29.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 19:03

Τελευταίες επαφές για το Υπουργικό – Δευτέρα τα ονόματα – Όλα έτοιμα για την εγκατάσταση νέου Προέδρου

Τις τελευταίες επαφές του με άτομα για υπουργοποίηση θα κάνει σήμερα και ίσως αύριο ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.  Νίκος Χριστοδουλίδης προκειμένου τη Δευτέρα να είναι έτοιμο προς ανακοίνωση το υπουργικό συμβούλιο του.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν από μέρους του σειρά τηλεφωνικών επαφών, με άτομα τα οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση του, ενώ σήμερα και ίσως αύριο θα γίνει μια τελευταία επεξεργασία του καταλόγου νέων υπουργών, προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ των διορισμών.

Βασικά τα άτομα που θα διοριστούν χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία είναι τα χαρτοφυλάκια των έντεκα υπουργείων, τα οποία με βάση των ισχύουσα εθιμοταξική σειρά είναι: 1.Εξωτερικών, 2. Οικονομικών, 3. Εσωτερικών, 4. Άμυνας, 5. Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, 6. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, 7. Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, 8 Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, 9. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 10. Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και 11. Υγείας.

Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται δέκα αξιωματούχοι ως εξής: 1. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, 2. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, 3. Υφυπουργός Ναυτιλίας, 4. Υφυπουργός Τουρισμού, 5. Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, 6. Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, 7. Υφυπουργός Πολιτισμού, 8. Διευθυντής Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας, 9. Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και 10.  Διευθυντή Γραφείου Τύπου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην τρίτη κατηγορία αξιωματούχων περιλαμβάνονται οι πέντε επίτροποι: Προεδρίας, Περιβάλλοντος, Πολίτη, Ισότητας των Φύλων και Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Το διαδικαστικό κομμάτι για την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης είναι έτοιμο, απομένει τώρα να συμπληρωθεί και η λίστα με τα ονόματα σε μια εκάστη θέση που θα παραλάβει χαρτοφυλάκιο και διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη. Η ονοματολογία τα τελευταία 24ωρα δίνει και παίρνει, πολλοί υποψήφιοι βρίσκονται σε αναμονή για το προεδρικό τηλεφώνημα, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης κρατά κλειστά τα χαρτιά του παραπέμποντας στην επίσημη ανακοίνωση της Δευτέρας.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023. Της τελετής έπεται η πρώτη ομιλία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παρουσιάσει ενώπιον των κομμάτων και του λαού τις προγραμματικές του θέσεις. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια συνέντευξή τους στο ΡΙΚ την Πέμπτη, είχε αναφέρει ότι μέσα από την ομιλία του θα παρουσιάσει και συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορά τη συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Μετά το πέρας της ειδικής συνεδρία της Βουλής ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ως ο 8ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κατευθυνθεί στο Λόφο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης μαζί με  την σύζυγο του θα υποδεχθούν τον νέο Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία. Θα ακολουθήσει σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση στο προεδρικό γραφείο. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα κατευοδώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος θα αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο.

Από την τελετή στη Βουλή θα απουσιάζει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως αναφέρει σε επιστολή του, για αυστηρά προσωπικούς λόγους δεν θα παρευρεθεί στην τελετή εγκατάστασης του ΠτΔ. Ο κ. Νεοφύτου θα απουσιάζει στο εξωτερικό και εξέφρασε την πρόθεση επιστρέφοντας να ζητήσει συνάντηση από τον κ. Χριστοδουλίδη.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Μετά από 10 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου ο Νίκος Αναστασιάδης παραδίδει την ερχόμενη Τρίτη τα ηνία του κράτους στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο απερχόμενος διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠτΔ, Ανδρέας Ιωσήφ, σε δήλωσή του σημειώνει πως ο Ν. Αναστασιάδης «στη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του διαχειρίστηκε τρεις μεγάλες κρίσεις, την οικονομική, την υγειονομική και τον τελευταίο χρόνο τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το ΓΕΣΥ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η μείωση της στρατιωτικής θητείας».

Επίσης σημειώνει πως «στη διάρκεια της δεκαετίας, οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ήταν συνεχείς και αδιάκοπες, ωστόσο, όλες οι προσπάθειες προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη και αρνητική στάση της άλλης πλευράς». Τέλος αναφέρει πως «η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποχωρώντας αφήνει στους Κύπριους πολίτες το κληροδότημα της. Πρόκειται για το Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο», το οποίο αναμένεται να προσθέσει επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη στείλει το μήνυμα πως αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας από την πρώτη μέρα θα ριχθούν αμέσως στη δουλειά. Ο εκλελεγμένος Προέδρος σε δηλώσεις του (στο ΡΙΚ) είχε αναφέρει ότι στις 2 Μαρτίου θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο για τη σύσταση υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Παράλληλα θα αρχίσουν να τρέχουν προς αντιμετώπιση όλα τα ανοικτά ζητήματα με τον ίδιο να σταθμίζει ως φλέγοντα τα εργατικά. Μετά τις συναντήσεις με ΣΕΚ και ΟΕΒ προτίθεται να έχει συνάντηση και με την ΠΕΟ προκειμένου να συζητήσει όλα τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Ο ιδιαίτερος ζήλος που δείχνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στα εργασιακά αναμένεται ότι θα παίξει ρόλο και στην επιλογή που θα κάνει για το υπουργείο Εργασίας, όπου οι πληροφορίες φέρουν το εκλελεγμένο Πρόεδρο να προσανατολίζεται στην επιλογή ατόμου το οποίο θα μπορεί να δίνει λύσεις και θα αποτρέπει συγκρούσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

ΔΝΤ: Πάνω τα επιτόκια αν ανέβει απότομα το πετρέλαιο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή πυροδοτήσει απότομη άνοδο της τιμής του...

ΔΝΤ: Στο 2% του ΑΕΠ η ελληνική οικονομία το 2024

Στο 2% του ΑΕΠ προσγειώνει για τη φετινή χρονιά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτιμά πώς το 2025 θα κινηθεί οριακά χαμηλότερα,...

Στην τελευταία του κατοικία ο Γιάννης Φέρτης (φωτό)

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη τον οδήγησαν σήμερα στην τελευταία του κατοικία και είπαν στον αγαπημένο τους φίλο, συνεργάτη και σύζυγο το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!