21.1 C
Nicosia
Δευτέρα 13 Μάιος 2024 | 20:34

Υφ. Έρευνας: Υπήρχε απόφαση για μετακίνηση των server – Αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση

Σαφείς αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση αφήνει το Υφυπουργείο Έρευνας, σχετικά με την διαρροή ντεποζίτου σε υπόγειο του Υπ. Οικονομικών, το οποίο επηρέασε τον εξοπλισμό των διακομιστών που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κρατικές ιστοσελίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκτός λειτουργίας οι κυβερνητικές ιστοσελίδες – Περιμένουν να στεγνώσουν οι servers

Σε ανακοίνωση το Υφυπουργείο σημειώνει πως τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών κατά τρόπο που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε πιθανό ατύχημα, αναφέροντας μάλιστα ότι «λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο 2022 για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της CYTA».

Επισημαίνει πως θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι που δεν υλοποιήθηκε η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου αλλά και οι λόγοι που δεν λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα θωράκισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Την ίδια ώρα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αποκατάσταση της παροχής των διαδικτυακών υπηρεσιών του Κράτους. Μέχρι στιγμής έχει ήδη αποκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο και εργαζόμαστε εντατικά προς επαναφορά το συντομότερο δυνατόν των υπόλοιπων υπηρεσιών που έχουν επηρεαστεί. Σημαντικό μέρος της ζημιάς άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά.

Αξιολόγηση της ζημιάς όταν στεγνώσουν οι servers

Μιλώντας νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημείωσε πως ο χώρος έχει πλημμυρίσει και για να γίνει η αξιολόγηση της ζημιάς πρέπει να στεγνώσουν οι server.

«Οι λειτουργοί αξιολογούν τη ζημιά και σταδιακά, εκείνο που μπορούν να επαναφέρουν, το κάνουν. Η πρώτη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας δεδομένων, άρα με την επαναφορά των server θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ιστοσελίδες των Υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών κανονικά».

Πρόσθεσε πως μέχρι και νωρίς τα ξημερώματα, λειτουργοί του Υφυπουργείου Καινοτομίας βρίσκονταν στο καθήκον, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς, ενώ σημείωσε πως από το βράδυ της Δευτέρας έχουν επανέλθει τα τηλέφωνα στα Υπουργεία και παραμένει το πρόβλημα με τις ιστοσελίδες.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η διαρροή αυτή και το πρόβλημα φανέρωσε προχειρότητα και ερασιτεχνισμό αφού οι server των ιστοσελίδων της Κυβέρνησης ήταν δίπλα από ντεπόζιτο νερού, ο κ. Λετυμπιώτης συμφώνησε και επεσήμανε πως είναι αρκετά τα παράπονα που λαμβάνει η Κυβέρνηση από το πρωί.

Αντίδραση από ΔΗΣΥ

Ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που χρήζει της δέουσας αντιμετώπισης χαρακτηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, την διαρροή νερού στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, που είχε ως αποτέλεσμα αυτό να καταλήξει στο χώρο που βρίσκονται διακομιστές και να ρίξει μαύρο σε όλες τις κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Σε ανακοίνωση σημειώνει πως «είναι τουλάχιστον ατυχές να στερούνται οι πολίτες ουσιαστικές υπηρεσίες του κράτους, αλλά και το ίδιο το κράτος να παραλύει ως έναν βαθμό, λόγω αμέλειας ή έλλειψης προληπτικής κατασκευής ειδικών και ασφαλών χώρων για τους διακομιστές που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κυβερνητικές υπηρεσίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ανάρπαστα τα εισιτήρια του τελικού κυπέλου – Η Ομόνοια απορρόφησε 8.967

Ανάρπαστα έγιναν τα εισιτήρια που αναλογούσαν στην Ομόνοια, για τον μεγάλο τελικό κυπέλλου με την Πάφο στο ΓΣΠ. Σύμφωνα με ενημέρωση των πρασίνων, τα 8967...

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ολκίν για το κυπριακό

Συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Angela Holguín Cuéllar, θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η...

Άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Συμφώνησαν ότι διαφωνούν – Οι σπόντες και οι δηλώσεις των δύο (φώτο,βίντεο)

Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ – Κέρδη 0,21%

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 0,21%, κλείνοντας στις 150,74 μονάδες. Άνοδο 0,22% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE...

Ανόρθωση: Αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανόρθωση που ενημέρωσε πως αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση που θα γινόταν αύριο (14/05). Αναλυτικά: «Η εταιρεία Ανόρθωσις Αμμοχώστου (Ποδόσφαιρο) Δημόσια Λίμιτεδ ενημερώνει...

ΔΗΣΥ: Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τον Θανάση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφορικά την πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι καθήκον των αρμοδίων αρχών να κάνουν ότι μπορούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!