26.1 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 18:34

Το μεταναστευτικό και το θέμα της πράσινης γραμμής έθεσε στην Πολωνή Πρόεδρο της Κάτω Βουλής ο ΥΠΕΣ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας (Sejm), κα Elżbieta Witek, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός αφού καλωσόρισε την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην ιστορία που συνδέει τους δύο λαούς στη βάση της οποίας υπάρχει βούληση για προσφορά και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. Αναφερθείς στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι η Κύπρος στέκεται ενωμένη μαζί με όλη την Ευρώπη για να στηρίξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Επιπλέον, σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων.

Η Κύπρος, συνέχισε ο Υπουργός, το 1974  είχε το 1/3 του πληθυσμού της  πρόσφυγες γεγονός που κατανοεί και συμπάσχει για την κατάσταση που τώρα ο Ουκρανικός λαός αντιμετωπίζει. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα που συνδέεται και με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών, γύρω στο 95%, προέρχεται κυρίως από την πράσινη γραμμή. Εξαιτίας του ότι η πράσινη γραμμή δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου, υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια στην λήψη αποτελεσματικών μέτρων για αποτροπή των ροών.

Αναφερθείς στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, εξήγησε ότι οι παράτυποι μετανάστες προέρχονται κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, χρησιμοποιώντας τη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς τις κατεχόμενες περιοχές και μετά διασχίζουν την πράσινη γραμμή προς τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι γι αυτό τον λόγο, σημείωσε, που η Κύπρος επενδύει στη διπλωματική οδό, προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Ανατολική Μεσογείου το οποίο   συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και τώρα είναι σε διαδικασία διαβούλευσης για καταρτισμό του.

Για να τονίσει το μέγεθος των μεταναστευτικών προκλήσεων, ο Υπουργός ενημέρωσε πως ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το 6% του πληθυσμού της Κύπρου είναι αιτητές ασύλου και οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας. Οι δυσανάλογοι αυτοί αριθμοί σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου, πρόσθεσε,  δυσχεραίνουν τις διαδικασίες ένταξης των εχόντων πραγματική ανάγκη για στήριξη και προστασία.

Ο Υπουργός, κλείνοντας,  εξέφρασε την ανάγκη για πραγματική αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών και των βαρών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν στη βάση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Η Πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Πολωνίας, από την πλευρά της, εξέφρασε την χαρά της που βρίσκεται στην Κύπρο, καθώς και για την ευκαιρία που είχε να επισκεφθεί νηπιαγωγείο που φιλοξενούνται παιδιά από την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η χώρα της στέκεται αλληλέγγυα στους πρόσφυγες της. Θέση μας, είπε, είναι η ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Αφού ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η Πολωνία σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, σημείωσε ότι επισκέφθηκε την πράσινη γραμμή, κατά την διάρκεια της επίσκεψής της, αντιλαμβανόμενη πλήρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Σημείωσε ότι αναγνωρίζει πως το 6% είναι ένα ψηλό ποσοστό αιτητών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας για να μπορεί να επιτευχθεί ένταξη στην κοινωνία υποδοχής.

Η Πολωνή Πρόεδρος, ανάφερε επίσης, ότι η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σε διεθνές επίπεδο, αναφέροντας ότι η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι σημαντική παράμετρος αποτροπής του φαινομένου και πως η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ανοικτά σύνορα.

Τέλος, η κα Elżbieta Witek, εξέφρασε την άποψη ότι έμφαση πρέπει να δοθεί από την ΕΕ στις χώρες προέλευσης των μεταναστών με εκστρατείες ενημέρωσης, αλλά και εκπαίδευση, έργα και υποδομές, προκειμένου να αποτραπούν οι παράτυπες ροές, κάτι για το οποίο συμφώνησε και ο Υπουργός Εσωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!