9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:59

Υπουργός Εσωτερικών: Δραστική μείωση αιτήσεων ασύλου το τελευταίο τρίμηνο

Για μείωση των αιτήσεων ασύλου και αύξηση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους για το τρίμηνο Μαρτίου – Μάϊου 2023, μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα το μεταναστευτικό.

O Υπουργός παρουσίασε σήμερα, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, την παρούσα κατάσταση με στοιχεία και αριθμούς, τις πραγματικότητες και τα προβλήματα που καθιστούν το έργο στη διαχείριση του μεταναστευτικού πιο δύσκολο, ενώ μίλησε για τις πολιτικές και τα μέτρα που λαμβάνονται από τη νέα Κυβέρνηση στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κατά την ομιλία του, ανάφερε ότι για τον χειρισμό του μεταναστευτικού, οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης εστιάζονται σε πέντε τομείς.

Ο πρώτος, είπε, είναι (α) η βελτίωση της ικανότητας ανταπόκρισης και ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων για τη διαχείριση/ επίσπευση διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου. «Σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει αρκετά πράγματα, και έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών. «Η δυστοκία του συστήματος ασύλου να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο αιτήσεων και η παρατεταμένη διάρκεια της εξέτασης τους, αποτελούσε ένα σημαντικό πόλο έλξης για τους παράτυπους μετανάστες, αλλά και τα κυκλώματα», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

«Για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων αιτήσεων ασύλου και τη διασφάλιση της έγκαιρης διεκπεραίωσης, προσλήφθηκαν επιπλέον 27 εξεταστές αιτήσεων ασύλου, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβρη έχει τροχοδρομηθεί η πρόσληψη περαιτέρω 25 εξεταστών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Ανάφερε ότι ο αριθμός των εξεταστών έχει διπλασιαστεί, γεγονός που συμβάλλει σταδιακά στην αύξηση της εξέτασης των αιτήσεων. «Αποτέλεσμα τούτου ήταν να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αποφάσεων. Συγκεκριμένα έχουν εξεταστεί 2.400 υποθέσεις το τελευταίο δίμηνο (Απρίλη – Μάη), σε σημείο που υπερβαίνει τον αριθμό των αφίξεων της αντίστοιχης περιόδου: 1.646 αιτήσεις ασύλου», εξήγησε.

Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε πως έμφαση δίνεται ταυτόχρονα και (β) στην αύξηση των επιστροφών των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους. Συγκρίνοντας τα στοιχεία του 2023 με τα προηγούμενα έτη, χαρακτήρισε τους αριθμούς ως «ενθαρρυντικούς». «Το τρίμηνο Μάρτιο – Μάϊο του 2020, οι επιστροφές ήταν μόνο 132. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021: 387, το 2022: 1.169, ενώ το 2023 από τον Μάρτιο μέχρι Μάϊο, οι επιστροφές έχουν διπλασιαστεί εν συγκρίσει με πέρυσι, φτάνοντας στις 2.312», δήλωσε ο Υπουργός.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε εντατικοποίηση των ρυθμών για τις μετεγκαταστάσεις/ relocation αιτητών ασύλου, με το τελευταίο τρίμηνο να έχει επιτευχθεί η μεταφορά 406 ατόμων σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός, τόνισε, «είναι ο μεγαλύτερος που αγγίξαμε μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά στη μετεγκατάσταση αιτητών ασύλου από την Κύπρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ είναι σημαντικό να λεχθεί πως μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να τριπλασιαστεί».

«Τους τελευταίους δύο μήνες, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από την Κύπρο είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που κατέφθασαν. Συγκεκριμένα, ενώ ήρθαν 1.646 άτομα στην Κύπρο, έφυγαν από αυτήν περισσότερα από 1.788 άτομα», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο άλλος τομέας προτεραιότητας, είπε, είναι η (γ) ενίσχυση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας. «Υποδομές, πολύ σημαντικές που θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου, αλλά κυρίως στην επιτάχυνση των επιστροφών, είναι η δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στις «Λίμνες» και του Προαναχωρησιακό Κέντρου, των οποίων η κατασκευή έχει τροχοδρομηθεί και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια», ανάφερε.

Μιλώντας για τον τέταρτο τομέα προτεραιότητας, που είναι τα (δ) Μέτρα αποτροπής των ροών, με στόχευση την πράσινη γραμμή, είπε ότι μεγάλο μέρος των προσπαθειών εστιάζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Υπουργός, κατά την Συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε κάποιες από τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών από την Πράσινη Γραμμή, μέσω μιας διπλωματικής προσέγγισης της Τουρκίας, αξιοποιώντας τις πολιτικές και τα εργαλεία της ΕΕ.

Ως μέτρο αποτροπής των ροών από την πράσινη γραμμή, η οποία δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, γι’ αυτό και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι περιορισμένα, είπε ο Υπουργός, είναι, επίσης, και η πρόσληψη των Ειδικών Αστυφυλάκων από την Αστυνομία Κύπρου, καθώς και στην εγκατάσταση εποπτικών ηλεκτρονικών μέσων.

Τέλος, μίλησε για τον πέμπτο τομέα προτεραιότητας, (ε) την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, λέγοντας ότι σχετικό νομοσχέδιο εστάλη στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για νομοτεχνικό έλεγχο και ότι αναμένεται να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, εντός του Ιουνίου 2023 για έγκριση.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Υπουργός, δήλωσε ότι «συγκρίνοντας τα στοιχεία των τριών τελευταίων μηνών με τους αντίστοιχους περσινούς βλέπουμε μια δραστική μείωση των αιτήσεων ασύλου, εξέλιξη η οποία δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ασύλου για τους μήνες Μάρτιο-Μάιο 2022 ήταν 6.454, ενώ φέτος (2023) τους αντίστοιχους μήνες ήταν 3.325- δηλαδή λιγότερες από μισές».
«Ευελπιστούμε πως θα συνεχίσουν οι μειωμένες αιτήσεις ως αποτέλεσμα των δράσεων και των μέτρων που λαμβάνουμε και πως θα αποτελέσουν καλούς οιωνούς για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού», συνέχισε ο Υπουργός.

«Στόχος μας είναι υπερπηδήσουμε τους σκοπέλους των αυξημένων ροών και του μεγάλου όγκου αβάσιμων αιτήσεων, για να επιτύχουμε στην πραγματική της διάσταση την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και προστασίας», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!