19.9 C
Nicosia
Σάββατο 11 Μάιος 2024 | 10:12

Τετ α τετ Άντρου Κυπριανού – Αβέρωφ Νεοφύτου στα γραφεία του ΑΚΕΛ – Στο επίκεντρο πενταμερής και ΔΔΟ

Το μήνυμα ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα με αρχές και συνέπεια το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την προσπάθεια του αναλαμβάνοντας τις ιστορικές του ευθύνες, ανεξαρτήτως ότι είναι αντιπολίτευση, έστειλε ο Άντρος Κυπριανού μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Ο Άντρος Κυπριανού υποδέχτηκε τον Αβέρωφ Νεοφύτου στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Αμέσως μετά έκανα λόγο για μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση που είχαν, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Κυπριακό. Και είπε ότι υπήρξε ομοφωνία.

Οι δύο ηγέτες, επισήμαναν ο καθένας με τις δηλώσεις του, ότι το Κυπριακό είναι πέραν των όποιων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, σημειώνοντας ότι το εθνικό θέμα ενώνει όλους.

«Ανησυχούμε για τις εξελίξεις. Χρειάζεται με τις ενέργειες μας να απαντήσουμε στα προσχήματα που εφευρίσκει η Τουρκία» είπε ο Άντρος Κυπριανού και αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη πρόταση που το ΑΚΕΛ κατέθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις 8 του Δεκέμβρη.

«Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την άτυπη διάσκεψη. Να υποχρεώσουμε την Τουρκία να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης» είπε ο Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στο πλαίσιο Γκουτέρες και στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014.

«Είχαμε ουσιαστική συζήτηση, είμαστε στη διάθεση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων για να υπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντας της πατρίδας μας» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Φεύγω πιο αισιόδοξος γιατί διαπίστωσα ότι μας ενώνει ο κοινός στόχος για την επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας» είπε από την πλευρά του αμέσως μετά σε δηλώσεις του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πάντως ότι αριστερός και κουμουνιστής δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Κατανοώντας ότι ούτε και ο Άντρος Κυπριανού θα συμμεριστεί τις απόψεις του σε θέματα οικονομίας.

«Κάποτε χάνουμε, κάποτε κερδίζουμε, αν χάσουμε πατρίδα δεν μπορούμε να την ξανακερδίσουμε. Να στείλουμε το μήνυμα πως συναισθανόμαστε τις ιστορικές στιγμές και την ευθύνη. Αν αφήσουμε δευτερεύοντα συνθήματα να μας παρεμποδίσουν από το να δούμε το μεγάλο πρόβλημα Δεν μπορεί το Κυπριακό περιμένει 6μηνα, χρόνια και δεκαετίες. Αν δεν πάμε στην πενταμερή θα φορτωθούμε τη διχοτόμηση και θα χάσουμε και τα Βαρώσια» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Για μας ήταν και παραμένει προτεραιότητα το Κυπριακό» είπε.

«Γνωρίζουμε την τουρκική συμπεριφορά, δεν έχουμε άλλο δρόμο να την αντιμετωπίσουμε πέρα από την αποφασιστικότητα και την δυνατή πολιτική φωνή, υπογράμμισε. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως δεν πρέπει να στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα, εσφαλμένα συμπεράσματα ότι δεν θέλουμε λύση είπε ο κύριος Νεοφύτου. «Είμαστε εμείς που ζούμε την κατοχή.» «Αν φύγουμε από το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα, θα οδηγήσουμε τον τόπο σε περιπέτειες», πρόσθεσε.

«Είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι αν στείλουμε στον κάλαθο την ΔΔΟ θα πετύχουμε να πάμε πίσω στο 60 με το ενωμένο κράτος» ο κύριος Νεοφύτου, χαρακτηρίζοντας την ίδια ώρα το Σύνταγμα του 60’ την χειρότερη μορφή πολιτικής ισότητας.

Καταλήγοντας ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως «στόχος είναι να απαλλαχτούμε από την κατοχή, από τις εγγυήσεις, από τα κατοχικά στρατεύματα, να επικρατήσουν οι αρχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε, να έχει το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης κάθε Κύπριος. Θα δώσουμε την μάχη για τον τόπο. Επιβεβαιώνουμε σήμερα πως παραμένει εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό» είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: «Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος»

Στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα»,παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε τους φιλοπαλαιστίνιους καταυλισμούς στο MIT και το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στους καταυλισμούς των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, δύο από...

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία. Την ώρα που φαίνεται ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο, σύμφωνα...

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

Ανέστειλε την αποστολή βαρειών, bunker-busting βομβών στο Ισραήλ η Ουάσινγκτον, πυρομαχικών που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγουν στην...

Το αθλητικό περιεχόμενο της Primetel μεταφέρεται στη Cytavision

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών μεταδόσεων όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Αυτό γιατί με το τέλος του Μάη θα κλείσει το τμήμα παραγωγής...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Πάνω από 150 μονάδες ο γενικός δείκτης – Στα 4,03 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει σε νέο υψηλό. Ο Γενικός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!