24.8 C
Nicosia
Τετάρτη 1 Μάιος 2024 | 20:15

Συνεχίζεται ο απόηχος των εκλογών της Τουρκίας στον τ/κ Τύπο

Τα τελευταία χρόνια το ΑΚΡ έχασε 7 ποσοστιαίες μονάδες και 29 Βουλευτές, αφού σε αυτές τις Βουλευτικές εξέλεξε 266 Βουλευτές, γράφει η Χαλκίν Σεσί πρωτοσέλιδα σήμερα. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πρωτιές κι εκπλήξεις στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία.

Για το CHP η τ/κ εφημερίδα γράφει ότι το 2018 είχε καταγράψει 22,65% και 146 Βουλευτές, ενώ φέτος 25,40% και 168 έδρες. Για τις ψήφους εξωτερικού, σημειώνεται ότι ο Ερντογάν κέρδισε με ποσοστό 57,20% κι ακολούθησε ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου με 39,85%. Όχι όμως και στο ψευδοκράτος, όπου πρώτος ήρθε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης με 53,88% με τον Ερντογάν να καταγράφει 39,09%.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι στις σεισμόπληκτες περιοχές το ΑΚΡ και ο Ερντογάν κατέγραψαν συντριπτική νίκη.  Στο Καχραμάνμαρας ο Ερντογάν πήρε 71%, στην Σαννλιούρφα 62%, στην Μαλάτια 69%, στο Αντίγιαμαν 66%.

Η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, το Καρς, το Χατάϊ και το Αρνταχάν ψήφισαν Κιλιντσντάρογλου αλλά στις Βουλευτικές τα κόμματα της «Λαϊκής Συμμαχίας» του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Χαλκίν Σεσί θεωρεί ως την μεγαλύτερη έκπληξη αυτών των εκλογών την απόδοση του νέου κόμματος Ευημερίας που δημιουργήθηκε μόλις πριν 4 χρόνια πήρε πάνω από 1,5 εκ ψήφους και ποσοστό 2,85%.

Την πρωτιά στις σεισμόπληκτες περιοχές του ΑΚΡ σημειώνει και η Αβρούπα καταγράφοντας τους Βουλευτές που το ΑΚΡ εξέλεξε σε εκείνους τους νομούς και ειδικά στο Αντίγγιαμαν όπου έβγαλε 4 έδρες. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που έδωσε «αρχιτεκτονική άφεση» σε αυτούς που έχτισαν τα κτίρια – νεκροταφεία και σημειώνει ότι στα κατεχόμενα ακόμη περιμένουν την δίκη αυτών που φταίνε για τον θάνατο της ομάδας βόλεϊ παιδιών και των συνοδών τους από την Αμμόχωστο.

Η Αβρούπα θεωρεί απογοητευτικό το ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για την Προεδρία, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου στην πρώτη του αντίδραση, πριν καν ολοκληρωθεί επίσημα η καταμέτρηση, είπε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε δημοκρατικό κλίμα και δεν έκανε καμιά ένσταση για τα αποτελέσματα. Η τ/κ εφημερίδα θεωρεί ότι ο πρώτος γύρος «ηρέμησε» τον Ταγίπ Ερντογάν, που μπορεί να μην κέρδισε όμως βγήκε στο μπαλκόνι και απευθύνθηκε ομιλία του στον κόσμο.

Ο τ/κ ακαδημαϊκός, Αχμέτ Σοζέν δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν θα προτάξει το επιχείρημα της αποσταθεροποίησης της χώρας και σημείωσε ότι ξεκινάει την καμπάνια του για τον 2ο γύρο, δύο βήματα πιο μπροστά. «Ο Ερντογάν θα ξεκινήσει το παιχνίδι δύο βήματα μπροστά γιατί θα χρησιμοποιήσει καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό και τα ΜΜΕ». Το πως οι υποψήφιοι θα οργανώσουν τις εκστρατείες τους κατά την περίοδο των δύο εβδομάδων και πως θα χρησιμοποιήσουν τον κρατικό μηχανισμό στην εξουσία στην Τουρκία είναι σημαντικό, σημείωσε.

Μιλώντας επίσης στην Γενί Ντουζέν ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε ότι χωρίς κοινωνική και οικονομική σταθερότητα στην Τουρκία, δεν θα υπάρχει τίποτα ξεκάθαρο στις πολιτικές της είτε εντός της χώρας, είτε εκτός, ούτε και στη «βόρεια Κύπρο». Κάποιος μπορεί να πει ότι, με βάση τα αποτελέσματα, η εθνικιστική τάση δυναμώνει στην Τουρκία, συνέχισε, λέγονταςς ότι η οικονομική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης επηρέασε τις εκλογές, κάτι όμως που δεν έγινε αρκετά κατανοητό από το κοινό.

Ο γγ του ΚΚΔ, Νεβζάτ Οζτούρκ δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι οι εκλογές στην Τουρκία είναι σημαντικές για την «βόρεια Κύπρο» και ο πρώτος γύρος έστειλε το μήνυμα ότι στον δεύτερο γύρο το άτομο που θα εκλεγεί πρέπει να είναι αρκετά μπροστά από την «Εθνική Συμμαχία».

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΚΑ και «υπουργός μεταφορών», Ερχάν Αρικλί ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ότι το μη ξεκαθάρισμα και η ανακοίνωση ακόμη επίσημων αποτελεσμάτων δημιουργεί ανησυχία, αλλά και ενθουσιασμό. Σημείωσε ότι υπάρχουν συμφωνίες που πρέπει να υπογραφούν από την Τουρκία και το ψευδοκράτος κι ακόμα το οικονομικό «πρωτόκολλο» δεν έχει εγκριθεί από τους δύο «προέδρους», όπως είπε.

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν κατέγραψε στα κατεχόμενα το χαμηλότερο ποσοστό δεκαετίας. Επικαλούμενη τα αποτελέσματα που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, χωρίς να είναι επίσημα, το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν ήταν 39,41% σημειώνοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο Τούρκος Πρόεδρος έχασε στα κατεχόμενα 15,39%. Σημειώνει ότι το 2014 το ΑΚΡ είχε πάρει στο ψευδοκράτος 54,8%.

Τα τελευταία 10 χρόνια, το ποσοστό συμμετοχής των Τούρκων στις ψηφοφορίες που έγιναν στα κατεχόμενα αυξήθηκε από 12% σε 52%.

Το κόμμα που πήρε την Κυριακή τις περισσότερες ψήφους από τις κάλπες στα κατεχόμενα ήταν το CHP με 35,27%, ενώ το κόμμα που έλαβε τις λιγότερες ψήφους ήταν το Κόμμα Καινοτομίας (YP) με 0,01.

Από την άλλη, το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TIP), που προσέλκυσε προεκλογικά μεγάλο ενδιαφέρον με την προεκλογική του, έλαβε 4,83%, ενώ το HDP δηλαδή το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς έλαβε 6,81%.

Από την άλλη πλευρά, το MHP, που είχε μια απροσδόκητη πορεία, έλαβε 7,33% των ψήφων από τις κάλπες στα κατεχόμενα, ενώ η το νέο κόμμα Ευημερίας 1,12%.

Σημειώνεται ότι ο Κεμάλ Κιλινστντάρογλου σε αυτές τις Προεδρικές κατέγραψε στο ψευδοκράτος ποσοστό 53,49%. Η Γενί Ντουζέν σημειώνει ότι σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ο Σινάν Ογκάν έλαβε 3,66% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ που ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον αγώνα 2 ημέρες πριν από τις εκλογές, αλλά το αίτημα αποχώρησης δεν έγινε δεκτό από το YSK, έλαβε 3,34%.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο την ιστοσελίδα του τουρκικού Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου γράφει ότι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα έφτασε το 52,45% και ψήφισαν 68.216 με έγκυρες ψήφους 67.172, αριθμοί που είναι διαφορετικοί από αυτούς που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα στα κατεχόμενα μετά το κλείσιμο των καλπών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Έκρηξη έξω από οικία στην επαρχία Λάρνακας

Εκρηκτικός μηχανισμός υψηλής ισχύος φέρεται να τοποθετήθηκε σε διαχωριστικό περιτοίχισμα οικίας στην επαρχία Λάρνακας και από την έκρηξη προκλήθηκε μαύρισμα και μικρή ζημιά στον...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!