22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:25

Υπουργείο Άμυνας: Θα είναι ενισχύσουμε περαιτέρω την άμυνα του τόπου

Στόχος του Υπουργείου Άμυνας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την άμυνα του τόπου, έχοντας ως κατεύθυνση να ασκήσουμε το δικαίωμα του κυπριακού λαού στο να έχει ισχυρή άμυνα και ασφάλεια για όποτε αυτή χρειαστεί, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι «θα αναβαθμίσουμε όσο γίνεται την αμυντική ικανότητα της ΕΦ».

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΑΜ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υλοποιεί αυτή την στιγμή το ΥΠΑΜ, τονίζοντας ότι «θα εξοπλίσουμε την ΕΦ με ό,τι της είναι αναγκαίο προκειμένου να καταφέρει να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα».

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να μπορέσουμε να αντέξουμε αν και όποτε αποφασίσει ο οποιοσδήποτε να μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες», υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι «ο προσανατολισμός της χώρας είναι ευρωπαϊκός».

Αναφερόμενος στον προκάτοχο του Χαράλαμπο Πετρίδη, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι «έχει βάλει πολλά υψηλά τον πήχη και έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και οφείλουμε να κτίσουμε πάνω σε αυτή», ενώ διαβεβαίωσε την Επιτροπή Άμυνας ότι θα την ενημερώνει για ότι σκέφτεται και σχεδιάζει το ΥΠΑΜ και ζήτησε τη συνεργασία της Επιτροπής για να μην καθυστερεί η ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούν το ΥΠΑΜ και την ΕΦ.

Αναφορικά με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας SPP (State Partnership Program), στις 30 Μαρτίου στο Προεδρικό, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι είναι μια συμφωνία συνεργασίας με την ΕΦ του Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ με στόχο, όπως είπε, «να μεταφερθεί και στην Κύπρο τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη από τον αμερικανικό στρατό την ΕΦ της Κύπρου».

«Η συμφωνία αυτή θα υλοποιηθεί σε διάφορα επίπεδα και με διάφορα αντικείμενα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η ΕΦ είναι υπερήφανη με αυτή την συνεργασία η οποία έχει να φέρει πολλά καλά στη δυνατότητα που έχουμε σήμερα στο στράτευμα μας».

Ο ΥΠΑΜ τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να κτίζουμε πάνω στις καλές συνεργασίες που υπάρχουν σήμερα (διακρατικές, διμερείς, τριμερής, τετραμερής και άλλες) και οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΦ και στην Κύπρο να έχει πρόσβαση σε εμπειρίες και τεχνογνωσία που βοηθούν να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητες των στελεχών της ΕΦ».

Είπε ακόμη ότι σήμερα η ΕΦ υλοποιεί τέτοιου τύπου αμυντικές διμερείς συνεργασίες με 13 χώρες και «έρχονται και άλλες».

Ανέφερε ότι «η προσέγγιση μας είναι αμυντικού χαρακτήρα και ούτε θα μπούμε ποτέ σε μια κούρσα εξοπλισμών».

Επίσης, ανέφερε ότι αύριο Παρασκευή θα έχει την πρώτη, εθιμοτυπική, συνάντηση του με τον Υπουργό Άμυνα της Ελλάδας Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Αθήνα και πρόσθεσε πως υπάρχει ένας ανοικτός κατάλογος θεμάτων για να συζητηθεί για να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία Αθηνών – Λευκωσίας.

Αναφορικά με την αύξηση στο 2% του ΑΕΠ των εξοπλισμών, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι θα ακολουθηθεί ο προγραμματισμός που έχει γίνει στην προσπάθεια να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για να φθάσουμε στο 2% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά προγράμματα».

Ανέφερε ότι «μπαίνει ένας προγραμματισμός για τα επόμενα 5 χρόνια ώστε από τη μια να αποκτήσουμε τα οπλικά συστήματα που θέλουμε και από την άλλη να έχουμε την ικανότητα να αξιοποιήσουμε αυτό που παίρνουμε» με το κατάλληλο προσωπικό.

Ο κ. Γιωργάλλας τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία στην ΕΦ, ενώ σημείωσε πως όλες οι προσφορές υλοποιούνται με έλεγχο από το αρμόδιο Συμβούλιο.

Είπε ακόμη ότι στις 20 Ιουνίου θα έρθει ο νέος Αρχηγός της ΕΦ.

Αναφορικά με τους ΣΥΟΠ, ο ΥΠΑΜ είπε ότι τυγχάνει επεξεργασίας φόρμουλα που θα πετύχει την εργοδοτική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ και τόνισε πως «είναι πάρα πολύ αναγκαίοι όλοι οι ΣΥΟΠ».

Τέλος ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι διατήρησε τους συνεργάτες του προκατόχου του «και δεν έχει διαταράξει το σύστημα για να κάνει εγωιστικές προσεγγίσεις και να φέρει τους δικούς του» με στόχο να μην χαθεί γνώση και χρόνος.

Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο ΥΠΑΜ είπε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής «επαναβεβαιώσαμε την καλή συνεργασία που υπήρχε στο παρελθόν μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και δεσμευθήκαμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί με κοινό στόχο να μπορέσουμε να ανεβάσουμε την ΕΦ ακόμη πιο ψηλά, ενισχύοντας την αποτρεπτική της δυνατότητα με στόχο πάντα να εξυπηρετήσουμε το καλύτερο συμφέρον του τόπου και του λαού μας».

Αναφορικά με εργασιακά ζητήματα, ο κ. Γιωργάλλας διαβεβαίωσε ότι «θα ενσκήψουμε με σοβαρότητα στο να βρούμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο εργασιακό προσωπικό της ΕΦ, σε όλα τα επίπεδα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε αυτή η καλή σχέση που υπάρχει σήμερα με τις πολιτικές δυνάμεις να την ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο διότι θεωρούμε στην προσπάθεια για ισχυροποίηση της άμυνας του τόπου δεν περισσεύει κανένας και οι πολιτικές δυνάμεις είναι ένας συνοδοιπόρος μας σε αυτή την πορεία για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο μας».

Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άμυνας ευχήθηκαν στον Υπουργό κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο που έχει αναλάβει και διαβεβαίωσαν τον ΥΠΑΜ ότι θα τον στηρίξουν μακριά από οποιεσδήποτε μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες για το καλό της ΕΦ, τονίζοντας παράλληλα ότι τα θέματα της άμυνας δεν έχουν χρώμα.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον ΥΠΑΜ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος του ανέφερε ότι έχει την τύχη να έχει αξιόλογους συνεργάτες που θα πρέπει να τους αξιοποιήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η Επιτροπή Άμυνας, «ανεξάρτητα την κομματική προέλευση του καθενός λειτουργεί με ομοθυμία και υποστηρίζει με ταχύτητα όσα έρχονται από το ΥΠΑΜ για να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατό τις γρηγορότερες δυνατές αποφάσεις» και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν έχουμε ουσιαστικά θέματα που να βρίσκονται σε εκκρεμότητα παρά κάποιες λεπτομέρειες»

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, αφού ευχήθηκε στον ΥΠΑΜ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, χαιρέτισε την επικείμενη υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία Επιτροπής Άμυνας και Υπουργείου Άμυνας «κτίστηκαν πάρα πολλά μέσα από ομοφωνίες για ζητήματα που αφορούν το ευαίσθητο νευραλγικό αυτό Υπουργείο».

Ανέφερε ότι στόχος είναι η συνέχιση αυτής της προσπάθειας, η ενδυνάμωση τόσο της αποτρεπτικής ισχύος και των αμυντικών συνεργασιών με την Κύπρο ως ένα πραγματικό κόμβο ασφάλειας στην γύρω περιοχή», ενώ αναφέρθηκε στην «ανάγκη συνεχούς ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Γαλλία και πρωτίστως με την Ελλάδα».

Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονισμού του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για το προσωπικό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ευχήθηκε στον ΥΠΑΜ κάθε επιτυχία και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ πάντα αντιμετώπιζε τα θέματα της εθνικής ασφάλειας και της άμυνας του τόπου «με σύνεση, σοβαρότητα, εντός και εκτός της Επιτροπής και μακριά από οποιεσδήποτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Ο κ. Κώστα εξέφρασε την ανάγκη μεταξύ άλλων «την περαιτέρω τροποποίησης των αξιωματικών και υπαξιωματικών για να αφαιρέσουμε στρεβλώσεις και να κλείσουμε κενά που έχουν δημιουργήσει αδικίες και λάθη τα τελευταία χρόνια αν και το ΑΚΕΛ το είχε προβλέπει πριν από καιρό», αλλά και την τροποποίηση των κανονισμών των αξιωματικών και υπαξιωματικών «έτσι ώστε οι προαγωγές να γίνονται στην βάση μετρήσιμων κριτηρίων».

Αναφέρθηκε επίσης στα «σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός των ΣΥΟΠ που έχει οδηγήσει αρκετούς στην φυγή από την ΕΦ» αλλά και «στην άρση της αδικίας σε βάρος των γυναικών αξιωματικών», ενώ εξέφρασε ανησυχία “για τα πρόσφατα θανατηφόρα και άλλα σοβαρά ατυχήματα στην ΕΦ”.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι ο προηγούμενος Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης μαζί με τους συνεργάτες του «έκανε σπουδαία δουλειά» και η Επιτροπή Άμυνας στάθηκε στο πλευρό του «και καταφέραμε βοηθώντας τον υπό την προεδρία του κ. Σιζόπουλου, να πετύχουμε κάποια πράγματα που αναβάθμισαν την ΕΦ».

Ο κ. Μυλώνας ζήτησε από τον ΥΠΑΜ να βρίσκεται στα στρατόπεδα για ανύψωση του ηθικού των στελεχών της ΕΦ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι «οι προσδοκίες μας είναι ψηλά σε ό,τι αφορά το ΥΠΑΜ» και πρόσθεσε πως με τη συνεργασία των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω από τον ΥΠΑΜ και «ιδιαίτερα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου που γνωρίζει τα θέματα και των υπόλοιπων αξιωματικών, αλλά και με τη συνεργασία της Επιτροπής Άμυνας μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα».

Ανέφερε ότι «η απειλή συνεχώς εξελίσσεται και είναι γνωστή και αυτό δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό» και πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ στηρίζει τη συνεχή διαδικασία επανεξοπλισμού της ΕΦ με βάση τη λογική της δημιουργίας αποτρεπτικής ισχύος», ενώ αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν το προσωπικό της ΕΦ.

Τέλος, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης συνεχάρη το νέο ΥΠΑΜ για τον διορισμό του και πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ θα στηρίξει δυνατά και δημιουργικά την πρόθεση του ΥΠΑΜ για τη συνέχιση της αύξησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της ΕΦ «ώστε να αυξάνεται συνεχώς το αξιόμαχο της ΕΦ και η αποτρεπτική της ισχύ».

«Το δικαίωμα του κυπριακού λαού να έχει ισχυρή άμυνα θα διασφαλίζεται μέσα από την μέγιστη αξιοποίηση όλων αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων και με τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού», είπε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυση των συνεργασιών στον αμυντικό τομέα, όπως με τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και με άλλες χώρες της ΕΕ όπως «η προχθεσινή συμφωνία στις Βρυξέλλες για την κοινή αγορά εξοπλιστικού υλικού με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ που επενεργεί θετικά σε μειωμένες τιμές των εξοπλιστικών υλικών».

Ανέφερε επίσης ότι η αξία των στελεχών της ΕΦ με υψηλό ηθικό και ικανοποίηση εργασιακών δικαιωμάτων τους είναι πρώτιστα για το ΥΠΑΜ και για την ΔΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!