Σύντομα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ανακοινώσει και επίσημα τον διορισμό του απεσταλμένου για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, υπογραμμίζοντας πως αυτός δεν θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά ένα σημαντικό βήμα για εξεύρεση εδάφους για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.
Ο κ. Στιούαρτ υποδέχθη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ μετά των συζύγων τους στην καθιερωμένη κοινωνική εκδήλωση ενόψει του τέλους της χρονιάς, που έλαβε χώρα στο Λήδρα Πάλας.
Μετά τη δήλωση του κ. Στιούαρτ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Ερσίν Τάτρ είχαν σύντομη συνομιλία.
Στη δήλωσή του, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι «έπειτα από αρκετά χρόνια χωρίς απεσταλμένο του ΟΗΕ έχουμε τώρα ομοφωνία επί ενός υποψηφίου και αναμένω ότι η επίσημη ανακοίνωση από τον ΓΓ του ΟΗΕ για γίνει σύντομα», προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί τον διορισμό ως «κρίσιμο».
«Βεβαίως (ο διορισμός) δεν σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για να προσπαθήσουμε να δούμε εάν μπορεί να εξευρεθεί το μονοπάτι για ένα κοινά αποδεκτό δρόμο προς τα εμπρός και σίγουρα θα αυξήσει την προσοχή στο κυπριακό ζήτημα τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.
Σημείωσε πως στο μεσοδιάστημα τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις δύο πλευρές προκειμένου να αυξηθεί η συνεργασία και η βελτίωση του κλίματος, «η οποία είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων, για να στηρίξει το έργο του απεσταλμένου», προσθέτοντας ότι η προετοιμασία του εδάφους είναι ακριβώς τι γινόταν κατά της εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον ε/κ διαπραγματευτή Μενέλαο Μεναλάου και τον νεοδιορισθέντα τ/κ ειδικό αντιπρόσωπο Γκιουνές Ονάρ.
Παράλληλα, ο κ. Στιούαρτ μίλησε για «άνευ προηγουμένου αύξηση» της δραστηριότητας στις διάφορες επιτροπές, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει σε επτά έργα και συνεχάρη τους δύο διαπραγματευτές καθώς και τους συντονιστές τους.
Για το 2024, ο Καναδός διπλωμάτης είπε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας βιωσιμότητας για το μεγάλο δικοινοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην νεκρή ζώνη, προσθέτοντας ότι εργάζονται για αυξημένη συμμετοχή στις τεχνικές επιτροπές, ιδιαίτερα για νέους και γυναίκες.
Σύμφωνα με τον κ. Στιούαρτ, την επόμενη χρονιά θα συμπληρωθούν 60 χρόνια παρουσίας του ΟΗΕ στην Κύπρο. «Αυτό βεβαίως δεν θα είναι εορτασμός αλλά μια νηφάλια υπενθύμιση ότι το χρονίζον κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο», είπε.
Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην περιοχή, λέγοντας ότι συγκρούσεις που θεωρούνταν παγωμένες έχουν μετατραπεί σε ευμετάβλητες.
«Στην Κύπρο», είπε, «οι άνθρωποι λένε ότι αυτό (το Κυπριακό) είναι μια παγωμένη σύγκρουση, αλλά εφόσον υπάρχει έλλειψη ικανοποίησης για το στάτους κβο, που πρέπει να υπάρχει, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα πράγματα θα παραμένουν σταθερά».
Εξάλου αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες επιδιώκουν μια διμερή επαναπροσέγγιση λέγοντας ότι αυτό είναι ενθαρρυντικό και πιστεύω ότι οι εξελίξεις όπως αυτές μπορούν να θέσουν ένα παράδειγμα και επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μομέντουμ στο νησί».
Όπως ανέφερε, «καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε ένα νέο απεσταλμένο στην ομάδα του ΟΗΕ, ακόμη και αν η κύρια ευθύνη για το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στον λαό της Κύπρου και τους ηγέτες του, όλοι οι υπόλοιποι έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε».
«Συνεπώς θα ήθελα να ενθαρρύνω έντονα όλους σε αυτό το δωμάτιο να επικεντρωθούμε και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για να στηρίξουμε τους δύο ηγέτες στην αναζήτηση μιας διεξόδου από το υφιστάμενο αδιέξοδο. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να ενεργοποιηθούμε», κατέληξε.