24.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 11:40

Δημοσιεύεται αλλά δεν εφαρμόζεται το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα – Στην επόμενη Κυβέρνηση οι τελικές αποφάσεις

Με εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του θα δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ως εκ τούτου το «καυτό» αυτό ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της νέας κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, τον εξουσιοδότησε να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα με εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ανταπόκρισης στους δυο άλλους στόχους του σχεδίου, που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους.

Όπως ανέφερε σε αρχική δήλωσή του στους δημοσιογράφους, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2016, το Πολεοδομικό Συμβούλιο εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που έθεσε η τότε έκθεση του Υπουργού Εσωτερικών για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Η Έκθεση Εκπόνησης καθόριζε τη Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης που προνοούσε, μεταξύ άλλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού τοπίου, αλλά και τη διαφύλαξη των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και τη σχετική έγκριση από το Πολεοδομικό Συμβούλιο χθες, είπε, διαφαίνεται ότι έχει επιτευχθεί η ικανοποίηση όλων των Στρατηγικών Στόχων της Έκθεσης Εκπόνησης που αφορούν στην προστασίας και διαχείριση της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, σημείωσε, «επειδή δεν έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν στον ίδιο βαθμό οι υπόλοιποι Στρατηγικοί Στόχοι που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική πτυχή του Σχεδίου Ανάπτυξης, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του Συνεδρία ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2023, εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Εσωτερικών να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα με εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ανταπόκρισης στους δυο άλλους στόχους του σχεδίου».

Στο χρονικό αυτό διάστημα των έξι μηνών, κατά το οποίο θα ισχύει η Λευκή Ζώνη, ανέφερε ο κ. Νουρής, αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα της περιοχής και να εκπονηθούν βεβαίως σχετικές μελέτες που θα συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα και δράσεις προς ικανοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί.

Νοείται σημείωσε, ότι, με τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, ξεκινά παράλληλα η τετράμηνη υποβολή ενστάσεων κατά των προνοιών του, ώστε κατά αυτό τον τρόπο, το Τμήμα Πολεοδομία και Οικήσεως να έχει ενώπιον του τις όποιες πιθανές αντιδράσεις για να αξιολογηθούν.

Σε ερώτηση ποιος θα διαχειριστεί την περίοδο των έξι μηνών αφού η Κυβέρνηση αποχωρεί την 1η Μαρτίου, ο κ. Νουρής απάντησε πως «η Κυβέρνηση, συνεπέστατη σε αυτό το οποίο είχε εξαγγείλει, και ιδιαίτερα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχαμε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσαμε στην εκπόνηση αυτού του μεγαλεπήβολου Σχεδίου Ακάμα με τις πολλές ιδιαιτερότητες και όταν δόθηκε η εντολή στο Πολεοδομικό Συμβούλιο το 2016 η έκθεση εκπόνησης του ΥΠΕΣ διαλάμβανε την ικανοποίηση κατά την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου τριών συγκεκριμένων παραμέτρων, των περιβαλλοντικών θεμάτων, των κοινωνικών και των οικονομικών».

Όσον δε αφορά τα κοινωνικά και οικονομικά, αυτά άπτονται κυρίως της τοπικής κοινωνίας, των κοινοτήτων και βεβαίως του ευρύτερου πληθυσμού στην περιοχή, σημείωσε.

Αφενός μεν εξαγγέλλουμε το τοπικό σχέδιο από αύριο όμως, είπε, θεωρώντας ότι ακριβώς δεν έχουν ικανοποιηθεί στο βαθμό που εμείς θα επιθυμούσαμε οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι που θα ικανοποιούσαν τις πρόνοιες της έκθεσης εκπόνησης, δίδεται το διάστημα των έξι μηνών και η επόμενη Κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα ούτως ώστε να φθάσουμε σε αίσιο τέλος.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι ενημερώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος ότι αύριο έχει διευθετηθεί συνάντηση με τους λατόμους για να τους επεξηγηθεί ακριβώς η φιλοσοφία των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου. Είναι θέμα το οποίο χειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως από το πρωί, βρίσκονταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για να διαμαρτυρηθούν οι λατόμοι της Πάφου, λόγω του ότι φέρεται να μην συμπεριλήφθηκε η νέα λατομική ζώνη Ανδρολύκου στο Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Έξω από το Προεδρικό με τις μπετονιέρες τους οι λατόμοι της Πάφου

Μετά την τελευταία εξέλιξη οι λατόμοι έκαναν λόγο για «χαραμάδα ελπίδας». Η κλιμάκωση των μέτρων προς το παρόν «μπαίνει στο συρτάρι», λένε καθώς προσβλέπουν σε διαβουλεύσεις με τη νέα Κυβέρνηση.

Περισσότερα από πενήντα βαρέα οχήματα εταιρειών ετοίμου σκυροδέματος, με έδρα την Πάφο, ξεκίνησαν στις 7.00 το πρωί από την περιοχή Ανατολικού και κατέληξαν γύρω στις 09:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο, για να διαμαρτυρηθούν, αντιδρώντας στη μη συμπερίληψη νέας λατομικής ζώνης στην Ανδρολίκου.

Όπως υποστηρίζουν οι λατόμοι, έχουν εξαντληθεί τα λατομικά υλικά και αναγκάζονται να εισάγουν ορισμένα από αυτά, κυρίως ογκολίθους, από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει στα ύψη το κόστος.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών μπετονιέρων τη στιγμή που πραγματοποιείτο η εκδήλωση διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου συναντήθηκε με τον κ. Ιωσήφ στον οποίο εξέφρασαν τις θέσεις τους για το θέμα του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα.

«Ο κ. Ιωσήφ διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει πολύ καλά το θέμα» προστίθεται.

«Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των κατοίκων, των επαγγελματιών αλλά κυρίως θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε ο κ. Ιωσήφ.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, έξω από το Προεδρικό, ο Αντώνης Λατούρος, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών και του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων ανέφερε πως μετά από πληροφόρηση που έτυχε, το Τοπικό Σχέδιο θα δημοσιευτεί με εξάμηνη αναστολή και θα ισχύει από 1η του Σεπτέμβρη, ενώ οι διάφοροι εμπλεκόμενοι θα δικαιούνται να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.

Είπε επίσης πως με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναστολή έξι μηνών στην εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνο στη νέα Κυβέρνηση να διαβουλευτεί με τους επηρεαζόμενους κατοίκους και επαγγελματίες, για ικανοποίηση των διαφόρων αιτημάτων τους.

Ελπίζουμε, είπε ο κ. Λατούρος, αυτό το διάστημα των έξι μηνών να καθίσουμε με την νέα Κυβέρνηση και τους νέους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας για να βρούμε την λύση που ταλανίζει ολόκληρη την Επαρχία Πάφου, που έχει μείνει χωρίς αδρανή υλικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η κλιμάκωση των μέτρων προς το παρόν «μπαίνει στο συρτάρι», καθώς η τελευταία ανακοίνωση αποτελεί μια μικρή χαραμάδα στην εξεύρεση λύσης, τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πόλεμος στη Γάζα: Αυτό είναι το σχέδιο των IDF για την εισβολή στη Ράφα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ετοιμάζονται να απομακρύνουν Παλαιστίνιους πολίτες από τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, πριν από την προγραμματισμένη επίθεσή τους εκεί...

Ask Wire: Συμπεριλήφθηκε στις κατηγορίες Rising Star και Women in Leadership της Deloitte Technology Fast 50

Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια παρουσίας και πολλά καινοτόμα άλματα, η Ask WiRE, κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένων προφίλ ακινήτων και υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων, μετρά άλλο...

Τι θα γίνει αν δεν κατατεθεί εγγυητική από Kition Ocean Port – Ο Υπουργός Μεταφορών απαντά

Στη Νομική Υπηρεσία θα καταφύγει η Κυβέρνηση σε περίπτωση μη καταβολής την Τρίτη της εγγυητικής από την Kition Ocean Port, της αναδόχου εταιρείας που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!