30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 14:15

Συνέντευξη Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο «Νόμισμα» για τις εκλογές

Ο ΔΗΣΥ έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις και να οδηγήσει τη χώρα την επόμενη μέρα.

Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο nomisma, στα πλαίσια των συνεντεύξεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρει σε μια εποχή που η Τουρκία εκτρέπεται και περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματά μας, που επεκτείνει την κατοχή, σε μια εποχή πανδημίας και παγκόσμιας ύφεσης, σε μια εποχή που το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης κλονίζει τη συνοχή των δυτικών κοινωνιών, ο ΔΗΣΥ είναι η πατριωτική δύναμη που αποπνέει ασφάλεια, σταθερότητα, μετριοπάθεια και σιγουριά.

Αναφερόμενος στο κατά πόσον στην προεκλογική περίοδο συζητούνται τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, ή όχι τονίζει ότι οι εκλογικές εκστρατείες του Συναγερμού, ποτέ και πολύ περισσότερο σήμερα, δεν γίνονται για να εξυπηρετήσουν εφήμερες κομματικές ανάγκες, αλλά για να θέσουν το πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, κόντρα στο μηδενισμό και το λαϊκισμό.

Σχετικά με τις προθέσεις του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές του 2021, ο κ. Νεοφύτου υπογραμμίζει ότι δεν είναι η ώρα  να συζητάμε για τις προεδρικές εκλογές. Έχουμε ενώπιόν μας πολλά και ζωτικά θέματα: Πρώτον να έχουμε χώρα. Δεύτερον, να έχουμε υγεία. Τρίτον να έχουμε οικονομία και κοινωνική συνοχή. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όχι στις ατομικές πολιτικές ατζέντες, για τις οποίες -και σωστά- δεν ενδιαφέρεται η κοινωνία και ο κόσμος που μας διαβάζει.

Η συνέντευξη του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ως εξής:

Πιστεύετε ότι στις προεκλογικές εκστρατείες τίθενται και συζητούνται τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας ή επιλέγονται εκείνα που εξυπηρετούν τις στιγμιαίες ανάγκες του κάθε κόμματος;

Οι εκλογικές εκστρατείες του Συναγερμού, ποτέ και πολύ περισσότερο σήμερα, δεν γίνονται για να εξυπηρετήσουν εφήμερες κομματικές ανάγκες αλλά για να θέσουν το πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, κόντρα στο μηδενισμό και το λαϊκισμό.

Και αυτό ωφελεί τη δημοκρατία και τους πολίτες, καθώς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σφαιρικά για τις θέσεις των κομμάτων πάνω σε όλα τα ζητήματα.

Είναι μια διαδικασία απαραίτητη για να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος, να περάσουν τα κόμματα τα μηνύματά τους και να υπάρξει συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία.

Πιστεύετε ότι το ψηφοδέλτιο του κόμματος σας περιλαμβάνει πρόσωπα με την απαιτούμενη πολιτική προπαίδεια και κρίση και τεχνοκρατική κατάρτιση για να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας;

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού απαρτίζουν στελέχη που καλύπτουν όλο το φάσμα και τις πτυχές της κοινωνίας μας.

Νέοι ηλικιακά αλλά και ολοκληρωμένοι επαγγελματίες που προσφέρουν πρώτη φορά. Άνθρωποι με πολιτική πείρα αλλά και φρέσκα μυαλά. Εργαζόμενοι από κάθε τομέα, από τις επιχειρήσεις έως τον πολιτισμό. Κοινωνικά ενεργοί πολίτες.

Μια μικρογραφία της κοινωνίας συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό μας με κοινό χαρακτηριστικό τα σηκωμένα μανίκια και την όρεξη για δουλειά.

Η κοινωνία δεν περιμένει τίποτα λιγότερο. Οι υποψήφιοι βουλευτές μας ήδη το γνωρίζουν αυτό. Εξάλλου είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και αντιμετωπίζουν, ο καθένας στον τομέα του, τα ίδια προβλήματα με κάθε άλλον πολίτη.

Πιστεύετε ότι το κόμμα σας έχει απαντήσεις και λύσεις στα πολλά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως το κυπριακό, η πανδημία, η οικονομία, η ανεργία, η διαφθορά, η αξιοκρατία, κλπ;

Ναι, έχει λύσεις. Και επειδή στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις και όχι τα λόγια, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις και να οδηγήσει τη χώρα την επόμενη μέρα.

Σε μια εποχή που η Τουρκία εκτρέπεται και περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματά μας, που επεκτείνει την κατοχή, σε μια εποχή πανδημίας και παγκόσμιας ύφεσης, σε μια εποχή που το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης κλονίζει τη συνοχή των δυτικών κοινωνιών, είμαστε η πατριωτική δύναμη που αποπνέει ασφάλεια, σταθερότητα, μετριοπάθεια και σιγουριά.

Η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σε όλη αυτήν την περιπέτεια που ζούμε, στάθηκαν έμπρακτα δίπλα στην κοινωνία, με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, για πολύτιμες συμμαχίες στο Κυπριακό, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, και για το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων από το 1974, και ένα από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την ίδια λογική προχωράμε και την επόμενη μέρα. Μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε θέτουμε τις βάσεις για ένα ποιοτικό, σύγχρονο κράτος, που παρέχει κίνητρα, επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που θα υπηρετεί, και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Ένα ψηφιακά μετασχηματισμένο κράτος, που θα ανοίγει δρόμους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, που στηρίζει και ενδυναμώνει την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας.

Και όπως λέω συχνά, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση η απελευθέρωση και η επανένωση της χώρας μας μέσα από τη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς επεμβατικά δικαιώματα από τρίτες χώρες και κατοχικούς στρατούς.

Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός ότι οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς και παρουσιάζονται δυστακτικοί στο να ψηφίσουν στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

 Αντιλαμβάνομαι την ψυχική κούραση, το θυμό και την απογοήτευση. Πολλές φορές, ως πολιτικό σύστημα, έχουμε αποτύχει να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών του πολίτη.

Είναι μια πρόκληση για κάθε πολιτική δύναμη να πείσουμε για τη χρησιμότητα και την ωφελιμότητά μας. Όχι με λόγια αλλά με πράξεις που θα φέρουν μεταστροφή αυτής της δυσάρεστης κατάστασης στην κοινωνία.

Με προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα, με την άσκηση της ισονομίας και της ισοπολιτείας εντός του κράτους δικαίου και της ευνομούμενης πολιτείας.

Αυτός είναι ένας μαραθώνιος που όμως θα πρέπει εμείς οι πολιτικοί να τον κερδίσουμε. Για να κερδίσουμε ξανά εκείνο το ποσοστό της κοινωνίας που δικαίως εκφράζει τις όποιες επιφυλάξεις έχει. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει για την υπεράσπιση της αξιοπιστίας της δημοκρατίας και της συμμετοχής. Γιατί, μην έχετε καμία αμφιβολία, η εναλλακτική της τυφλής τιμωρίας είναι πολύ χειρότερη για τον τόπο. Οδηγεί σε τοξικότητα, διχασμό και χάος. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια της αναταραχής σήμερα.

Ποιο ποσοστό θεωρείται ικανοποιητικό για το κόμμα σας στις ερχόμενες εκλογές;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός φιλοδοξεί να πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή του τόπου, να είναι μια δύναμη σταθερότητας και προόδου, που οδηγεί την χώρα και την κοινωνία μπροστά.

Πολιτευόμαστε όχι για τα ποσοστά αλλά για να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μέσα από την έμπρακτη επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και προτάσσοντας μεταρρυθμίσεις που καθιστούν το κράτος μας σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Κυρίως, αγωνιζόμαστε για να έχουμε πατρίδα και την επόμενη μέρα, μέσα από την επίλυση του εθνικού μας θέματος. Τα ποσοστά των κομμάτων άλλοτε ανεβαίνουν κι άλλοτε πέφτουν. Αλλά την έγνοια για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κράτος, οφείλουμε να την έχουμε πάντα ψηλά, ύψιστη προτεραιότητα.

Μέσα από την ενότητα θα επιτύχουμε το στόχο μας.

 Πόσο καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα σας για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές;

 Δεν είναι η ώρα  να συζητάμε για τις προεδρικές εκλογές. Έχουμε ενώπιόν μας πολλά και ζωτικά θέματα: Πρώτον να έχουμε χώρα. Δεύτερον, να έχουμε υγεία. Τρίτον να έχουμε οικονομία και κοινωνική συνοχή. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όχι στις ατομικές πολιτικές ατζέντες, για τις οποίες -και σωστά- δεν ενδιαφέρεται η κοινωνία και ο κόσμος που μας διαβάζει.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!