17.9 C
Nicosia
Τετάρτη 17 Απρίλιος 2024 | 0:06

Στην αντιπολίτευση ο ΔΗΣΥ με έγκριση πρότασης Αννίτας (φωτό)

Μετά από ψηφοφορία επαναβεβαιώθηκε ο ρόλος του ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση. Αυτό έγινε μετά από πρόταση της Προέδρου του ΔΗΣΥ κας Αννίτας Δημητρίου, η οποία εγκρίθηκε.

Συγκεκριμένα είπε:

«Εχω ακούσει τις ομιλίες των προηγούμενων ομιλητών. Πρέπει να καταθέσω και τη δική μου άποψη. Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη προκάλεσε αναπόφευκτη φθορά. Πρέπει όμως να είμαστε περήφανοι για το έργο, όμως υπήρχαν συμπεριφορές που πλήγωσαν. Φθάνει η μιζέρια και να μη ρίχνουμε ευθύνες σε άλλους», διαμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Ακουλούθως η κα Δημηττρίου έκανε πρόταση το συνέδριο να υιοθετήσει αυτούσια την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, ως απάντηση στα όσα λέγονται για συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση. «Ο τόπος χρειάζεται ουσιαστική διακυβέρνηση και λιγότερη επικοινωνιακή διαχείριση», τόνισε.

Αναστασιάδης: Από σήμερα κλάδος ελαίας – Τίποτα δεν με χωρίζει με τον Αβέρωφ 

Στην ομιλία του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απευθύνθηκε αρχικά προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου και ανάφερε τα εξής:

Συναγωνιστή και αδελφέ μου Αβέρωφ,

Έπραξες το καθήκον σου με υπερηφάνεια. Τα στελέχη της παράταξης στάθηκαν στο πλευρό σου. Θεωρώ καθήκον μου να πω πως συμπεριφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κληριδική σχολή λέει ναι στον διάλογο και τη Δημοκρατία. Οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου πρέπει να λαμβάνονται με νηφαλιότητα. Ποτέ δεν υπήρχαν για μένα οι δικοί μου και οι άλλοι. Πρέπει να ξέρει ο Συναγερμικός, αν υπέσκαψα την υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ. Να προασπίσω την προσωπική μου αξιοπρέπεια. Παραθέτω ένα συνοπτικό ιστορικό: Από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να αποτρέψω μια σύγκρουση. Από την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος καθορίστηκε το πλαίσιο υποστήριξης του προέδρου του κόμματος. Το σύνολο των υπουργών τάχθηκαν υπερ της υποψηφιότητας και υπέγραψαν.

Πολλά λέχθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο για τη στάση μου. Δεν αντέδρασα για να μην βλάψω την υποψηφιότητα του κόμματος. Σε όλα τα ΜΜΕ που τοποθετήθηκα ήμουν ξεκάθαρος ότι στήριζα την υποψηφιότητα Αβέρωφ. Από σήμερα κλάδος ελαίας σε όλους. Τίποτα δεν με χωρίζει με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Μας ενώνουν 30 χρόνια αγώνων.

 Αβέρωφ: Να προσέχεις τους φίλους σου

«Να προσέχεις τους φίλους σου και να μην προδώσεις τις αρχές και τα πιστεύω σου. Αυτά μου είπε ο μακαρίτης ο πατέρας μου», τόνισε στην ομιλία του ο τέως προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Το συνέδριο διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και το κόμμα μας. Ζούμε σε μια εποχή όπου ένα πάρτι γίνεται ανάρτηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε στη συνέχεια τα εξής:

Από μένα μόνο καθαρές κουβέντες θα ακούτε. Όλοι μιλούν για ενότητα ακόμα και αυτοί που πισώπλατα μας κάρφωσαν.

Πολλοί αποδίδουν την αποτυχία στη διαφθορά της δεκαετούς διακυβέρνησης. Έχει βάση, αρκεί να μην τη χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία. Να μην τη χρησιμοποιήσουμε για τις προσωπικές υπονομεύσεις και ατζέντες. Έκανα λάθη και πλήρωσα και πληρώσαμε. Είμαι περήφανος για τα όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, ακόμα και αν συνοδεύτηκαν με ένα προσωπικό μου κόστος.

Κάποιοι είπαν πως η υποψηφιότητα Αβέρωφ ήταν υποψηφιότητα διαχείρισης ήττας. Δεν έχω ακούσει κάτι πιο προσβλητικό.

Έχω ευθύνη που δεν περάσαμε στον δεύτερο γύρο και την έχω αναλάβει παρά το γεγονός ότι συνέβησαν πράγματα και θάματα. Την ευθύνη μου την ανέλαβα όπως μου επιβάλλει η αξιοπρέπειά μου. Η εκλογική ήττα είναι όπως το λίπασμα. Μυρίζει πολύ έντονα.

Εύχομαι η αποχώρηση μου από προεδρία να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη ενότητα και η νέα πρόεδρος να πετύχει εκεί που δεν πέτυχα. Αννίτα θα είμαι δίπλα σου.

Πορώθηκα και έκλαψα από το πάθος, την αγωνιστικότητα και την αγάπη σας. Ήταν τιμή μου να είμαι ο πρόεδρός σας. Σας ζητώ από καρδιάς ένα μεγάλο συγνώμη, αν σας πίκρανα, αν σας πλήγωσα.

Νέοι μας, δεν θα σας προδώσω ποτέ, ούτε εσάς ούτε την παράταξή μας.

Χάρης Γεωργιάδης: Κάποιοι ελπίζουν ότι θα συγκρουστούμε

«Πρόκληση είναι η ανασύνταξη του ΔΗΣΥ. Κάποιοι ελπίζουν ότι θα συγκρουστούμε. Κάποιοι αναμένουν ότι θα προπηλακιστούν κάποιοι και θα αποχωρήσουν. Αυτοί δεν μας ξέρουν και θα διαψευστούν. Σήμερα θα προβούμε σε μια ειλικρινή ανασκόπηση», τόνισε στην ομιλία του ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος, Χάρης Γεωργιάδης.

Ακολούθως σημείωσε ότι «ο ΔΗΣΥ πρέπει να βαδίσει στα χνάρια του Γλαύκου Κληρίδη. Ο όποιος απολογισμός γίνει είναι ταυτισμένος με τη δεκάχρονη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και ήταν πετυχημένη – όποια λάθη κι αν έγιναν. Κρατήσαμε τον Συναγερμό ψηλά. Θέλω να καταγράψω την αναγνώριση από την παρούσα κυβέρνηση του έργου που επιτελέστηκε. Παρά την άδικη και τοξική επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης η αναγνώριση, έστω και μετεκλογικά, με ικανοποιεί».

«Το 2023 διεκδικήσαμε με διασπασμένες τις δυνάμεις μας. Θα τα καταφέρναμε, εάν δεν πρόκυπτε μια δεύτερη υποψηφιότητα από τον δικό μας χώρο. Αυτό που έκρινε τις εκλογές ήταν η εκτός κομματικών διαδικασιών υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Σε δημοσκόπηση που έγινε τον Νοέμβριο του 2021 ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέγραφε 8%. Το πολιτικό προφίλ Νεοφύτου είχε κάποια βαρίδια τα οποία δεν τα υιοθετώ. Ο Χριστοδουλίδης δεν επιχείρησε σύγκρουση με τον ΔΗΣΥ, τουναντίον, τόνιζε την κομματική του προέλευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εκεί που υπήρξε αποτυχία ήταν η σύναψη συμμαχιών με άλλες δυνάμεις. Ίσως να υπήρξε υποτίμηση της υποψηφιότητας ΑΚΕΛ. Οι απώλειες που είχαμε δεν ήταν στον σκληρό πυρήνα του κόμματος αλλά στην περιφέρεια. Το 64% των Συναγερμικών που ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ένα 26% τον Χριστοδουλίδη. Δεν αποφύγαμε πολιτικές κατά τον δεύτερο γύρο που προκάλεσαν τον κίνδυνο της διάσπασης. Προσωπικά αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί. Να αποφύγουμε την αναμόχλευση αχρείαστων παθών. Αννίτα αναλαμβάνεις μια δύσκολη αποστολή. Θα έχεις δίπλα σου όλους μας», κατέληξε ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

DBRS: Αναμένεται επιδείνωση στα ΜΕΔ ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά...

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων

Το Εφετείο απέρριψε έφεση σε απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για αγωγή ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με την...

Πάφος: Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο

Οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο για την επαρχία Πάφου ήταν συνολικά 6.359 ανέφερε ο Αναπληρωτής Έπαρχος Πάφου και Έφορος Εκλογών της Εκλογικής Περιφέρειας...

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!