22.9 C
Nicosia
Τρίτη 21 Μάιος 2024 | 8:07

Τα μέτρα που προτείνει το ΔΗΚΟ για καταπολεμηση της διαφθοράς

Tο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, που το ΔΗΚΟ είχε εισηγηθεί από τις 2 Νοεμβρίου 2020, για την καταπολέμηση της διαπλοκής και διαφθοράς, παρέθεσε σήμερα o Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου.

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων, επί ενός εγγράφου ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου, που ετοιμάστηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνέχεια σχετικής σύσκεψης υπό τον Προέδρο της Δημοκρατίας, στις 6 Νοεμβρίου 2020 και στην οποία δεν προσκλήθηκαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σημειώνεται ότι μετά την αποστολή των θέσεων όλων των πολιτικών κομμάτων μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει η παρουσίαση της δέσμης προτάσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, «σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, που αναγράφονται στο κείμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας ημερομηνίας 10.11.2020 και τα οποία αφορούν θεσμικά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ΔΗΚΟ, ακολουθώντας υπεύθυνη πολιτική, θα τοποθετηθεί όταν αυτά τεθούν ενώπιον του Σώματος υπό μορφή συγκεκριμένων νομοσχεδίων ή κανονισμών».

Ως απάντηση στην επιστολή, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αναφέρει τα εξής στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Αδάμου:

Α.     Το ΔΗΚΟ έχει δημοσιοποιήσει από τις 2 Νοεμβρίου 2020 ολοκληρωμένο πακέτο 11 συγκεκριμένων προτάσεων για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Οι προτάσεις μας αυτές είναι:

  1. Παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε έγγραφα και στοιχεία κάθε υπόθεσης που επιθυμεί να διερευνήσει.
  2.      Θέσπιση ασυμβίβαστου διορισμού πρώην υπουργών, βουλευτών ή δημάρχων στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα
  3.      Δημιουργία πραγματικά Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία ΔΕΝ θα διορίζεται από την κυβέρνηση αλλά θα εγκρίνεται από  τη Βουλή.
  4. Δημιουργία ειδικού Συμβουλευτικού Σώματος για την Πάταξη τους Διαφθοράς που θα απαρτίζεται από ειδικούς και το οποίο θα καταρτίσει Κώδικα Δεοντολογίας για κρατικούς αξιωματούχους και Βουλευτές.
  5. Ετήσιος έλεγχος τους περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων τους εκτελεστικής εξουσίας, ανώτερων κρατικών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, ανώτερων δημοσίων λειτουργών και δημάρχων, από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, ώστε να διαπιστώνεται εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.
  6. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ελέγχου του Πόθεν Έσχες των Βουλευτών για να γίνεται πραγματικός έλεγχος.
  7. Άμεση προώθηση τους νομοθεσίας των πληροφοριοδοτών (whistleblowers).
  8. Διορισμός μη-εκτελεστικών διοικητικών συμβούλων στα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών που θα έχουν καθήκον να ελέγχουν το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο διορισμός τους θα γίνεται από κατάλογο που δεν θα καταρτίζει η Κυβέρνηση αλλά επαγγελματικές ομάδες.
  9. Άμεση και σε πραγματικό χρόνο δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν ή/και σχετίζονται ή/και ωφελούν,  άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο τους Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη τους οικογένειας τους.
  10. Άμεση και αναδρομική δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου των τελευταίων 7 ετών που αφορούσαν ή/και σχετίζονταν ή/και έχουν ωφελήσει,  άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο τους Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη τους οικογένειας τους.
  11. Δημιουργία Καταλόγου Τμημάτων Εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία, ο οποίος θα περιλαμβάνει τμήματα και υπηρεσίες του κράτους στα οποία δεν θα επιτρέπεται η συνεχής υπηρεσία ανώτατων λειτουργών για περισσότερο από 3 χρόνια.

Β.      Όπως αντιλαμβάνεστε, οι πιο πάνω προτάσεις του ΔΗΚΟ, περικλείουν και τις γενικές πολιτικές θέσεις του Κόμματος για την αντιμετώπιση της μάστιγας της διαπλοκής και της διαφθοράς, που πλήττει τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και τους θεσμούς της πολιτείας.

Γ.      Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε ότι, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να φοβάται τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και να αρνείται επίμονα να δώσει αντίγραφα όλων των φακέλων των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία, τότε το ΔΗΚΟ θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Με την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε και το κάλεσμα μας προς τα υπόλοιπα κόμματα να ενώσουν τις φωνές τους με τη δική μας, προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς θεωρούμε ύψιστης πολιτικής και ουσιαστικής σημασίας των έλεγχο αυτό από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Δ.      Παράλληλα, επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα και προθυμία του ΔΗΚΟ για συμμετοχή σε κάθε δημόσια ή θεσμική δράση και συζήτηση, πρόσθετων μέτρων πάταξης της διαπλοκής και διαφθοράς.

Ε.      Τέλος, διευκρινίζουμε ότι, ως υπεύθυνο κοινοβουλευτικό κόμμα, θα τοποθετηθούμε  επί  των  ζητημάτων  που  αναγράφονται  στο  κείμενο   της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2020, και τα οποία που αφορούν ή εμπλέκουν θεσμικά την Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν θα τεθούν ενώπιον του Σώματος υπό μορφή συγκεκριμένων νομοσχέδιων ή κανονισμών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Χριστοδουλίδη με Πρέσβη Κίνας για τη διαφορά ΕΤΥΦΑ-CPP

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής...

Νέα στοιχεία για τη συντριβή του ελικοπτέρου – Ο Ιμάμης επί μία ώρα ήταν ζωντανός – Τι λέει η διεθνής κοινότητα για το δυστύχημα...

Όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο ίδιος ο Εμπραχίμ Ραϊσί,...

Σύρος: Γαμπρός πήγε στην εκκλησία με το… τρακτέρ

Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Ή, για την ακρίβεια… συριανό. Γιατί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ένα ζευγάρι αποφάσισε να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, με τον...

Εκλογοδικείο: Αναβάλλονται οι αποφάσεις για ενστάσεις κατά βουλευτών των «Σπαρτιατών»

Αναβάλλονται από το εκλογοδικείο οι αποφάσεις που αφορούν σε ενστάσεις για έδρες των Σπαρτιατών λόγω της εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας που υπάρχει για τους βουλευτές του κόμματος. Οι...

Ρωσία: Πρόστιμο σε Ρώσο που έβαψε τα μαλλιά του κίτρινα και μπλε

Πρόστιμο 50.000 ρούβλια (553 δολάρια) επιβλήθηκε σε έναν Ρώσο που είχε βάψει τα μαλλιά του μπλε και κίτρινα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, καθώς...

Ελβετία: 6χρονο κοριτσάκι εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις του σε δάσος- Πέθανε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ένα 6χρονο κοριτσάκι σε δάσος της Ελβετίας, αφού είχε εξαφανιστεί υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες ενώ έπαιζε σε ένα οικογενειακό πάρτι, πέθανε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!