28.8 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 17:39

Επανήλθε ο ΔΗΣΥ για το Εθνικό Συμβούλιο μετά το «όχι» της κυβέρνησης σε Αννίτα και Στέφανο – Θέτει θέμα συλλογικότητας

Επανήλθε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και δίνει απάντηση στον Κυβ. Εκπρόσωπο σε σχέση με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι ο ρόλος του σώματος δεν μπορεί να περιορίζεται στην ενημέρωση «όταν οι εξελίξεις και τα δεδομένα διαφοροποιηθούν».

Νωρίτερα η κυβέρνηση είπε «όχι» στο αίτημα της Αννίτας Δημητρίου και του Στέφανου Στεφάνου για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Κων/ος Λετυμπιώτης σημέιωσε πως όταν οι εξελίξεις και τα δεδομένα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει αμέσως και εγκαίρως συνεδρίαση του Σώματος. Είχε προηγηθεί η δήλωση της Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, η οποία εξέφρασε δυσφορία για τη μη σύγκληση του σώματος σε τακτά χρονικά διαστήματα, χαρακτηρίζοντας άστοχη την πρόταση της κυβέρνησης να επικοινωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο για να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ΑΚΕΛ επανέλαβε το αίτημα του για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι «η άρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο αίτημα του ΑΚΕΛ από την περασμένη εβδομάδα, δείχνει μια στάση που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν συνιστά απόφαση για παραμερισμό του σώματος».

Σε νέα δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ονούφριος Κουλλά σημείωσε πως το εθνικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά απαιτεί συλλογικό χειρισμό.

Αυτούσια η δήλωση του Κυβ.Εκπροσώπου

Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται καθοδόν προς τις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουμε ενημερωθεί από τα ΜΜΕ για την επιστολή της κας Αννίτας Δημητρίου, Προέδρου του ΔΗΣΥ και της Βουλής των Αντιπροσώπων, για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, τη δεύτερη εντός μιας εβδομάδας, αλλά και επειδή αντίστοιχη επιστολή έχει αποσταλεί και από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ επιθυμούμε να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό στον ωφέλιμο θεσμό συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο όταν και όποτε οι συνθήκες και οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κριθεί ότι είναι δικαιολογημένη η συνεδρίασή του.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι μέχρι σήμερα, από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων της Κυβέρνησης έχει συγκληθεί ήδη το Εθνικό Συμβούλιο 4 φορές όπου η πολιτική ηγεσία έτυχε ενδελεχούς και λεπτομερούς ενημέρωσης τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και Διοικητή της ΚΥΠ, στις περιπτώσεις που κρίθηκε απαραίτητο.

Όταν οι εξελίξεις και τα δεδομένα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει αμέσως και εγκαίρως συνεδρίαση του Σώματος.

Αυτούσια η δήλωση του Ονούφριου Κουλλά

Θα επαναλάβουμε τη θέση μας πως το εθνικό μας πρόβλημα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά απαιτεί συλλογικό χειρισμό. Προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη με την κυβέρνηση για την έννοια της συλλογικότητας. Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορεί να περιορίζεται στην ενημέρωση «όταν οι εξελίξεις και τα δεδομένα διαφοροποιηθούν».

Στο Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να γίνεται έγκαιρη εκτίμηση των υπό διαμόρφωση εξελίξεων, να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των μελών και συλλογικοί χειρισμοί. Οι θεσμικές τοποθετήσεις δεν μπορούν να υποκατασταθούν από κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ο ΔΗΣΥ δεν επιθυμεί αντιπαραθέσεις. Πολύ απλά θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να βάλουμε πλάτες για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο.

Η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επίσης ταξιδεύει σήμερα για Βρυξέλλες, έχοντας στο πρόγραμμα της σημαντικές επαφές. Είναι και αυτός ένας σημαντικός λόγος που απαιτείται συλλογικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η σύγκρουση των θεσμών και ο ρόλος του Προέδρου

Οι κόντρες μεταξύ των θεσμών του κράτους κατάντησαν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα μας.  Κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε ανοικτές συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων θεσμών. Τώρα,...

Το Πασχαλινό τραπέζι και η ακρίβεια

Μπαίνοντας στην Αγία Εβδομάδα και αναμένοντας το Πάσχα όλα τα νοικοκυριά ετοιμάζονται για το πασχαλινό τραπέζι.  Έγνοια και αγωνία του καθενός νοικοκυριού είναι να...

Η Κυριακή των Βαίων – Ιστορία και έθιμα

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

Πώς «φούντωσε» το φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα στις ΗΠΑ: Τα αιτήματα, η οργή, η αστυνομία και οι καταγγελίες για αντισημιτισμό

Τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου μία μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Πανεπιστήμιο Columbia, διαμαρτυρόμενη για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά...

Σάμος: Ναυάγιο με μετανάστες – Διασώθηκαν 25, έρευνες για τυχόν αγνοούμενους

Σε ημιβυθισμένη λέμβο εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και διασώθηκαν 25 αλλοδαποί – παράτυποι μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καρλοβάσου στη Σάμο. Μεταφέρθηκαν...

ΗΠΑ: 200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε τρία πανεπιστήμια

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το πιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!