Τη δική του θέση για την διαγραφή του από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο εξέφρασε μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους μετά τα γεγονότα που τον έφεραν ενώπιον καταγγελιών στην Επιτροπή Δεοντολογίας για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Ο βουλευτής ευχαρίστησε αρχικά την ηγεσία του ΕΛΑΜ για τη πρόταση να παρίσταται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος ως αριστίδην υποψήφιος βουλευτής στην Λεμεσό καθώς επίσης και τους φίλους και υποστηρικτές που τον τίμησαν με την ψήφο τους.
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους , παραθέτοντας γεγονότα, ανέφερε πως δέχθηκε κρούση ξανά από το ΕΛΑΜ για να κατέλθει ως υποψήφιος και τις Ευρωεκλογές του 2019 γεγονός το οποίο αρνήθηκε αφού όπως είπε, εάν σκοπός του κόμματος ήταν να παραμείνει με δυο – τρεις βουλευτές, τότε δεν είχε ανάγκη την παρουσία του αφού ήταν εξασφαλισμένο από την ψήφο διαμαρτυρίας συμπατριωτών, απογοητευμένων από τα κόμματα.
Το 2021 αποδέχτηκε, όπως είπε, την πρόταση του ΕΛΑΜ, με τις καλύτερες των προθέσεων γιατί πίστεψε πως μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα κανονικό πολιτικό, δημοκρατικό κόμμα το οποίο θα έδινε αγώνες για την προστασία των πολλών που δεν έχουν και δεν αντέχουν και προπαντός ότι το ΕΛΑΜ θα παρείχε πολιτική στέγη, πολιτική έκφραση και ελπίδα στους συμπατριώτες μας που νιώθουν ότι ο τόπος είναι βυθισμένος στο τέλμα και αγωνιούν για την επόμενη μέρα, την επόμενη γενιά και την εθνική επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου.
Σημείωσε ακόμη πως κατά την προεκλογική εκστρατεία, κλήθηκε να πείσει φίλους και ομοϊδεάτες ενώ ταυτόχρονα στη Λεμεσό η ηγεσία του ΕΛΑΜ στήριζε τον εκλεκτό υποψήφιο τους, εις βάρος όλων των υπολοίπων, ενώ τόνισε πως με το εκλογικό του επιτελείο έδωσε τον προεκλογικό του αγώνα και κέρδισε την μάχη με 1491 συμπολίτες προσωπικούς και ιδεολογικούς φίλους να στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Μετεκλογικά, ο κ. Θεμιστοκλέους, όπως ανέφερε, συναντήθηκε εκ νέου με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου συζητώντας εκ νέου ιδέες για το πώς θα μετεξελιχθεί σε κανονικό πολιτικό κόμμα, ενώ του επανέλαβε σε όλες τις συζητήσεις πως δεν τον ενδιέφερε κανένα αξίωμα στην ιεραρχία του ΕΛΑΜ. Σημείωσε ακόμη πως στις 4 Οκτωβρίου στην οποία θα έπρεπε μέχρι τις 8 Οκτωβρίου να απαντήσει είτε ότι αποδέχεται και συμμορφώνεται με το περιεχόμενό της είτε θα έθετε εαυτόν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΑΜ.
«Το περιεχόμενο της επιστολής ζητούσε μεταξύ άλλων τη φίμωση μου και την μετατροπή μου σε άβουλο βουλευτή. Η απάντηση μου προς την επιστολή αυτή ήταν η καθ’ ολοκληρία απόρριψη της. Κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δεν θα μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο κείμενο!
Η απάντηση στην πιο πάνω επιστολή δόθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στα γραφεία του ΕΛΑΜ στη Λευκωσία ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου του, όπου για πρώτη φορά καλέστηκα να λάβω μέρος» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους
Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση την οποία δημιουργήθηκε ενώ τόνισε πως η ρήξη δεν έγινε εξ υπαιτιότητάς του.
«Αυτοί επέλεξαν και αποφάσισαν τη διαγραφή μου από μέλος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Τα όσα επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τη διαγραφή μου δεν είναι τίποτε άλλο παρά προφάσεις εν αμαρτίαις, τα οποία ούτε τα στελέχη τους δεν τα πιστεύουν. Αν δεν τους έκανε αυτή η αφορμή θα επινοούσαν κάποια άλλη» ανέφερε
Πλέον, όπως είπε, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και παραμένει αφοσιωμένος και αφιερωμένος στις αξίες που διαχρονικά υπηρετεί με στόχο να τιμήσει στο έπακρο τη λαϊκή εντολή που έλαβε,εντός της Βουλής.
«Οι πόρτες μου είναι ανοικτές και δηλώνω έτοιμος να συνεργαστώ με κάθε άνθρωπο και οργανωμένο σύνολο, που διακατεχόμαστε από τις ίδιες αγωνίες και έχουμε τους ίδιους ιδεολογικούς προσανατολισμούς» ανέφερε καταληκτικά ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους.