15.9 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 6:37

Στο 57,62% η συμμετοχή στις «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα

Στο 57,62% ανήλθε τελικά η συμμετοχή στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα.

Με καταμετρημένες και τις 763 κάλπες από τις 203.792 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν οι 117.421. Έγκυρες ψήφοι ήταν οι 4.985.543, συμπεριλαμβανομένων των ψήφων στην μεικτή – οριζόντια ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» το ΚΕΕ έλαβε  39,54% και καταλαμβάνει 24 έδρες, το ΡΡΤΚ έλαβε 32,04% και 18 έδρες, το ΔΔΚ 7,41% και 3 έδρες, το ΚΛ 6,68% και 3 έδρες, το ΚΑ 6,39% και  2 έδρες. Εκτός «βουλής» μένουν το ΚΚΔ που έλαβε 4,42%, το ΚΚΑ με  1,54%, ο Δρόμος Ανεξαρτησίας με 1,96%. Οι 3 ανεξάρτητοι υποψήφιοι «βουλευτές» έλαβαν 0,02%.

Στην Λευκωσία με 16 έδρες, τις 7 καταλαμβάνει το ΚΕΕ, το ΡΤΚ εξέλεξε 6 «βουλευτές», το ΔΚ μία, το ΚΑ μία και το ΚΛ μία.

Στην Αμμόχωστο με 13 έδρες, το ΚΕΕ έλαβε 6 το ΡΤΚ 4, το ΔΚΚ έναν, το ΚΑ μία και το ΚΛ μία.

Στην Κερύνεια με 11 έδρες, το ΚΕΕ 5, το ΡΤΚ 4, το ΔΚ μία και το ΚΛ μία.

Στην Μόρφου με 3 έδρες, το ΚΕΕ έλαβε 2 έδρες και το ΡΤΚ μία.

Στο Τρίκωμο με 5 έδρες, το ΚΕΕ έλαβε 3 καιι το ΡΤΚ 2.

Τέλος, στην κατεχόμενη Λεύκα ΚΕΕ και ΡΤΚ έλαβαν από μία έδρα.

Σημειώνεται ότι η καταμέτρηση της οριζόντιας ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, οπόταν θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η ανακήρυξη των 50 μελών της νέας «βουλής».

Παραιτείται ο αρχηγός του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας

Ο αρχηγός του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΕΕ), Τζεμάλ Όζγιγτ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στα κεντρικά όργανα του κόμματος του την παραίτηση του από το αξίωμα του ηγέτη του κόμματος.

Ο κ. Όζγιγιτ ανακοίνωσε την απόφαση της παραίτησης μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των χθεσινών «εκλογών».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ΚΚΔ στη χθεσινή αναμέτρηση έλαβε ποσοστό της τάξης του 4,42%. Το «εκλογικό μέτρο» στα κατεχόμενα είναι το 5%. Έτσι, το ΚΚΔ δεν κατάφερε να εισέλθει στη νέα «βουλή».

Ανακοινώνοντας την παραίτηση του, ο κ. Όζγιγιτ είπε ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» είναι κατώτερο από αυτό που ανέμενε το ΚΚΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Όζγιγιτ, το αποτέλεσμα των «εκλογών» θα αναλυθεί στα κεντρικά όργανα του ΚΚΔ και στην συνέχεια θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο εσωτερικό του κινήματος.

Για την αποτυχία του ΚΚΔ στις «εκλογές» μίλησε στον τ/κ Τύπο και ο γενικός γραμματέας του κινήματος, Χαλίλ Χιζάλ. Σύμφωνα με τον κ. Χιζάλ το αποτέλεσμα απογοήτευσε το τ/κ κίνημα των σοσιαλδημοκρατών. «Συμπεριλαμβανόμενου και εμού, η διοίκηση του κόμματος απέτυχε. Πρέπει τώρα να πληρώσουμε το [πολιτικό] αντίτιμο. Πρέπει να λειτουργήσει ο μηχανισμός της παραίτησης», δήλωσε ο κ. Χιζάλ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα κατεχόμενα, κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αξιολογηθεί στο ΚΚΔ η απόφαση της παραίτησης του κ. Όζγιγιτ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η παραίτηση, στο ΚΕΔ θα ξεκινήσει διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας.

Την προηγούμενη περίοδο, το ΚΚΔ ήταν ένα από τα δυο τ/κ κόμματα που στη «βουλή» επέμεναν στη σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το 2015 το ΚΚΔ υποστήριξε την υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί για την ηγεσία των Τ/κ. Ο κ. Ακιντζί παρά το γεγονός ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το κόμμα την προηγούμενη περίοδο δεν υποστήριξε δημοσίως τους «υποψήφιους» του κινήματος στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!