12.9 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 6:17

Ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης από διορισμούς συμβούλων – Πιέσεις για προώθηση νομοθεσίας

Σοβαρές ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης και ειδικά του Προέδρου Χριστοδουλίδη δημιουργεί το θέμα των προσλήψεων συνεργατών των Υπουργών και Υφυπουργών. Μάλιστα, οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώραν δύο και κάτι μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τον κ. Χριστοδουλίδη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για τη συνέχεια.

Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης προσπάθησε χθες να δικαιολογήσει τις προσλήψεις, καλώντας μάλιστα όλους όσους επιτίθενται στην κυβέρνηση να σταματήσουν “τον καννιβαλισμό” κατά προσώπων, εννοώντας αυτούς που διορίζονται.

Ανεξάρτητα από αυτή την τοποθέτηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χριστοδουλίδης θα πιεστεί να προωθήσει νομοθεσία βάση της οποίας θα γίνονται αυτού του είδους οι προσλήψεις.

ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Το θέμα προκάλεσε νωρίς χθες το πρωί την παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία θέτει ζήτημα ελέγχου για όλους τους συμβούλους που έχουν προσληφθεί από Υπουργούς και Υφυπουργούς, σημειώνοντας πώς θα δώσει στη δημοσιότητα όσα από τα στοιχεία αυτά, είναι επιτρεπτό να δοθούν, τονίζοντας πώς είναι «πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σήκωσε εκ νέου το γάντι απαντώντας με νέα επιστολή η οποία αναδεικνύει τόσο τον σκανδαλώδη τρόπο χειρισμού του θέματος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όσο και το γεγονός ότι η έλλειψη νομικού πλαισίου, δεν νομιμοποιεί την απασχόληση ενός ατόμου στη θέση συμβούλου χωρίς πτυχίου. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η πρόσληψη ως «Συμβούλου προσώπου που είναι 19 ετών και δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου θα είναι πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει για νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου επιλογής και πρόσληψης Συμβούλων/Συνεργατών προτάσσει το παράδειγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία όπως λέει αποδέχθηκε τη νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των κοινοβουλευτικών συνεργατών και ψήφισε τον περί Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2019 (Ν. 41(I)/ 2019). Μετά την ψήφιση του νόμου για τους Συμβούλους/Συνεργάτες της Βουλής ο Γενικός Ελεγκτής προχώρησε με συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την τότε κυβέρνηση:

-Να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο αναφορικά με την αμοιβή και τα άλλα ωφελήματα των Επιτρόπων και Ειδικών Συμβούλων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.
-Στο επεξηγηματικό υπόμνημα του Προϋπολογισμού, η Προεδρία να καθορίζει τις ανάγκες της σε Συμβούλους, το ύψος της αμοιβής τους ανάλογα με τα καθήκοντα της θέσης και τα απαραίτητα προσόντα. Στη συνέχεια να προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών αυτών, βάσει καθορισμένων διαδικασιών.
-Για σκοπούς διαφάνειας να δημοσιοποιούνται τα ονόματα, τα προσόντα, η θέση και η αμοιβή των Συμβούλων που επιλέγονται.

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Σε δηλώσεις του χθες στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα Γραφεία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού για εκδήλωση σε σχέση με την έναρξη Εράνου, o κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «τίποτα μα τίποτα δεν θα γίνει που ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας. Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Από κει και πέρα αν υπάρχει οποιαδήποτε κριτική η οποία είναι καλοδεχούμενη κριτική θα πρέπει να γίνεται προς την Κυβέρνηση, προς την εκτελεστική εξουσία και να μην γίνεται κανιβαλισμός εναντίον ατόμων. Επιτέλους ας είμαστε λίγο προελκτικοί, να γίνεται η κριτική, είναι ευπρόσδεκτη, είναι καλοδεχούμενη, είμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά να γίνεται προς την εκτελεστική εξουσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!