30.7 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 16:49

Ενεργά τα μέτωπα στην περιοχή Αψιούς και Απαισιάς – Εκκενώθηκαν τρία χωριά – Έκλεισαν δρόμοι – Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες

Συνεχίζουν οι επίγειες δυνάμεις, με την βοήθεια προωθητών γαιών, να ανοίγουν διόδους και να δημιουργούν εγκαταστάσεις με σωλήνες νερού για κατάσβεση της πυρκαγιάς σε δύσβατες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του Εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή.

Ο κ. Κεττής σημειώνει ότι υπάρχουν πολύ ενεργά μέτωπα στην περιοχή Αψιούς και Απεσιάς, ενώ δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση της Απεσιάς από την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα.

Ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσθέτει ακόμη ότι παρούσα στο προωθημένο κέντρο ελέγχου βρίσκεται εδώ και ώρα και η Προεδρεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ειδικότερα εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στην περιοχή της Άλασσας, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπες δυνάμεις για περιορισμό της. Πολύ ενεργά μέτωπα είναι στην περιοχή Αψιούς και Απεσιάς. Η ΚΔ ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό rescEU, ενώ στο σημείο είναι η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντας και η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για να του εκφράσει την συμπαράσταση της Ελλάδας και ότι αύριο το πρωί θα σταλούν 2 πτητικά μέσα.

Επικοινωνία Κόμπου – Γεραπετρίτη

Μετά από επικοινωνία του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνταντίνο Κόμπο και με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , η Ελλάδα θα αποστείλει αύριο το πρωί στην Κύπρο δύο αεροσκάφη τύπου Canadair για να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού.

Εκκενώθηκαν Αψιού, Μαθικολώνη και Απεσιά

Μετά τα χωριά Αψιού και Μαθικολώνη, Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα εκκενώνουν και την Απεσιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αννίτα Δημητρίου – «Έρχεται βοήθεια και από το Ισραήλ»

Υπάρχει συντονισμός σε ανώτατο επίπεδο για να καταφθάσει το συντομότερο δυνατόν βοήθεια στήριξης την οποία χρειαζόμαστε, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής από το συντονιστικό κέντρο Φασούλας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λεμεσό, η Προεδρεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και ανέφερε ότι σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης έχει επιδείξει και το Ισραήλ ενδιαφέρον για συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Aνέφερε ότι είναι παρόντες και η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Γεωργίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας ότι «είναι όλοι εδώ και συντονίζονται για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να σταματήσει αυτή η πύρινη λαίλαπα».

Πρόσθεσε ότι «το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τους εθελοντές, τις εθελόντριες. Είναι πολύ σημαντικό, πιστέψτε με, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουν να σταματήσουν την φωτιά να μην επεκταθεί περαιτέρω, οπόταν να ευχηθούμε για το καλύτερο».

Σημείωσε ότι βρίσκονται διακριτικά εκεί με τους Υπουργούς να συντονίζουν την προσπάθεια και ευχήθηκε ό,τι καλύτερο μέχρι και αύριο που θα καταφθάσει και η βοήθεια όπως έχει λεχθεί προηγουμένως και από την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ερωτηθείσα εάν έχουν δείξει ενδιαφέρον και άλλες χώρες ώστε να συνδράμουν στο δύσκολο έργο, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι από την πληροφόρηση που είχε από την Υπουργό Δικαιοσύνης, έχει επιδείξει ενδιαφέρον το Ισραήλ.

«Οπόταν αντιλαμβάνεστε ότι σε ανώτατο επίπεδο υπάρχει ο συντονισμός που πρέπει για να καταφθάσει το συντομότερο δυνατόν βοήθεια στήριξης την οποία χρειαζόμαστε», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Υπ. Γεωργίας: Στόχος είναι να οριοθετηθεί η φωτιά απόψε

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, αυτό πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή μέρα» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής από το συντονιστικό κέντρο Φασούλας η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, είπε ότι στόχος είναι η πυρκαγιά να οριοθετηθεί απόψε.

Η κ. Προκοπίου είπε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, σημειώνοντας ότι όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται συνεχώς σε επαφή σε αυτή την συλλογική προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης λειτουργεί ως ένα σώμα με το Υπουργείο Γεωργίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών με την συμβολή της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας.

«Θέλω επίσης να τονίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή. Είμαστε σε άμεσο συντονισμό μαζί του» είπε η κ. Προκοπίου. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειες από το Υπουργείο Εξωτερικών και έχει εξασφαλιστεί η παρουσία δύο ελληνικών Canadair αύριο το πρωί, ενώ όπως ανέφερε θα υπάρξει και συνδρομή και από τον Λίβανο με ένα ελικόπτερο.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξετάζεται το θέμα αυτή την στιγμή από τον αρμόδιο Επίτροπο και αναμένονται και απαντήσεις από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η κ. Προκοπίου ευχαρίστησε την Ιορδανία λέγοντας ότι τα τρία ελικόπτερα που έχουν έρθει από την Ιορδανία τις τελευταίες μέρες έχουν συνδράμει τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια. Εξήγησε ότι η χωρητικότητα σε τόνους νερού των ελικοπτέρων από την Ιορδανία είναι δεκαπενταπλάσια από την χωρητικότητα των κυπριακών ελικοπτέρων.

Τόνισε ότι «είναι πάντοτε σημαντικό να υπάρχουν καλές, φιλικές σχέσεις με τους εταίρους μας στην περιοχή», προσθέτοντας ότι αυτό που έχει συμβεί σήμερα καταδεικνύει και την σημασία της συμφωνίας που έχει γίνει πρόσφατα με την Ιορδανία και την συζήτηση για τη δημιουργία ενός κέντρου δασοπροστασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο θα εξυπηρετεί όλη την περιοχή.

Η κ. Προκοπίου ανέφερε ακόμη ότι το Τμήμα Δασών χειρίζεται το μέτωπο των πυρκαγιών ως το αρμόδιο Τμήμα.

Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση, όμως οι δυνάμεις επιχειρούν ώστε να ανακόψουν την φωτιά προς την περιοχή Μαθικολώνης, Αψιού και Λουβαρά».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλά νέα στην επόμενη ώρα σημειώνοντας ότι ενεργούν όλες οι δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο για να την ανακόψουν. Δήλωσε αισιόδοξος, και ανέφερε ότι στόχος είναι η φωτιά να οριοθετηθεί απόψε.

Ερωτηθείς για το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση προκειμένου να κατασβησθεί η πυρκαγιά, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι είναι δύσκολη, αλλά εκεί βρίσκονται αρκετά καδενοφόρα και αρκετά πυροσβεστικά οχήματα έτσι ώστε να μετακινηθούν οι δυνάμεις προς την πυρκαγιά και να την οριοθετήσουν.

Έκλεισαν δρόμοι

Με νεότερη ενημέρωσή της, η Αστυνομία ενημερώνει ότι οι δρόμοι Παραμύθας – Γεράσας – Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας – Καλού Χωριού, είναι κλειστοί για την τροχαία κίνηση.

Οι οδηγοί που κατευθύνονται από την περιοχή Αγρού, προς Λεμεσό, να χρησιμοποιούν το δρόμο Καλού Χωριού – Αρακαπά.

Η Αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Καλούνται επίσης να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ο κ. Κεττης επισημαίνει ότι ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία σημειώνοντας ότι οι Επαρχιακές Διοικήσεις παγκύπρια στέλνουν βυτιοφόρα και προωθητές γαιών.

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος ΙΙ με δώδεκα, συνολικά, εναέρια μέσα, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής. Επίσης έχει επιστρατευτεί και το Ιορδανικό ελικόπτερο MI 26.

Φωτογραφία από «ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ».

Στην κατάσβεση επιχειρούν 11 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 10 οχήματα από το Τμήμα Δασών, 3 προωθητές γαιών, η Υπηρεσία Θήρας, η Επαρχιακή Διοίκηση, η Αστυνομία, το SupportCy και η Πολιτική Άμυνα. Σημαντική είναι και η συμβολή της Εθνικής Φρουράς σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Κεττή.

Φωτογραφία από «ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ».

H Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα απομάκρυνε άτομο με κινητικά προβλήματα από οικία, προσθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!