15.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 10:22

Φιέστα για ψευδοκράτος με συνθήματα για δύο κράτη – Έντονη παρουσία Τούρκων αξιωματούχων

Με.. εορτασμούς και την φυσική παρουσία ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων η λεγόμενη ΤΔΒΚ σηματοδότησε σήμερα τα σαραντάχρονα από την παράνομη ανακήρυξή της, στις 15 Νοεμβρίου του 1983.

Με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ, που βρέθηκε στα Κατεχόμενα εκπροσωπώντας τον Ταγίπ Ερντογάν από το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου, η Άγκυρα δείχνει να επιμένει στο αφήγημα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» και της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών στη Κύπρο. Νωρίτερα από τους εορτασμούς και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, συγχαίροντας τον για την «ίδρυση» της «ΤΔΒΚ».

Τέλος, σύνολο της Πολιτείας και των κομμάτων της ΚΔ καταδίκασαν σήμερα την παράνομη ανακήρυξη της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου, από τον Ραούφ Ντενκτάς το 1983, με πληθώρα μηνυμάτων κατά της κατοχής.

Ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Metin Gürak, παραβρίσκεται στα Κατεχόμενα για τους εορτασμούς ανακήρυξης της παράνομης «ΤΔΒΚ» με το σύνολο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Παρέλαση αξιωματούχων

Την τουρκική προεδρία εκπροσώπησε στα Κατεχόμενα, στο υψηλότερο επίπεδο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ καθώς και πλήθος αξιωματούχων του AKP. Ενδιαφέρουσα κρίνεται και η παρουσία του νέου προέδρου των Κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Özgür Özel. Η φιέστα για τους εορτασμούς της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους συνοδεύτηκε, όπως κάθε χρόνο, από υπερπτήσεις του σμήνους επιδείξεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας (TAK), «Turkish Stars», την καθιερωμένη παρέλαση των κατοχικών δυνάμεων και σειρά εκδηλώσεων. Ο Ερσίν Τατάρ μάλιστα εγκαινίασε και το «Μουσείο Τουρκοκυπριακής Ιστορίας, Πολιτισμού και Εθνικού Αγώνα» στην περιοχή «μουτζαχεντίν» της βόρειας Λευκωσίας.

Το κυρίαρχο μήνυμα των 40χρονων της παράνομης ανακήρυξης της «ΤΔΒΚ» εστίασε στην ανάγκη επιβίωσης κι αναγνώρισης/αναβάθμισης του «κράτους» με Τουρκοκύπριους και Τούρκους αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν το αφήγημα για την ύπαρξη δύο κρατών στη Κύπρο και αυτό της «κυριαρχικής ισότητας» ως προϋπόθεσης για την επίλυση του Κυπριακού. Αξίζει να σημειωθεί πως τρία πολεμικά σκάφη, η φρεγάτα TCG Giresun (F-491), το υποβρύχιο TCG Burakreis (S-359) και η κορβέττα TCG Bartin (F-504), επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου και παρέμειναν ανοικτά για επίσκεψη από το κοινό -ενδυναμώνοντας έτσι και το μήνυμα της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Στην απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά της Covid-19 ανακοίνωσε ότι προχωράει η εταιρεία AstraZeneca μήνες μετά την παραδοχή της σε δικαστικά έγγραφα ότι το...

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, «τελευταία ευκαιρία» στο Κάιρο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, αφού κατέλαβε χθες το στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα του...

Συνολικά 17 εκλογικά κέντρα εξωτερικού σε τρεις χώρες για τις Ευρωεκλογές

Συνολικά 17 εκλογικά κέντρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα λειτουργήσουν σε 12 πόλεις σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο, για να εξυπηρετήσουν 4.691 εκλογείς κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!