16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 3:25

Τι κατέθεσε για 4 ώρες ο Γενικός Ελεγκτής στην Ερευνητική για τις πολιτογραφήσεις

O Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατέθεσε την Τρίτη ενόρκως ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, η οποία συστάθηκε κατόπιν διαταγμάτων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή.

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι με επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ζήτησε παράταση της περιόδου διορισμού της για περαιτέρω τρεις μήνες, μέχρι 6 Μαρτίου 2021.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την 1 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 10:00 π.μ. κατέθεσε ενόρκως ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Δρ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης. H κατάθεση διήρκεσε 4 ώρες. Η συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στον χώρο συνεδριάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης.

Η Ερευνητική Επιτροπή, αναφέρει επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψιν την εξάπλωση του SARS-Cov-2 στην κοινότητα αποφάσισε η σημερινή συνεδρία να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η απόφαση αυτή θα επανεξετάζεται κάθε φορά ανάλογα με τα εν ισχύι μέτρα και πρωτόκολλα.

Στην ακροαματική διαδικασία τέθηκαν ερωτήσεις προς τον Γενικό Ελεγκτή, τις οποίες και απάντησε, σχετικά με τις ειδικές εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «Διαδικασία κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών», ημερ. 31.01.2020, «Έλεγχος για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος», ημερ. 24.09.2020 και «Έλεγχος για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε στελέχη εταιρειών στο πλαίσιο του ΚΕΠ», ημερ. 27.11.2020.

Μεταξύ άλλων ερωτήθηκε, πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αριθμού προσώπων, τα οποία σχετίζονται με το καζίνο – θέρετρο είναι μη σύννομες και κατά παράβαση του σχετικού Νόμου. Επίσης, πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις σημαντικού αριθμού προσώπων που σχετίζονται με μεγάλη εταιρία ξένων συμφερόντων είναι μη σύννομες και κατά παράβαση του σχετικού Νόμου.

Ακόμα για τη βάση των συμπερασμάτων που περιέχονται στις ειδικές εκθέσεις του, εάν και πώς επηρέασε τον έλεγχο η μη πρόσβαση στους φακέλους πολιτογράφησης, γιατί θεωρεί ότι η Βουλή έχει παραπλανηθεί, για τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το 2016, όπως αναγράφεται στην ειδική έκθεση ΥΠΕΣ/1/2020, από την Ελεγκτική Υπηρεσία και για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί έκθεση και αναφορικά με τη νομιμότητα των πολιτογραφήσεων ενηλίκων τέκνων και άλλων συγγενών των Επενδυτών – Επιχειρηματιών.

Επίσης για το χρόνο δημοσίευσης της τελευταίας ειδικής έκθεσης, εκκρεμούσης της έρευνας και λίγες μέρες πριν την εμφάνιση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Ακόμα, ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία από τον Γενικό Εκλεκτή για τα οποία επιφυλάχθηκε να αποστείλει εντός λίγων ημερών.

Στο παρόν στάδιο, η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει ότι συνεχίζει να εξετάζει αριθμό περιπτώσεων high risk κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών ενώ συνεχίζεται και η αποστολή επιπρόσθετων φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ερευνητική Επιτροπή είχε αποστείλει στις 27.11.2020 επιστολή προς το Γενικό Εισαγγελέα στην οποία ζητεί την παράταση της περιόδου διορισμού της για περαιτέρω τρεις μήνες, ήτοι μέχρι 6 Μαρτίου 2021, εξαιτίας των διευρυμένων όρων εντολής, των δυσκολιών που αντιμετώπισε για τη λειτουργία των γραφείων, καθώς και για τη στελέχωσή της, του μεγάλου αριθμού περιπτώσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, ήτοι 6744 περιπτώσεις, της μη ολοκλήρωσης των ακροάσεων, της καθυστέρησης στην παράδοση τεκμηρίων, και της πανδημίας του ιού SARS-Cov-2.

Καταλήγοντας η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει ότι διατηρεί το δικαίωμα να καλέσει σε ακρόαση οποιοδήποτε πρόσωπο εμπλέκεται με το πρόγραμμα της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών.

Πηγή: KΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!