16.9 C
Nicosia
Κυριακή 12 Μάιος 2024 | 4:27

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης οι κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Βρετανία σε Κύπριους υπηκόους

Μελέτη και αποφάσεις

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της, στη βάση της κείμενης νομοθεσίας και της δέσμευσης της Δημοκρατίας, αφού μελετήσει διεξοδικά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία σε Κύπριους υπηκόους και οντότητες.

Εξήγησε πως στο νέο κατάλογο κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβάνονται συνολικά 14 Κύπριοι πολίτες, εκ των οποίων οι 6 έχουν διπλή υπηκοότητα και κάποιοι άλλοι, τριπλή υπηκοότητα. Σε ότι αφορά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε σε βάρος Κυπρίων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι αφορούν δύο φυσικά πρόσωπα και ένα νομικό.

Οι ανακοινώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας

Ηνωμένες Πολιτείες

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) έλαβε μέτρα για περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεων τους. Αυτή η κίνηση αφορά και άτομα με κυπριακή υπηκοότητα και κυπριακές εταιρείες.

Η σημερινή ενέργεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση, περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και την περαιτέρω παρεμπόδιση εισαγωγών κρίσιμων τεχνολογιών από τη Ρωσία που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Συνολικά, η OFAC ορίζει 25 άτομα και 29 οντότητες με σημεία επαφής σε 20 δικαιοδοσίες.

Βρετανία

Στη λίστα κυρώσεων της βρετανικής Κυβέρνησης τοποθετούνται δύο Κύπριοι λόγω επαγγελματικής σύνδεσης με τους Ρώσους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ, οι οποίοι επίσης τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων λόγω της σχέσης τους με το καθεστώς Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι κυρώσεις αφορούν τους Δημήτρη Ιωαννίδη και Χριστόδουλο Βασιλειάδη.

Ο κ. Ιωαννίδης είναι επαγγελματίας πάροχος οικονομικών υπηρεσιών. Θεωρείται από το Λονδίνο ως υπεύθυνος για τη δημιουργία των «θολών υπεράκτιων δομών» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών, ώστε να μην καλυφθούν από τις κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και η έπαυλη αξίας 90 εκ. λιρών στο δυτικό Λονδίνο.

Ο δικηγόρος κ. Βασιλειάδης θεωρείται ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο ενός δικτύου trust και υπεράκτιων εταιρειών» που σχετίζονται με τον Ουσμάνοφ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από αυτό το δίκτυο ο Αζερο-ρώσος επιχειρηματίας αποπειράθηκε να αποκρύψει την ιδιοκτησία της ιστορικής αγγλικής έπαυλης του 16ου αιώνα Sutton Place, η οποία πλέον εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρείες ιδιοκτησίας του Βασιλειάδη.

Αρνείται εμπλοκή ο Βασιλειάδης

Με ανακοίνωση, το δικηγορικό γραφείο «CHRISTODOULOS G. VASSILIADES & CO. LLC», ονόματα στελεχών του οποίου περιλαμβάνονται στους καταλόγους, αρνείται εμπλοκή και σημειώνει πως «προχωρεί ήδη σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες προς τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, με σκοπό τη διαγραφή του δικηγορικού γραφείου από τους καταλόγους κυρώσεων των δύο χωρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αρνείται εμπλοκή με Ρώσους ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης

Αναφέρει επίσης ότι «ουδεμία συνδρομή ή παροχή υπηρεσιών προσφέραμε σε οποιονδήποτε πρόσωπο που συμπεριλαμβάνεται στους σχετικούς καταλόγους κυρώσεων, κατά παράβαση αυτών. Το αντίθετο, συμμορφωθήκαμε και εξακολουθούμε να συμμορφωνόμαστε με αυτές και με ό,τι αυτές προνοούν και/ή συνεπάγονται.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα – Απομάκρυνση αμάχων από Χάρκοβο

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Όλεχ Σινεχούμποφ...

Δίωξη για ανθρωποκτονία στους γονείς του νεογνού που βρέθηκε στη χωματερή Βραυρώνας

Ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία από κοινού ασκήθηκε σε βάρος του πατέρα του νεογνού, το οποίο εντοπίστηκε  νεκρό μέσα σε σακούλα σε χωματερή της...

Μύκονος: Ανθρωποκυνηγητό για δολοφονία Πακιστανού-15 προσαγωγές

Εντατικούς ελέγχους στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μυκόνου προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε χθες το βράδυ, όταν ένας άνδρας έχασε...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ισραήλ: Πιθανή η χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων κατά αμάχων στη Γάζα

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο Κογκρέσο  πιθανολογεί τη χρησιμοποίηση από τον ισραηλινό στρατό αμερικανικών όπλων παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Λωρίδα...

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έφερε μαγικό Βόρειο Σέλας (βίντεο)

Ενα μαγικό Βόρειο Σέλας είχαν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της νύκτας εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε ολόκληρο το Ηνωμένο...

Eurovision 2024: Απόψε ο τελικός με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου – Εκτός Τελικού η Ολλανδία

Η ημέρα του μεγάλου τελικού της Eurovision 2024 έφτασε. Μετά από τις δύο ημιτελικές φάσεις, απόψε σε απευθείας σύνδεση (στις 22:00) από την τηλεόραση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!