18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 19:42

Χαμός για διορισμό Αγαθαγγέλου – Το ΚΕΒΕ απέσυρε τη στήριξη του, ενώ ο ίδιος δεν παραιτείται – Τι λέει η κυβέρνηση

Το ΚΕΒΕ απέσυρε την εισήγηση του για διορισμό του Π. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, μέσω επιστολής που έστειλε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα για να παραιτηθεί.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου τον καλεί να αναλάβει την ευθύνη της ανάκλησης του διορισμού του και να δημοσιοποιήσει τους λόγους πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως δεν θα επιτρέψει την άλωση του θεσμού και των γιατρών που εκπροσωπεί από φαινόμενα, όπως είπε, επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης.

Aυτούσια η επιστολή του 

Σε συνέχεια της ανοιχτής τηλεφωνικής επικοινωνίας που δέχτηκα από εσάς, ενώπιον της επιτροπής σας, σας ενημερώνω ως πρόεδρος του θεσμού που εκπροσωπώ ότι δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ.

Εφόσον αποφασίσατε ως ΚΕΒΕ να ανακαλέσετε την απόφαση σας να εκπροσωπήσω τον θεσμό στο Δ.Σ. του ΟΑΥ οφείλετε να αναλάβετε την ευθύνη της ανάκλησης του διορισμού μου και να δημοσιοποιήσετε επίσημα τους λόγους της απόφασης σας.

Είναι θέμα αξιοπρέπειας προς το πρόσωπο μου, αλλά και σεβασμού στο κύρος του θεσμού (ιατρική κοινότητα) που εκπροσωπώ και δεν πρόκειται να προδώσω και να υποταχθώ στους λαϊκισμούς και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο αγώνας για την θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης του ΠΙΣ και της ιατρικής κοινότητας συνεχίζεται.

Ο υγιής πνεύμονας του ΓεΣΥ είναι και θα παραμείνει η ιατρική κοινότητα.

Την επιστημονική αξία και το κοινωνικό κύρος του ιατρού επιστήμονα θα τη προστατεύσω ακόμα και με προσωπικό κόστος.

Έχουμε ως προστατευτική ασπίδα το Ιπποκρατικό ήθος.

Ο αγώνας για ποιοτική υγεία στον ασθενή, η προστασία της συνεισφοράς του φορολογούμενου πολίτη, η διασφάλιση εποπτικού ελέγχου και διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πράξεων εντός του συστήματος, ο σεβασμός στον ασθενή και η διασφάλισή της επιστημονικής αξιοπρέπειας στον γιατρό, μακριά από σκοπιμότητες, αποτελούν την πάγια αποστολή του ΠΙΣ, την οποία οφείλω να προστατεύσω.

Δεν θα επιτρέψω την άλωση του θεσμού και των γιατρών που εκπροσωπώ από φαινόμενα επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης.

Δεν θα επιτραπεί η όποια εκμετάλλευση της ιατρική κοινότητας. Δεν θα επιτρέψω την πολιτικοποίηση στην ευρύτερη της έννοια, του τομέα της υγείας.

Οι αλήθειες που ενοχλούν, είναι υπεράνω των ψεμάτων και συκοφαντιών που προφανώς κάποιους βολεύουν.

Η ιατρική επιστήμη τυγχάνει σεβασμού και η αποστολή της δεν υποτάσσεται και δεν αλλοιώνεται σε παρασκηνιακούς μηχανισμούς.

Το ΚΕΒΕ

Σημειώνεται πως, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απέσυρε την εισήγηση διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το ΚΕΒΕ μελέτησε διεξοδικά τις πρόνοιες του περί ΓΕΣΥ νόμου και ειδικότερα το περιεχόμενο του άρθρου 8, που αφορά το ασυμβίβαστο του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου του ΟΑΥ.

Υπογραμμίζει ότι, επειδή η πρόνοια επιδέχεται διαφορετικών νομικών ερμηνειών, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ αποφάσισε όπως ανακαλέσει την εισήγηση για διορισμό ιατρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ.

Προσθέτει ότι εγείρεται θέμα και για τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και καθηκόντων, καθότι η σύζυγός του είναι παροχέας υπηρεσιών υγείας στο ΓΕΣΥ.

Το ΚΕΒΕ επαναλαμβάνει ότι στηρίζει το ΓΕΣΥ, αλλά καταδικάζει απαράδεκτες συμπεριφορές από το συμβούλιο του ΟΑΥ.

Ο ΟΑΥ

Νωρίτερα χθες ο ΟΑΥ, απάντησε στους ισχυρισμούς του Προέδρου της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, Μαρίνου Σωτηρίου, για το ασυμβίβαστο του Προέδρου και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν συντεχνίες εργαζομένων και τους ασθενείς, αναφέρει ότι οι σχετικές πρόνοιες αφορούν τα Μέλη και δεν επεκτείνονται στους συζύγους τους.

Σε απαντητική επιστολή για τα όσα καταλόγισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ, ο ΟΑΥ ξεκαθάρισε πως, οι σχετικές πρόνοιες σε σχέση με το ασυμβίβαστο αφορούν ατομικά τα ίδια τα μέλη και δεν επεκτείνονται και στους συζύγους του προέδρου και των μελών.

Στη γραπτή απάντηση ο οργανισμός σημείωσε πως, «το θέμα του ασυμβίβαστου για την άσκηση καθηκόντων έχει μελετηθεί σε προηγούμενο στάδιο και έχουν απαντηθεί τα σχετικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, με βάση τις πρόνοιες του περί ΓεΣΥ Νόμου το ασυμβίβαστο αφορά μόνο το πρόσωπο το οποίο είναι πάροχος υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Περαιτέρω, με βάση τις πρόνοιες του περί ΓεΣΥ Νόμου, σε περίπτωση που ο πρόεδρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον σε σύμβαση η οποία έχει συναφθεί ή θα συναφθεί από τον οργανισμό οφείλει να γνωστοποιήσει τη φύση του εν λόγω συμφέροντος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου. Ακολούθως δε, δύναται να μετέχει στις συζητήσεις ή στη λήψη απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύμβαση αυτή και η γνωστοποίηση του συμφέροντος καταγράφεται στα πρακτικά».

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, δεν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων για τον πρόεδρο ή/και οποιουδήποτε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, αναφέρει τέλος ο οργανισμός.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε δηλώσεις του χθες, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, όσον αφορά το διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκύψει.

Όπως είπε ο Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι το χειρισμό του θέματος έχει αναλάβει ο υπουργός Υγείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Είπε, ακόμη, ότι αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση, πως υπήρξε συναίνεση από πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, όσον αφορά το διορισμό Αγαθαγγέλου. “Εκ των υστέρων διεφάνη πως η συγκεκριμένη εντύπωση ήταν εσφαλμένη”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να ανεχθεί αλλοίωση της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφιάδες για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Διαφορετική ανάγνωση κάνουν τα κόμματα για τα νέα μέτρα – Μπηκτές και επικρίσεις μεταξύ τους – Κριτική κατά κυβέρνησης

Διαφορετική ανάγνωση κάνουν τα κόμματα για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μάλιστα, δεν παραλείπουν να επικρίνουν το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!