22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 17:41

Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία – Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

Μετά από χρόνια προσπαθειών, η Βουλή των Αντιπροσώπων άναψε χθες το απόγευμα το πράσινο φως στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, υλοποιώντας παράλληλα ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους €85 εκατ., που αναμένεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η Βουλή ψήφισε την πρώτη δέσμη νομοσχεδίων από μια σειρά νομοθετημάτων που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, ή αναμένεται να κατατεθούν ενώπιον της, τα οποία αφορούν δεσμεύσεις της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της εξασφάλισης συνολικής χρηματοδότησης ύψους €1,2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκταμιεύθηκε ποσό €157 εκατ. προς την Κύπρο, υπό τη μορφή προχρηματοδότησης.

Αρχές του επόμενου μήνα η κυβέρνηση θα κληθεί να ενημερώσει με έκθεσή τις Βρυξέλλες για την πορεία υλοποίησης των 14 οροσήμων που έχουν καθοριστεί για την εξασφάλιση της πρώτης δόσης, ενώ στη Βουλή εκκρεμούν άλλα σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν το συντομότερο.

Στο μεταξύ όμως χθες η Ολομέλεια του σώματος έκανε το πρώτο βήμα και με 47 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον, εκ μέρους των παρόντων βουλευτών της ΕΔΕΚ, ψήφισε σε νόμο δύο νομοσχέδια και κανονισμούς για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, που αφορούν ειδικότερα στο σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων.

Αποχή τήρησε ο πρόεδρος των Οικολόγων κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη διατμηματική προαγωγή.

Παράλληλα η Ολομέλεια ενέκρινε τροπολογία του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα, η οποία εισάγει την υποχρεωτική ανώνυμη αξιολόγηση των προϊσταμένων τμημάτων από τους υφιστάμενους τους, περιλαμβανομένων και των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου.

Η συνεδρία της Ολομέλεια εξελίχθηκε σε ήπιο κλίμα, αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ολότητά τους, ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένα από το τι είχαν ενώπιον τους για ψήφιση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για λειψή μεταρρύθμιση του δημοσίου η οποία όπως υποστήριξαν, δεν εξυπηρετεί τους βασικούς στόχους, που είναι μεταξύ άλλων, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της διαφάνειας.

Οι αλλαγές που επιφέρουν τα νομοσχέδια

Με την χθεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου μεταξύ άλλων αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης και η μοριόδοτηση, με σκοπό να επιλέγονται αντικειμενικά και αξιοκρατικά οι κατάλληλοι υποψήφιοι. Μπαίνει δηλαδή φρένο στην αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων ως εξαίρετους, ενώ παύει πλέον να θεωρείται η αρχαιότητα ως σημαντικό προσόν για προαγωγή.

Σκοπός του πρώτου νόμου που ψηφίστηκε είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να επιτευχθεί η ανάθεση στην ΕΔΥ της ευθύνης παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και η εφαρμογή εσωτερικών ασφαλιστικών δικλίδων σε όλες τις διαδικασίες της ΕΔΥ προς διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους τύπους, το νομικό πλαίσιο και τις αρχές που διέπουν την επιλογή υποψηφίων.

Ο δεύτερος νόμος αφορά την αξιολόγηση υποψηφίων για προαγωγή, διατμηματική προαγωγή και πρώτο διορισμό και προαγωγή στη δημόσια υπηρεσία από την ΕΔΥ για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της επιλογής των καταλληλότερων υποψηφίων και της αποτελεσματικής εφαρμογής των βασικών αρχών της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας.

Σημειώνεται ότι εξαίρεση από τις διατμηματικές προαγωγές εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι στη Βουλή, στη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Όσον αφορά τους κανονισμούς αποσκοπούν στη θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας που να ρυθμίζει τη διαδικασία αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων στη βάση νέου συστήματος αξιολόγησης, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν μεταξύ άλλων τις δεξιότητες, τις ικανότητες και την εργασιακή συμπεριφορά.

Το ιστορικό της μεταρρύθμισης

Αυτή ήταν η τρίτη προσπάθεια που καταβλήθηκε για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Το Δεκέμβριο του 2016 η πλειοψηφία των κομμάτων καταψήφισε τα 4 από τα πέντε νομοσχέδια που περιλαμβάνονταν τότε στο πακέτο για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Το 5ο νομοσχέδιο που αφορούσε στην ενίσχυση της κινητικότητας υπαλλήλων ψηφίστηκε από τη Βουλή το Μάιο του 2017, ενώ νομοσχέδιο για κατάργηση της προφορικής εξέτασης για υπαλλήλους με κλίμακα κάτω από Α7 ψηφίστηκε το 2018.

Όσον αφορά στη δεύτερη προσπάθεια για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας από τη Βουλή επιχειρήθηκε το 2019, όπου κατατέθηκαν στη Βουλή νέα νομοσχέδια και κανονισμοί, αφού προηγήθηκε κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κόμματα και ενσωματώθηκαν οι θέσεις τους. Τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί αποτέλεσαν τη βάση της τρίτης προσπάθειας που τελεσφόρησε χθες.

Κατά την έναρξη της συζήτησης των νομοσχεδίων στη Βουλή σε εισαγωγική ομιλία ο υπουργός Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει ότι τα νομοσχέδια αφορούν μόνο στα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό, αλλά δεν σχετίζονται με άλλες πολιτικές που αφορούν για παράδειγμα τη γραφειοκρατία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή άλλες παθογένειες της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Λειψή η μεταρρύθμιση λένε τα κόμματα

Την πιο πάνω αναφορά επανέλαβε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας ενώπιον του Σώματος είπε ότι δεν ισχυρίζονται ότι τα νομοσχέδια αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα, αλλά ότι γίνεται ένα βήμα, παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος είπε ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δεν αποτελούν μεταρρύθμιση της δημόσια υπηρεσίας αλλά ρυθμίζουν την αξιολόγηση και τις διατμηματικές προαγωγές.

Για το ΑΚΕΛ πρόσθεσε, μεταρρύθμιση είναι οι αλλαγές στη δομή, ο περιορισμός και εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων, η γεωγραφική αποκέντρωση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας όπως την οραματίζονται δεν αντανακλάται σε αυτά τα νομοσχέδια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λέει στον Κύπριο πολίτη ότι από τα 1000 πράγματα που έπρεπε να κάνει ως μνημονιακή υποχρέωση από το 2013 μέχρι σήμερα κάνει το ένα. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ οραματίζεται καλύτερη, γρηγορότερη, απλούστερη, πιο διαφανή και πιο φθηνή εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε εξάλλου ότι οι παρόντες νόμοι δεν καλύπτουν τις προσδοκίες για μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, την κατοχύρωση της αξιοκρατίας όσον αφορά την ανέλιξη, τη διαφάνεια για προαγωγές και προσλήψεις, το κλίμα εμπιστοσύνης του κοινού προς τη δημόσια υπηρεσία.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι με την ψήφιση των νομοσχεδίων δεν θα υπάρξει καμιά κοσμοϊστορική αλλαγή στη δημόσια υπηρεσία σε σχέση με την γραφειοκρατία και την εξυπηρέτηση πολιτών, ενώ επεσήμανε πως ο στενός κύκλος στον οποίο περιορίζεται η δημόσια υπηρεσία αντί να μικραίνει διευρύνεται και ότι το ρουσφέτι και το βόλεμα δεν πρόκειται να κτυπηθούν ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο αλλά μόνο με την πάταξη της κομματοκρατίας.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι έγινε αρκετή βελτίωση στα νομοσχέδια και θα υπάρξει βελτίωση και στη δημόσια υπηρεσία, «φτάνει να παρακολουθούμε το σύστημα για να δούμε αν υπάρχουν τρωτά σημεία και να τα διορθώσουμε».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει αυτό το χάσμα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων που είναι πιο ευάλωτοι, να γεφυρωθεί.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι πραγματική μεταρρύθμιση θα ήταν αν από αύριο το πρωί η δημόσια υπηρεσία απαντούσε τα τηλεφωνήματα των πολιτών και ανταποκρινόταν κατά καλύτερο τρόπο και αν έπαυαν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι να συμπεριφέρονται ως μικροί βασανιστές και άλλαζαν τη νοοτροπία τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!