για τις κατολισθήσεις σε κρατικά τεμάχια. Ωστόσο δεν ενέκρινε το ποσό που χρειάζεται για να αποκατασταθεί το πρόβλημα και στα ιδιωτικά τεμάχια. Με βάση μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2017, όπως είπε, χρειάζονται συνολικά 1,82 εκατ. ευρώ με για αποκατάσταση τόσο των ιδιωτικών όσο και των κρατικών τεμαχίων.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι όταν έγινε η κατολίσθηση στις 12 Ιανουαρίου 2022 ζήτησαν από το ΥΠΕΣ βοήθεια για αποκατάσταση των ιδιωτικών περιουσιών, το οποίο τους απάντησε ότι η πτώση της βραχομάζας δεν σχετίζεται με τον σεισμό, καθώς έγινε την επομένη του σεισμού. Ο Δήμος στη συνέχεια προχώρησε στον καθαρισμό των τεμαχίων με ιδίους πόρους. Πρόσθεσε ακόμα ότι στο Σκαλί Αγλαντζιάς έχουν καταρρεύσει δύο σπηλίες που χρησιμοποιούνταν ως μπουάτ και καφετέριες και ζήτησε επιπλέον κονδύλι για να γίνει μια μελέτη εκεί.

«Καθημερινά ξυπνάμε και βάζουμε τον σταυρό μας γιατί περιμένουν την επόμενη κατολίσθηση», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή λανθασμένες άδειες οικοδομής στις ιδιωτικές οικίες.

Από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Τμήμα Πολεοδομίας, αναφέρθηκε ότι αναμένουν ολοκλήρωση μελέτης για την περιοχή ώστε συγκεκριμένα τεμάχια να ενταχθούν στην λευκή ζώνη στην οποία δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ότι το Υπουργείο προχωρεί σε οικονομική βοήθεια για ιδιωτικές περιουσίες σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις μιας θεομηνίας, κι ότι στην περίπτωση του Δήμου Αγλαντζιάς οι ιδιωτικές περιουσίες δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια.

Ο Πολιτικός Μηχανικός στον Δήμο Αγλαντζιάς Γιάγκος Γιάγκου, είπε ότι είναι καλό να προγραμματίζεται λευκή ζώνη στην περιοχή αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Παράλληλα είπε ότι επείγει να βρεθούν τα κονδύλια για χρηματοδότηση των έργων σε ιδιωτικές κατοικίες, αφού ήδη πρόλαβαν το κακό σε τρεις περιπτώσεις.

Παράλληλα ανέφερε ότι το συνολικό κόστος 1,82 εκ. ευρώ που υπολογίζεται ότι απαιτείται για την αποκατάσταση δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών πιθανόν να ανεβεί περισσότερο, αφού με βάση και τις εμπειρίες τους στην πράξη το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι μετά τη σημερινή συνεδρία ανησυχούν ιδιαίτερα από τις συνεχείς κατολισθήσεις βράχων εντός κατοικημένων περιοχών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Πρόσθεσε ότι σε επανειλημμένα διαβήματα του Δήμου Αλαντζιάς και σε εκκλήσεις της Επιτροπής για κάλυψη του κονδυλίου για αποκατάσταση και των ιδιωτικών περιουσιών, η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν η άρνηση, και εξέφρασε τη διαφωνία του με την προσέγγιση αυτή. Πρόσθεσε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται με το αν η ιδιοκτησία είναι ιδιωτική ή κρατική, ενώ υπενθύμισε ότι στο Πισσόυρι και αλλού η προσέγγιση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν διαφορετική.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός και κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να αναθεωρήσει την αρχική του θέση και να διασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις για αποκατάσταση περιουσιών και επαναφορά της ασφάλειας των πολιτών «ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα». Τέλος υπενθύμισε ότι στον τόπο η ολιγωρία αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών οδήγησε σε τραγωδίες και στο παρελθόν.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι σε ερώτηση που κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα, έλαβε απάντηση ότι το Υπουργείο δεν διαθέτει προϋπολογισμό για να προβεί σε στήριξη ιδιωτικών περιουσιών και να προλάβει ένα ατύχημα που δυνατό να συμβεί. Εξέφρασε την άποψη πως όταν το κράτος εκδίδει άδειες πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη γεωλογία της περιοχής και ότι από τη στιγμή που εξέδωσε άδειες τότε είναι υπεύθυνο για αυτά που συμβαίνουν σήμερα.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να εξεύρει τάχιστα τα κονδύλια για να προχωρήσουν τα έργα στην Αγλαντζιά αφού πρώτιστη αξία είναι η αξία της ζωής και δεν είναι δυνατό να παίζουμε στα ζάρια τις ζωές ανθρώπων που κοιμούνται κάτω από βράχους οι οποίοι μπορεί να πέσουν πάνω στα κεφάλια τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!