29.3 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 19:03

Τα κόμματα για την ημέρα της γυναίκας

Το δικό τους μήνυμα για την ημέρα της γυναίκας στέλνουν τα κόμματα με ανακοινώσεις.

ΑΚΕΛ 

Η 8η του Μάρτη είναι μέρα αποτίμησης των συλλογικών αγώνων των γυναικών στην πατρίδα μας και στον κόσμο αλλά και αναγνώρισης της απόστασης που χρειάζεται ακόμα να διανυθεί μέχρι να γίνει πραγματικότητα η ισοτιμία των φύλων. Οι διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας στην εργασία και στην οικογένεια, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής που να στηρίζει ολόπλευρα τη μητρότητα, η βία κατά των γυναικών και η σωματεμπορία, τα σεξιστικά στερεότυπα στην παιδεία και στα ΜΜΕ, η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή παραμένουν πραγματικότητες βαθιά εμπεδωμένες στην κυπριακή κοινωνία.

Απαιτείται να τερματιστεί η φιλοσοφία που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στα θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και τη γυναίκα –και ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες- που είχε ως αποτέλεσμα το απογοητευτικό πισωγύρισμα της Κύπρου όπως καταγράφηκε στους διεθνείς δείκτες. Αναμένουμε από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να καταθέσει δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Καταγράφεται ωστόσο, η αποτυχία του νέου Προέδρου να εκπληρώσει τη δέσμευσή του για έμφυλη ισορροπία στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για την Αριστερά ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι αγώνας ενάντια σε πατριαρχικές δομές, σεξιστικές αντιλήψεις αλλά και στο οικονομικό σύστημα που αναπαράγει ανισότητες, αδικίες και καταπίεση τόσο κοινωνικά όσο και με βάση το φύλο. Για αυτό το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα και πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας. της εργαζόμενης, της νέας μητέρας, της άνεργης, της μονογονιού, της συνταξιούχας, της αγρότισσας, της μετανάστριας.

Με αυτές τις σκέψεις το ΑΚΕΛ απευθύνει με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας χαιρετισμό αγώνα και εκτίμησης σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Μαρωνίτισσες, Λατίνες και Αρμένισσες αλλά και στις μετανάστριες και τις πρόσφυγες γυναίκες που βρίσκονται στη χώρα μας. Η ισοτιμία των φύλων είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οράματός μας για μια κοινωνία ελευθερίας, αλληλεγγύης και ισότητας.

ΕΔΕΚ

Η 8η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα ωραιοποίησης της πραγματικότητας.

Η 8η Μαρτίου τονίζει την ντροπή που πρέπει να αισθάνεται η ανθρωπότητα, όταν βλέπει σε πολλές κοινωνίες τη γυναίκα να αποτελεί απλώς σκεύος αναπαραγωγής και εξυπηρέτησης της πατριαρχικής κυριαρχίας, όταν βλέπει τη ζωή της γυναίκας να μην «αξίζει», όταν βλέπει τη γυναίκα να υπομένει τις πιο σοβαρές συνέπειες των πολέμων, της φτώχειας, των ασθενειών, των φυσικών καταστροφών και της βίας.

Η παγκόσμια κοινωνία πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την φυσική επιβίωση των γυναικών στα υπανάπτυκτα μέρη του κόσμου και να επιβάλει σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων των γυναικών.

Πολύ ολιγότερο τραγική, αλλά με τις δικές της αδικίες και ανισότητες, είναι η κατάσταση σε προηγμένες κοινωνίες.

Σ’ αυτές τις κοινωνίες, έχει μεν επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα της διασφάλισης της ισότητας των φύλων, αλλά οι γυναίκες παλεύουν ακόμα για να πετύχουν πραγματική ισότητα, κυρίως σε θέματα αμοιβής στην αγορά εργασίας, στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, στη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Κύπρος, σε ότι αφορά τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022, κατατάσσεται 22η ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, με 57,3% έναντι του 68,6% που είναι ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ, με 11,3 πόντους χαμηλότερη βαθμολογία από αυτή της ΕΕ.

Αυτό δεικνύει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε, για να αισθανόμαστε ήσυχοι ότι προσεγγίζουμε την πραγματική ισότητα των φύλων.

Η ΕΔΕΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου, έχοντας ως βασικό πυλώνα της κοινωνικής της ιδεολογίας την ισότητα των ανθρώπων, άρα προφανώς και την ισότητα των φύλων, δεν θα σταματήσει τον αγώνα σε θεσμικό επίπεδο, για να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία.

ΔΗΠΑ

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία τιμά και γιορτάζει τη σημερινή μέρα, αφιερωμένη στις γυναίκες. Απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κάθε κύπρια γυναίκα, με το μήνυμα ότι είμαστε δίπλα σας, σε κάθε αγώνα για κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων σας και παρόντες στους αγώνες του γυναικείου κινήματος γενικότερα.

Σε μια εποχή, που αδικαιολόγητα παρατηρείται στασιμότητα και ύφεση σε διάφορα θέματα που αφορούν τις γυναίκες της χώρας μας, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία απαιτούμε αποτελεσματικές πολιτικές, που θα ενισχύσουν και θα εξυψώσουν το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Σε ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας, τα θέματα ισότητας και εξάλειψης της έμφυλης βίας και εκμετάλλευσης πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Τα πατριαρχικά στερεότυπα και εμμονές θα πρέπει να εξαλειφθούν και ως Πολιτεία θα πρέπει να εργαστούμε για συνθήκες συμφιλίωσης των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

Η ίση αμοιβή για ίση εργασία, η επαγγελματική ανέλιξη γυναικών, η πλήρης αξιοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, που προσδίδει η κάθε γυναίκα στο επαγγελματικό και κοινωνικό σύνολο, η προστασία της ακεραιότητας και αξιοπρέπειας των γυναικών, πρέπει να είναι από κοινού προτεραιότητα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας της χώρας μας.

Τιμούμε τις μάνες των ηρώων μας, των αγνοουμένων, τις εγκλωβισμένες γυναίκες μας και κάθε μάνα που θρηνεί τον αδόκητο χαμό ενός παιδιού της. Ειδικά σήμερα, απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις μάνες των αδικοχαμένων θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη με την ευχή η Μεγαλόχαρη Παναγιά να του δίνει κουράγιο και δύναμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΥΦΑ: Απορρίπτει ισχυρισμούς Κινεζικής Κοινοπραξίας για τερματικό

Έκπληξη εκφράζει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) σε σχέση με ανακοίνωση της Κινεζικής Κρατικής Εταιρείας, που ηγείται της Κοινοπραξίας, που ανέλαβε την Κατασκευή...

ΧΑΚ: Με νέα άνοδο κατέκτησε τις 158 μονάδες – Στα 4,26 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ, κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών...

Σε νέα δίωρη επέμβαση υπεβλήθη ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά προχθές, Τετάρτη, από σφαίρες, «υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση» και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση,...

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Υποστήριξε στο Κογκρέσο την ανάγκη ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης, για παροχή ισχυρής...

Γαλλικό think tank: Οι στόχοι Ερντογάν πίσω από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας

Η εκ νέου μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, της δεύτερης εμβληματικής βυζαντινής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, είναι «μια άκρως συμβολική απόφαση» που αντανακλά...

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν το Τέξας: Τέσσερις νεκροί στο Χιούστον

Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την διακοπή ηλεκτροδότησης σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν το νοτιοανατολικό Τέξας. «Έχουμε μια καταιγίδα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!