19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 10:58

Στην Γερμανία ο Αγιάζ – H απόφαση του ΕΔΑΔ

Το ΕΔΑΔ αποφάσισε να μην υποδείξει στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αν θα εμποδίσει την έκδοση του Κενάν Αγιάζ στην Γερμανία έως ότου εξεταστεί από γιατρό της επιλογής του, αναφέρει σε απαντητική επιστολή του στο δικηγορικό γραφείο Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου, την οποία έδωσε στην δημοσιότητα το Πολιτιστικό Κέντρο “Θεόφιλος Γεωργίαδης”. Κυβερνητική πηγή ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως ο Αγιάζ προγραμματίζεται να αναχωρήσει για την Γερμανία το απόγευμα, αφού έχει εξετασθεί από γιατρό της επιλογής του.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το ΕΔΑΔ παρέλαβε την 1η Ιουνίου την επιστολή του δικηγορικού γραφείου που υπερασπίζεται τον Κενάν Αγιάζ, με την οποία ζητείται από το Δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του ΕΔΑΔ, «να εμποδίσει την έκδοση του αιτούντος στη Γερμανία έως ότου εξεταστεί από γιατρό της επιλογής του».

Το ΕΔΑΔ σημειώνει στην απαντητική του επιστολή ότι «την 1η Ιουνίου 2023 το Δικαστήριο (ο εφημερεύων δικαστής) αποφάσισε να μην υποδείξει στην Κυβέρνηση της Κύπρου, σύμφωνα με το Άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, το προσωρινό μέτρο που ζητάτε. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο δεν θα εμποδίσει την έκδοση του αιτητή».

Στην επιστολή το ΕΔΑΔ ζητεί από το δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο να στείλει στο Δικαστήριο έως τις 19 Ιουνίου 2023 το πρωτότυπο της αίτησης δεόντως συμπληρωμένο μαζί με αντίγραφα όλων των σχετικών εγγράφων. «Λάβετε υπόψη ότι εάν στείλετε πρωτότυπα έγγραφα, δεν θα σας επιστραφούν από το Δικαστήριο. Εάν δεν ληφθεί απάντηση, το αρχείο θα καταστραφεί σε εύθετο χρόνο χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση».

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Κενάν Αγιάζ εξετάστηκε από ιδιώτη γιατρό όπως ζήτησε, ενώ οι δικηγόροι του ανέμεναν απάντηση από ΕΔΑΔ. Σημείωσε δε ότι το αίτημα του  Αγιάζ να εξεταστεί από γιατρό της επιλογής του απαντήθηκε θετικά από την πρώτη στιγμή από τη διεύθυνση των φυλακών, νοουμένου ότι θα ήταν παρούσα η ιατρός των φυλακών.  Είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει το απόγευμα για την Γερμανία, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Κωστής Ευσαταθίου στο ΚΥΠΕ

Αυτό που μας στεναχωρεί, το μεγάλο μας παράπονο, είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης υιοθέτησε το γερμανικό και τουρκικό αφήγημα «αβρόχοις ποσί» και για την ίδια δράση για την οποία του παραχωρήθηκε το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, «για την ίδια ακριβώς δράση τον στέλνουν στην Γερμανία ως τρομοκράτη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος, Κωστής Ευσταθίου.

Ανέφερε ότι εντός των ημερών θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ για διάγνωση της παραβίασης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για δίκαιη δίκη, που κατά την άποψή του, έχει παραβιαστεί, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατάξει την Κύπρο ή την Γερμανία να μην προχωρήσουν, «δεν είναι Εφετείο του δικού μας Εφετείου».

Για την απαντητική επιστολή από το ΕΔΑΔ ο κ. Ευσταθίου εξήγησε ότι η δική τους επιστολή αφορούσε ένα μόνο αίτημα, το δικαίωμα που έχει κάθε κρατούμενος, περιλαμβανομένου του Κενάν Αγιάζ, να εξεταστεί ακόμα και στις φυλακές, από δικό του γιατρό, κάτι που οι Αρχές της Δημοκρατίας δεν είχαν επιτρέψει τις τελευταίες ημέρες και αναγκάστηκαν – όπως είπε – να απευθυνθούν και στο ΕΔΑΔ και στην Επίτροπο Διοίκησης, η οποία και παρενέβη.

Από την στιγμή, συνέχισε, που το αίτημα για εξέταση από προσωπικό γιατρό ικανοποιήθηκε και η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε, κατέστη άνευ αντικειμένου και το αίτημα προς το ΕΔΑΔ «να μην φύγει αν δεν εξεταστεί (από προσωπικό γιατρό)». Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ως δικηγόρος του Αγιάζ δεν έχει ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της ιατρικής εξέτασης του πελάτη του από τον προσωπικό του γιατρό.

Με την απόφαση του Εφετείου στην Κύπρο, δήλωσε ο Κωστής Ευσταθίου, το θέμα τέλειωσε και το μόνο που έχουν καταφέρει είναι, με απόφαση προ 10 ημερών, το ΕΔΑΔ ν’ αφήσει ανοικτή την εξέταση του αιτήματος να μην εκδοθεί ο Αγιάζ από την Γερμανία στην Τουρκία, εφόσον εκκρεμεί η δίκη στην Γερμανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!