20.1 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 21:05

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς – Ανακούφιση σε κυβέρνηση

Ως εκπρόθεσμη απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς, για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφαση του, αναφέροντας ότι η προσφυγή του Δήμου κατατέθηκε μετά το πέρας 30 ημερών από την ψήφιση του Νόμου στη Βουλή τον Μάρτιο του 2022.

Το Δικαστήριο, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης και χωρίς να εξετάσει τις θέσεις των δύο πλευρών, ανακοίνωσε ομόφωνα την απόφαση του για απόρριψη της προσφυγής.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς βασίστηκε σε δύο βασικά σημεία:

  • Τη σύγκρουση εξουσιών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και
  • την παραβίαση άρθρων του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Αυτοδιοίκησης που προνοεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και δημοψηφίσματα.

Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ανακούφιση στην κυβέρνηση και τη Βουλή, διότι εάν δικαιωνόταν ο Δήμος Αγλαντζιάς, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αλυσιδωτά προβλήματα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης, ο Δήμος Αγλαντζιάς συνενώνεται με το Δήμο Λευκωσίας, τον Άγιο Δομέτιο και την Έγκωμη, ενώ θέση του Δήμου Αγλαντζιάς είναι ότι πρέπει να συνενωθεί με τα Λατσιά και το Γέρι.\

Το σκεπτικό της απόφασης

————

Διαβάζοντας την απόφαση, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, είπε ότι το ζήτημα του εκπρόθεσμου τους απασχόλησε κατά προτεραιότητα, δεδομένης της καθαριστικής σημασίας του για την έκβαση της υπό κρίση περίπτωσης και του γεγονότος ότι άπτεται και της δικαιοδοσίας του παρόντος Δικαστηρίου να επιληφθεί της προσφυγής και της δημόσιας τάξης γενικότερα.

Όπως πρόσθεσε «η προθεσμία -όπως και στην περίπτωση του Άρθρου 146,3 του Συντάγματος σε σχέση με διοικητικές προσφυγές- τίθεται αυστηρά ως ζήτημα δημόσιας τάξης», για να σημειώσει πως «δεν είναι διαδικαστικό ή τυπικό, αλλά ουσιαστικό και ιδιαίτερης συνταγματικής διάστασης».

«Εν προκειμένω, μάλιστα, εφόσον εγείρονται κατ΄ εξοχής ζητήματα πολιτειακής τάξης, είναι πρόδηλη η σημασία της έγκαιρης επίλυσης τους, όπως προκύπτει και από τη συντομότερη προθεσμία που προβλέπεται στο Άρθρο 139, καθότι η σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσιών μεταξύ Αρχών και Οργάνων της Δημοκρατίας, δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να αναμένει επ’ αόριστόν για να εγερθεί. Αντίθετα, θα πρέπει να εγείρεται και να αποφασίζεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, το συντομότερο δυνατού, εξ ου και η προθεσμία των 30 ημερών για καταχώρηση προσφυγής», συμπλήρωσε.

Προβαίνοντας σε ανάλυση του σκεπτικού του Δικαστηρίου, σε σχέση με το χρονικό σημείο από το οποίο αρχίζουν να μετρούν οι 30 ημέρες, ανέφερε πως «καθοριστικό χρονικό σημείο έναρξης της προθεσμίας των τριάντα ημερών, είναι κατά συνταγματική επιταγή, η ημέρα κατά την οποία προκύπτει αποκρυστάλλωση της αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητας».

«Εν προκειμένω», σημείωσε, «η εξέλιξη κρίσιμων γεγονότων συνιστά κοινό έδαφος».

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εξήγησε περαιτέρω πως ο προσβαλλόμενος Νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 3 Μαρτίου του 2022 και αποστάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έκδοσή του στις 28 Μαρτίου του 2022, με τον Πρόεδρο να τον αναπέμπει για επανεξέταση από τη Βουλή.

Εξάλλου, σημείωσε ότι η Βουλή στις 7 Απριλίου του 2022, αφού επανεξέτασε τον Νόμο, αποφάσισε να εμμείνει στην προηγούμενη απόφαση της ενημερώνοντας σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον υπέγραψε.

«Όπως ήδη λέχθηκε», αναφέρει η απόφαση, «ακολούθησε η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα στις 15 Απριλίου του 2022. Εν τω μεταξύ, από τις 31 Μαρτίου του 2022 ο Δήμος Αγλαντζιάς με επιστολή προς τη Βουλή εξέφραζε αντίθεση προς τη ψήφιση του Νόμου, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το Ανώτατο στην απόφασή του αναφέρει ότι «η Βουλή τελούσε υπό αμφισβήτηση, καθ’ όλη τη διάρκεια που ο Νόμος συζητείτο», συμπληρώνοντας ότι «ο Δήμος Αγλαντζιάς με πλήρη γνώση όλων των κρίσιμων στοιχείων, αμφισβήτησε ευθέως από τις 31 Μαρτίου 2022 για τους ίδιους λόγους που τέθηκαν ενώπιον μας την εξουσία ή αρμοδιότητα της Βουλής να προχωρήσει στη ψήφιση του Νόμου».

Σύμφωνα με το Ανώτατο «υπό τις συνθήκες, η μεταγενέστερη υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως η δημοσίευση του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα, είναι άνευ σημασίας για σκοπούς της Συνταγματικής επιταγής του Άρθρου 139.4, προς άσκηση δηλαδή προσφυγής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών».

«Θα ήταν διαφορετική η προσέγγιση αν εξουδετέρωνε την ως άνω συνταγματική επιταγή και θα έπληττε τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετεί», αναφέρει η απόφαση.

Ασαφής η απόφαση, λέει ο Δήμαρχος  Αγλαντζιάς

Σε δηλώσεις του, ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, εξέφρασε την απογοήτευση τόσο του ίδιου, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών για τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Η προσφυγή μας δεν έχει εξεταστεί καν όπως ακούσατε. Θεωρεί το Ανώτατο Δικαστήριο ότι έπρεπε να κάνουμε την προσφυγή μας πιο γρήγορα, μετά τη ψήφιση του Νόμου στη Βουλή και όχι μετά την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι είναι μία ασάφεια», είπε.

Κληθείς να αναφέρει ποια είναι τα επόμενα βήματα του Δήμου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως «ο Δήμος Αγλαντζιάς θα συνεχίσει κανονικά τις διεργασίες, ώστε να μετατραπεί σε διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας».

«Αυτό τον ένα χρόνο που απομένει θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να κρατήσουμε τον Δήμο Αγλαντζιάς όπως τον έχουμε αφήσει, δηλαδή πρότυπο, σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα η μεταρρύθμιση να είναι αυτό που τους έχουν υποσχεθεί και να διαψεύσει τον Δήμο Αγλαντζιάς. Είπε ακόμη ότι «έγινε μία μεταρρύθμιση πίσω από κλειστές πόρτες, με προσωπικές ατζέντες και πολιτικά συμφέροντα».

Σε ερώτηση αν ενδεχομένως ο Δήμος θα κάνει περαιτέρω νομικές ενέργειες, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως «ο Δήμος Αγλαντζιάς δεν έχει επόμενα νομικά βήματα».

«Θεωρώ», σημείωσε, «ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση. Ο Δήμος Αγλαντζιάς δεν την σταμάτησε αυτόν τον ένα χρόνο. Λαμβάνουμε κανονικά μέρος στις προεργασίες που γίνονται. Δεν έχουμε άλλο όπλο. Εξαντλήσαμε την κάθε πιθανότητα που είχαμε. Και συνεχίζουμε ως διαμέρισμα της Λευκωσίας».

Aντίδραση Δημοτικού Συμβουλίου

Την απογοήτευση του εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς για την απόρριψη της προσφυγής του Δήμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρώτη αντίδραση του Δήμου Αγλαντζιάς μετά την απόφαση του Ανωτάτου

Σε ανακοίνωση του Δήμου εκφράζεται η πεποίθηση ότι  αυτή η μεταρρύθμιση δεν προχώρησε με κριτήριο το καλώς νοούμενο συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά στη βάση άλλων κριτηρίων και προσωπικών συμφερόντων.

Επίσης, αναφέρεται ότι η πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν να αμφισβητήσει τη μεταρρύθμιση και να οδηγήσει τον τόπο σε περιπέτειες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το μέλλον της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα κρίνει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στις 11.30 το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση στην προσφυγή που έχει καταθέσει ο Δήμος Αγλαντζιάς, κατά του περί Δήμων Νόμου.

Ο Δήμος Αγλαντζιας υποστηρίζει πως με τη νομοθεσία παραβιάζεται ο χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προνοεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και διενέργεια δημοψηφισμάτων. Αμφισβητείται επίσης η δικαιοδοσία της Βουλής να καθορίζει τα όρια των δήμων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης, ο Δήμος Αγλαντζιάς συνενώνεται με το Δήμο Λευκωσίας, τον Άγιο Δομέτιο και την Έγκωμη. Ωστόσο, θέση του Δήμου Αγλαντζιάς είναι ότι πρέπει να συνενωθεί με τα Λατσιά και το Γέρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!