23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 13:51

Εκδήλωση συμπαράστασης έξω από το Ανώτατο στη Βρετανίδα που κάνει έφεση για καταδίκη της

Σε διαμαρτυρία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο κατήλθε σήμερα ομάδα γυναικών, και γενικότερα πολιτών, με αφορμή την κατάθεση της έφεση της νεαρής Βρετανίδας, η οποία πέρσι τον Ιανουάριο καταδικάστηκε για ψευδή καταγγελία βιασμού από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα, τον Ιούλιο του 2019.

Μεγάλος αριθμός γυναικών, μέλη του «Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών» και της Οργάνωσης «Κόρες Ξαπόλυτες», διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Ανώτατο, κάνοντας λόγο για «άδικη δίκη», για τη «μισογύνικη συνέργεια των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του θύματος» και ενάντια σε όλους τους ενόχους.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Ζέλεια Γρηγορίου, μέλος του Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, είπε πως τα δύο Δίκτυα/Οργανώσεις έχουν ξεκάθαρη φεμινιστική προσέγγιση, για να προσθέσει πως κομμάτι της μεθοδολογίας τους είναι ότι θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα από το θύμα σε όλους αυτούς που συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Όπως ανέφερε «σήμερα αποφασίσαμε να είμαστε εκεί με στόχο να πάμε πέρα από εκείνο που αρθρώσαμε έξω από το Δικαστήριο, τον Δεκέμβριο του 2019», προσθέτοντας πως  «σήμερα πήγαμε εκεί για να καλέσουμε όλους που με τις πράξεις τους ή την επιτηδευμένη απραξία τους επέτρεψαν σε αυτή την περίπτωση να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε».

Ανέφερε πως στο Δικαστήριο βρέθηκαν σήμερα για την περίπτωση της Βρετανίδας, αλλά σημείωσε και γενικά για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τον τρόπο, τον οποίο οι βιασμοί αντιμετωπίζονται από τις ανακριτικές αρχές, στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά και από δικηγόρους.

Είπε πως το Δίκτυο θεωρεί πως έγινε μια «άδικη δίκη», κατά την οποία οι διαδικασίες δεν λειτουύργησαν σωστά, συμπληρώνοντας πως «παραβιάστηκαν πρωτόκολλα και διαδικασίες, με τις οποίες εξ ορίστηκε η παραδοχή της».

«Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα πέραν από την βία κατά των γυναικών να έχεις δίκαιη δίκη και η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είχε δίκαιη δίκη», τόνισε η κ. Γρηγορίου.

Αναφερόμενη περαιτέρω στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κ. Γρηγορίου είπε πως διαφάνηκε από την υπόθεση «πόσο μόνα είναι τα θύματα, όταν καταγγέλλουν το βιασμό τους».

«Βρίσκονται αντιμέτωπα με ολόκληρο το σύστημα, γιατί από την αρχή τις βλέπουν ως άτομα, που ενδεχομένως ψεύδονται. Αντί η διερεύνηση να εστιάζεται στο να καταλάβουν τι έγινε, εστιάζεται στο να εντοπίσουν αντιφάσεις ή κενά ή άλλες συνθήκες, που να καταδεικνύουν ότι δεν έγινε βιασμός», είπε.

Επιπλέον, είπε πως έγιναν πολλά κατά τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν, που καταδεικνύεται «πόσο τρωτό είναι το σύστημα της κυπριακής δικαιοσύνης».

Η νεαρή Βρετανίδα ήταν 19 ετών, όταν υπέστη τον καταγγελλόμενο βιασμό. Αργότερα ανακάλεσε την καταγγελία της, αλλά όπως υποστηρίζει η ίδια, κατόπιν πίεσης και υπό τις υποδείξεις της κυπριακής αστυνομίας και χωρίς την παρουσία συνηγόρου.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Telegraph» αν η έφεση δεν οδηγήσει σε ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, οι δικηγόροι της νεαρής Βρετανίδας θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΚΕΔΙΠΕΣ: €140εκ. η καταβολή για το Α’ τρίμηνο 2024 – €1.300εκ. προς το Κράτος

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ στην τελευταία του συνεδρία ημερομηνίας 27 Μαρτίου 2024, αποφάσισε νέα καταβολή σε μετρητά προς το Κράτος ύψους €140εκ. για...

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:34) να βρίσκεται στις 144,45 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,05%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει άνοδο 0,05%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης...

Επίσπευση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος

Επίσπευση στην ολοκλήρωση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τον φορολογικό μετασχηματισμό, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε...

Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιτρέψει να μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι στο ΡΙΚ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!