28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 18:55

Αστυνομικοί πέρασαν ομοίωμα βόμβας από το αεροδρόμιο Λάρνακας – Παρίσταναν τους επιβάτες

Σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε αρχές Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας και καταδυκνεί κενά ασφαλείας φέρνει στο φως η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πραγματοποιήθηκε μυστική άσκηση  από τη διεύθυνση ασφάλειας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας, στις 9 Μαρτίου, αφήνοντας εκτεθειμένους τους αρμόδιους.

Αναφέρεται πως τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν την άσκηση ώς «επιβάτες», κατάφεραν να περάσουν από τον έλεγχο του αεροδρομίου Λάρνακας ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού και απαγορευμένα επικίνδυνα υλικά, όπως μαχαίρια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν.

Προστίθεται ότι ο διευθυντής της διεύθυνσης ασφάλειας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας, χωρίς να ενημερώσει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, κατάφερε να περάσει σε χειραποσκευή, την οποία πέρασε από το σημείο ελέγχου του αεροδρομίου που περνούν και οι επιβάτες που ταξιδεύουν, ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν. Αναφέρεται ότι το περιστατικό θορύβησε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας όσο και τη διαχειρίστρια εταιρεία, ενώ εκ των υστέρων έλαβαν ενημέρωση και οι αρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι έδωσαν οδηγίες όπως προχωρήσουν άμεσα ενέργειες με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των αροδρομίων. Η εφημερίδα επικαλείται ανώτατη πηγή που επιβεβαίωσε το όλο συμβάν, και διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία με τα αρμόδια υπουργεία προχώρησαν ήδη στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας και έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι στα αεροδρόμια, που αποκλείουν το ενδεχόμενο επανάληψης ανάλογου περιστατικού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ξαφνική και μυστική άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου από τις 08.00 το πρωί μέχρι τις 11.00, προκειμένου να ελεχθεί ο βαθμός ετοιμότητας και η παρατηρητικότητα των μελών της ιδιωτικής εταιρείας που είναι επιφορτισμένα με τα καθήκοντα ελέγχου. Πρόκεται για το σημείο μετά τον έλεγχο διαβατηρίων της Αστυνομίας για έξοδο από τη χώρα, όπου οι λειτουργοί της ιδιωτικής εταιρείας ασκούν σωματικό έλεγχο, ως συμπληρματικός έλεγχος σε περίπτωση εκπομπής προειδοποιητικού σήματος.

Η τοποθέτηση της Hermes

Σε δηλώσεις της στον Αντέννα η Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας της Hermes Airpors Μαρία Κουρούπη, ανέφερε ότι «δεν είναι σίγουρο ότι οι ισχυρισμοί, όπως δημοσιεύονται, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κάτι που αυτήν την ώρα εξετάζουμε, μαζί με την αρμόδια Αρχή, που είναι η Πολιτική Αεροπορία». Παράλληλα είπε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουν γίνει πράγματα, εκτός πρωτοκόλλου.

Επίσης διαβεβαίωσε το κοινό, ότι οι έλεγχοι αεροπορικής ασφάλειας στα αεροδρόμια γίνονται με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα, που είναι εγκεκριμένα, τόσο από την αρμόδια αρχή όσο και από την ΕΕ.

Τι λέει η κυβέρνηση

Όλοι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δείχνουν ότι τα αεροδρόμια της χώρας μας κατατάσσονται στα ασφαλέστερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ανέφερε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Όμως όπως είπε, «αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι ακριβώς έγινε και πως έγινε αυτός ο ισχυριζόμενος έλεγχος, και αν αυτά τα ισχυριζόμενα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΕΚ: Τα περισσότερα ατυχήματα στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας

«Στόχος όλων μας πρέπει να είναι τα μηδενικά εργατικά ατυχήματα και μπορούμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, για...

Κουμής: Ο τουρισμός απαιτεί και ξένο εργατικό δυναμικό

Την εκτίμηση ότι επιβάλλεται να εμπλουτίζεται ο τουριστικός τομέας και με ξένο εργατικό δυναμικό, λαμβάνοντας υπόψη πως οι αυξανόμενες αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, απαιτούν...

Ποσό €558,2 εκατομμυρίων έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση

Ποσά ύψους €558,2 εκατομμυρίων έχουν συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

Πρόεδρος: Η Τουρκία έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη

"Η Τουρκία έλαβε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη" ότι η ουσιαστική εμπλοκή της στο Κυπριακό, στη συμφωνημένη πάντα βάση, θα λειτουργήσει ως καταλύτης...

Κύπριος της Βρετανίας υποψήφιος για δήμαρχος Λονδίνου – Δείτε ποιος είναι

Στην κάλπη της 2ας Μαΐου για τις τοπικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικότερα στη μάχη για τη δημαρχία του Λονδίνου οι εκλογείς θα δουν...

Αυτή είναι η Πολιτική Ομάδα που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο στο κυπριακό

Tη σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου Νίκου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!