24.4 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 20:35

Σε Αμμάν και Παλαιστίνη τις επόμενες μέρες ο ΠτΔ

Συνομιλίες με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος θα πραγματοποιήσει την Τρίτη, 1η Αυγούστου, επίσκεψη στο Αμμάν. Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι η διμερής συνεργασία σε θέματα δασοπυρόσβεσης, το μεταναστευτικό, και το Κυπριακό.

Ανακοίνωση από την Προεδρία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει το πρωί της 1ης Αυγούστου συνάντηση με τον Πρίγκιπα Χασάν μπιν Ταλάλ και ακολούθως θα μεταβεί στο Παλάτι Αλ Χουσεϊνίγια, όπου στις 12.30μμ θα τύχει υποδοχής από τον Βασιλιά Αμπντάλα Β’ και τον Διάδοχο του Θρόνου, Πρίγκιπα Χουσεΐν.

Ο Βασιλιάς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην παρουσία του Πρίγκιπα Διαδόχου, της οποίας θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπό μορφή γεύματος εργασίας

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι η πολιτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, υπό το φως του γεγονότος ότι και οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η διμερής συνεργασία σε διάφορους τομείς περιλαμβανομένης και της συνεργασίας σε θέματα δασοπυρόσβεσης, το μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις, η Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια, θα υπογραφούν, από τους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών, Μνημόνιο για την Προώθηση Επενδύσεων, Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας, και η Τεχνική Διευθέτηση σχετικά με την παροχή πυροσβεστικής βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κυριακουπόλεως κ.κ. Χριστόφορο, στην Ελληνορθόδοξη Επισκοπή, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Άϊμαν Σαφάντι.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο Αμμάν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Γιώργος Παπαναστασίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από την Ιορδανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν την επομένη το πρωί για τη Ραμάλα, της Παλαιστίνης.

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Παλαιστίνη στις 2 Αυγούστου

Στη Ραμάλα της Παλαιστίνης θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την Τετάρτη 2 Αυγούστου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνη Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Ραμάλα από την Ιορδανία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, το πρωί της 2ας Αυγούστου, στην πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Παλαιστίνη από το 2015.

Συμπληρώνεται ότι κατά την άφιξή του στη Ραμάλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Μαυσωλείο του Προέδρου Γιάσερ Αράφατ, όπου θα καταθέσει στεφάνι, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τύχει υποδοχής από τον Πρόεδρο Αμπάς, με τον οποίον θα παρακαθίσουν σε συνομιλίες μαζί με τις αντιπροσωπείες τους.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και το Μεσανατολικό, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στις Κυβερνήσεις Κύπρου και Παλαιστίνης για χρηματοδότηση ανέγερσης κοινοτικού κέντρου στο χωριό Έιν Κίνια (Ein Qinya), με τους δύο Πρόεδρους να προβαίνουν ακολούθως σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, πριν συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των ιδίων και των αντιπροσωπειών τους.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Ραμάλα ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Διευθετήσεις ΑΠΟΕΛ για τον ντέρμπι-τίτλου με την ΑΕΚ

Ενημερώνει τον κόσμο του που θα προσέλθει στο ΓΣΠ o AΠΟΕΛ, για να παρακολουθήσει τον τελικό πρωταθλήματος κόντρα στην ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί στις...

Κουμής: Σε σταθερά ανοδική πορεία η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Σε σταθερά ανοδική πορεία βρίσκεται η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την Κύπρο δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, τονίζοντας πως...

Βραζιλία: ΄Αλογο διασώθηκε από τις πλημμύρες καταφεύγοντας στις στέγες σπιτιών (βίντεο)

Μάρτυρες ενός σπάνιου σκηνικού υπήρξαν οι διασώστες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας που έχει πληγεί από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι...

Eurovision 2024: Έντονες αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον αποψινό δεύτερο ημιτελικό του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις εκτός,...

Η πιο φονική πόλη στον κόσμο: Σε ποια πόλη κάθε μέρα κάποιος δολοφονείται

Το ποσοστό των δολοφονιών το 2003 εκτινάχθηκε στους 148 ανά 100.000 κατοίκους και ήταν σχεδόν 50% υψηλότερο από εκείνο στο δεύτερο πιο επικίνδυνο μέρος...

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αναμένεται ν’ αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα πιστεύεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση «RTE News». Η ιρλανδική δημόσια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!