19.8 C
Nicosia
Σάββατο 25 Νοέμβριος 2023 | 20:48

Πογιατζής: 138 καταγγελίες ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς – Κάθε μέρα και νέες καταγγελίες

Να μην σταυρώσουν τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Αρχής κατά της Διαφθοράς, τα οποία αφορούν την αγορά υπηρεσιών για την διενέργεια ερευνών, ύψους €1,2 εκατ., ζήτησε ο Επιτρόπος Διαφάνειας Χάρης Πογιατζής.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού της Αρχής, τόνισε ότι το συγκεκριμένο κονδύλι που ζητείται έχει υπολογισθεί για να καλύψει τις ανάγκες για αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες και νομικούς για την διεξαγωγή σημαντικού αριθμού ερευνών τις οποίες είναι έτοιμη να ξεκινήσει η Αρχή.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των καταγγελιών που έχει ενώπιον της η Αρχή, ο κ. Πογιατζής είπε ότι έφτασαν τις 138, σημειώνοντας ότι καθημερινά δέχονται αριθμό καταγγελιών, οι οποίες αξιολογούνται και καταχωρούνται όσες χρήζουν έρευνας, καθώς δεν υπάρχει το προσωπικό για την διεξαγωγή της έρευνας.

Σημειώνεται ότι σε σημείωμα που προώθησε στην Επιτροπή Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι ο αριθμός των καταγγελιών ενώπιον της Αρχής ανερχόταν σε 109.

Συγκεκριμένα, η Αρχή κατά της Διαφθοράς, δέχθηκε συνολικά 107 καταγγελίες,  εκ των οποίων οι 79 ήταν επώνυμες καταγγελίες και 28 ανώνυμες καταγγελίες, ενώ την ίδια ώρα η Αρχή έχει πρόθεση να προχωρήσει και με 2 αυτεπάγγελτες διερευνήσεις.

Ο Επίτροπος Διαφάνειας σημείωσε περαιτέρω ότι η Αρχή διερευνά αυτεπάγγελτα ή ύστερα από υποβολή καταγγελίας, πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή, για το 2024 έχουν προϋπολογισθεί τα κόστη για εκείνες τις δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η αποστολή της Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι για την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, έχει συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μία κοστολόγηση ύψους €4,5 εκατ. για την περίοδο 2022-2026.

Από τα €4.5 εκατ., το ποσό των €3.7 εκατ. θα διατεθεί για να καλύψει μέρος των μισθών των Μελών, του προσωπικού και συνεργατών της Αρχής (περίπου το ποσό των €1.868.888), το κόστος διορισμού λειτουργών επιθεώρησης (περίπου το ποσό των €1,561,112 μέχρι το 2026), αρχικές δαπάνες για τον γραφειακό εξοπλισμό και την επίπλωση των γραφείων της Αρχής (€50,000) και το κόστος για την διαμόρφωση επιπρόσθετων γραφείων στον δεύτερο όροφο του ιδίου κτηρίου, το οποίο παραχωρήθηκε στην Αρχή (περίπου το ποσό των €250,000).

Επιπρόσθετα, από τα €4.5 εκ, μέχρι το 2026, το ποσό των €478 χιλ. θα διατεθεί για διαφωτιστικές εκστρατείες και το ποσό των €300 χιλ. για εκπαιδεύσεις σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς για το έτος 2024, ανέρχεται στο ποσό των €2.102.700 σε σύγκριση με το 2023 όταν ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €1.019.173 και ο αρχικός και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ανέρχονται συνολικά σε €1.211.973.

Αύξηση 580% στο κόστος για αγορά υπηρεσιών

Από το σύνολο των €2.102.700 που προϋπολογίζεται για το 2024, ποσό ύψους €1,194,000 ή 57του συνόλου, περίπου, προορίζονται να καλύψουν δαπάνες σχετικά με αγορά υπηρεσιών για διορισμό Λειτουργών Επιθεώρησης για τη διεξαγωγή διερευνήσεων, αγορά άλλων, συναφών με την διεκπεραίωση των διερευνήσεων υπηρεσιών και αγορά υπηρεσιών συνεργατών για διεκπεραίωση άλλων θεμάτων.

Το αντίστοιχο ποσό για το 2023 ανέρχεται στις €175.500, οπόταν στον προϋπολογισμό του 2024 παρουσιάζεται αύξηση ύψους € 1.018.500 περίπου ή 580%.

Σημειώνεται ότι η αύξηση οφείλεται στην έναρξη διερεύνησης των καταγγελιών που υποβάλλονται στην Αρχή, κάτι που αποτελεί ουσιαστικό μέρος των αρμοδιοτήτων της Αρχής.

Επίσης, από το σύνολο των €2.102.700 που προϋπολογίζονται για το 2024, ποσό ύψους €484.609,00 ή ποσοστό 23%, περίπου, αφορά στις δαπάνες μισθοδοσίας των αξιωματούχων της Αρχής, δηλαδή του Επιτρόπου Διαφάνειας και των 4 Μελών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτή είναι η νέα στολή παραλλαγής στις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας – Τα χαρακτηριστικά της

Την υιοθέτηση νέας στολής παραλλαγής για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η μετάβαση στον νέο τύπο στολής...

ΣΥΡΙΖΑ: Με βολές κατά Κασσελάκη 50 αποχωρήσεις πανεπιστημιακών

Με βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη 50 πανεπιστημιακοί από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους. «Ο Στέφανος Κασσελάκης,...

Ο γιος της Λαγκάρντ έχασε “σχεδόν όλες” τις επενδύσεις του σε κρυπτονομίσματα – Εγώ του τα έλεγα λέει η μητέρα του

Ουδείς προφήτης στον τόπο του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι ο γιος της έχασε...

Θεσσαλονίκη: Ήχησε το 112 για θυελλώδεις ανέμους

Για θυελλώδεις ανέμους που θα επικρατήσουν στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο το προειδοποιητικό μήνυμα του 112 που ήχησε στα κινητά όσων βρίσκονται στην πόλη, καθώς...

Αμερικανός αξιωματούχος: Επίθεση με ιρανικό drone σε ισραηλινό πλοίο

Πλοίο που ανήκει σε Ισραηλινό δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή από ιρανικής κατασκευής drone στον Ινδικό Ωεκανό, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος του στρατού. “Έχουμε ενημερωθεί για...

Αβέρωφ: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι για το Εθνικό θέμα

Του Αβέρωφ Νεοφύτου, πρώην Προέδρου ΔΗΣΥ Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρασε, ήδη, σε δεύτερη μοίρα, καθώς στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι, πλέον, ο πόλεμος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW