26.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 22:17

Στις 9-10 Νοεμβρίου στην Αθήνα η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδος

Η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα ταξιδέψει στην Αθήνα από το Παρίσι, όπου θα βρεθεί για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η θεσμοθέτηση της Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδος, για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύει στη βελτιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι “η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου, θα συμβάλει καταλυτικά στην περαιτέρω προώθηση των κοινών μας επιδιώξεων”.

Στη 1η Διακυβερνητική Σύνοδο θα συμμετέχουν εννέα Υπουργοί και Υφυπουργοί της κυπριακής Κυβέρνησης, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνεδρίες με τους Ελληνες ομόλογούς τους. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Υπουργός Υγείας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η Υφυπουργός Ναυτιλίας και η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο δείπνο εργασίας στο οποίο θα συζητηθούν οι προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα, όπως και θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς επίσης και ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών ως προς τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Στο δείπνο εργασίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ελληνα Πρωθυπουργού, θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ από την ελληνική Κυβέρνηση ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Επικρατείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη 2η μέρα της Διακυβερνητικής Συνόδου θα πραγματοποιηθούν διμερείς συνεδριάσεις των Υπουργών και Υφυπουργών με τους Ελληνες ομόλογούς τους, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων προς καταρτισμό συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων με συγκεκριμένα ορόσημα ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια τους.

«Στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής, ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν, θα είναι ζητήματα αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού, ενίσχυση πολιτικής προστασίας, περαιτέρω εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακοί σχεδιασμοί, περαιτέρω συνεργασία σε σχολική και ανώτερη εκπαίδευση, αναβάθμιση συνεργασιών στον τομέα της Υγείας, του Πολιτισμού και της Ναυτιλίας αλλά και ως προς τις βέλτιστες πρακτικές στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου», ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι στη συνέχεια θα διεξαχθεί σύνοδος της Ολομέλειας, υπό τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις χωριστές συνεδρίες προς ανταλλαγή απόψεων και λήψη τελικών αποφάσεων.  Με το πέρας της Ολομέλειας θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη γειτονιά μας εντείνονται ακόμη περισσότερο και η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας, ο ρόλος Κύπρου – Ελλάδας αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο και η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαίρετης συνεργασίας των χωρών μας είναι επιτακτική ανάγκη», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!