28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 19:33

Εκτός υπηρεσίας για μηχανικό έλεγχο τα λεωφορεία μετά τη φωτιά σ’ ένα απ’ αυτά

Εκτός υπηρεσίας τίθενται όλα τα οχήματα ιδίου τύπου με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές και που στη μηχανή του οποίου ξέσπασε φωτιά, μέχρι να εξεταστεί η μηχανική τους κατάσταση και να εκδοθεί πιστοποιητικό συντήρησης από εξειδικευμένο συνεργείο της κατασκευάστριας εταιρείας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει αποφασίσει όπως όλα τα λεωφορεία που εκτελούν δημόσιες μεταφορές και δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας για την αυτόματη πυρόσβεση στην μηχανή του οχήματος, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες μεταφορές μέχρι να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό αυτό.

Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το περιστατικό με το σχολικό λεωφορείο, το Υπουργείο αναφέρει ότι, έγιναν συσκέψεις τις τελευταίες δύο ημέρες σχετικά με το συμβάν της Παρασκευής, κατά το οποίο ξέσπασε φωτιά στη μηχανή λεωφορείου που μετέφερε μαθητές «από μη εξακριβωμένους ακόμη λόγους».

Στις συσκέψεις, αναφέρεται, συμμετείχαν Λειτουργοί του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και αρμόδιων Τμημάτων, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμβληθεί για τη διεξαγωγή δημόσιων μεταφορών.

«Στις συσκέψεις αυτές λέχθηκε ότι το εν λόγω λεωφορείο διέθετε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και πυροσβεστήρες χειρός, ο δε οδηγός είχε εκπαιδευτεί για χειρισμό τέτοιων περιστατικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνέχεια των συσκέψεων αυτών, αποφάσισε όπως όλα τα οχήματα ιδίου τύπου τίθενται εκτός υπηρεσίας μέχρι να εξεταστεί η μηχανική τους κατάσταση και να εκδοθεί πιστοποιητικό συντήρησης από εξειδικευμένο συνεργείο της κατασκευάστριας εταιρείας.

«Επειδή το περιστατικό φαίνεται να οφείλεται σε ελλιπή συντήρηση, όλες οι εταιρείες κλήθηκαν να υποβάλουν πιστοποιητικά συντήρησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας, υπογεγραμμένα από αδειούχο τεχνίτη οχημάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία», προστίθεται.

Ζητήθηκε επίσης από όλες τις εταιρείες που έχουν αναλάβει δημόσιες μεταφορές όπως υποβάλουν πιστοποιητικά συντήρησης ή/και βεβαίωση της αντιπροσωπείας της κατασκευάστριας εταιρείας για την ορθή λειτουργία του συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης σε κάθε λεωφορείο, αναφέρει η ανακοίνωση, και ότι κλήθηκαν επίσης «όπως συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους, όπως καταγράφονται στη σύμβαση που έχουν με το κράτος, καθώς και με τη νομοθεσία, ειδικά σε θέματα έγκρισης τύπου».

Επιπρόσθετα, ζητήθηκε από τις εταιρείες να υποβάλουν τις διαπιστευμένες διαδικασίες συντήρησης οχημάτων και εκπαίδευσης οδηγών.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι όλα τα πιο πάνω εφαρμόζονται σε όλες τις εταιρείες που έχουν συμβληθεί με το κράτος για δημόσιες μεταφορές και σε όλους τους υπεργολάβους και συνεργάτες τους.

Αναφέρεται ακόμη ότι θα γίνει εισήγηση σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες «να μην συμβάλλονται με εταιρείες λεωφορείων που εκτελούν μεταφορές κοινού, όπως π.χ. για εκδρομές, σε περίπτωση που τα οχήματα αυτά δεν διαθέτουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και τα πιστοποιητικά καλής λειτουργίας τους, καθώς και πιστοποιητικό συντήρησης του οχήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας, υπογεγραμμένη από αδειούχο μηχανικό».

Θα συσταθεί Ομάδα Διερεύνησης Σοβαρών Περιστατικών σε οχήματα δημόσιων μεταφορών, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, προστίθεται.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, και έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια του κοινού, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει αποφασίσει όπως όλα τα λεωφορεία που εκτελούν δημόσιες μεταφορές και δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας για την αυτόματη πυρόσβεση στην μηχανή του οχήματος, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες μεταφορές μέχρι να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό αυτό», προστίθεται.

Τέλος, αναφέρεται ότι αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις διακινήσεις, ιδιαίτερα των μαθητών προς και από τα σχολεία και θα γίνουν προσπάθειες για κάλυψη της υπηρεσίας και ότι σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί την Κυριακή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί η Δύση δεν έχει την πολυτέλεια να απομονώσει τον Ερντογάν

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Η Τουρκία ανέστειλε πλήρως τις εμπορικές της σχέσεις με το Ισραήλ, λόγω των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Σταμάτησε τις εξαγωγές και...

Χωρίς Πασχαλινό επίδομα πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύ περισσότεροι από τους μισούς, δεν πήραν ούτε και φέτος πασχαλινό επίδομα, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων...

Μυσταγωγία στις Εκκλησίες και στην περιφορά των Επιταφίων – Οι πιστοί αναμένουν την Ανάσταση του Κυρίου (φωτό)

Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου θέλει κάθε χρόνο την ετοιμασία της. Στον στολισμό του αφιερώθηκαν όσοι έσπευσαν σήμερα το πρωί με λουλούδια...

Ε/κ νεκρός σε δυστύχημα στα κατεχόμενα

Τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο για τον θάνατο του 79χρονου, Φώτης Φωτίου, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε την Μ.Πέμπτη στα κατεχόμενα, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ...

Αναπαράσταση της μεταφοράς του Σταυρού και φέτος στον Κάθηκα (βίντεο)

Η αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό, από το Πραιτόριο στον Γολγοθά, αναβίωσε και φέτος στην ορεινή κοινότητα του Κάθηκα....

Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και άλλοι ενόψει Πάσχα

Πασχαλινά πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και οικονομική βοήθεια υπό μορφή κουπονιών για προμήθεια απαραίτητων τροφίμων προσφέρουν σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!