24.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 13:42

Πως «διαβάζει» ο τ/κ Τύπος την εκλογή Χριστοδουλίδη στην Προεδρία

Ειδησεογραφικά καλύπτει η πλειοψηφία του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο Χριστοδουλίδης» και γράφει ότι ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε το 51,92% των ψήφων, ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Αντρέας Μαυρογιάννης έμεινε στο 48,08%. Η εφημερίδα αναφέρεται και στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, στα άκυρα ψηφοδέλτια και στα λευκά.

Η Χαλκίν Σεσί καλύπτει το θέμα με τίτλο «Περίοδος Χριστοδουλίδη στον νότο», όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι «ο νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν χθες στον νότο ήταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης».

Η Ντιαλόγκ δημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες κάτω από τον τίτλο «Κέρδισε με 51,91%» και γράφει ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε ο νέος ηγέτης της νότιας Κύπρου» κατά την έκφρασή που χρησιμοποιεί η εφημερίδα.

Η Βατάν στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Νέος Πρόεδρος της νότιας Κύπρου ο Χριστοδουλίδης», ενώ η Yeni Bakış χρησιμοποιεί τον τίτλο «Νικητής των εκλογών στον νότο ο Χριστοδουλίδης».

Η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει την είδηση στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ο Νίκος Χριστοδουλίδης» και εκτός από τα ποσοστά που εξασφάλισαν οι υποψήφιοι στην χθεσινή αναμέτρηση αναφέρεται και στις δηλώσεις τόσο του εκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η προτεραιότητά του θα είναι η επανένωση της πατρίδας και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σπάσει το αδιέξοδο και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στόχος του είναι η εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό και ότι επιθυμεί μια πατρίδα που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Σημειώνει επίσης ότι απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους ανέφερε ότι μοιραζόμαστε τον πόνο που βιώνουν ειδικά τις τελευταίες δύσκολες ημέρες και είμαστε δίπλα τους. Επισημαίνεται ακόμα και η αναφορά ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι η λύση του Κυπριακού και ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να είναι το τελευταίο ακρωτηριασμένο κράτος της Ευρώπης».

H Κίπρις αναφέρεται επίσης ειδησεογραφικά στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ο Χριστοδουλίδης», σημειώνοντας ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ανοικτή στήριξη των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

Ο διευθυντής του συγκροτήματος στο οποίο ανήκει η εφημερίδα, Οζέρ Κανλί σε άρθρο με τίτλο «Ενώ εμείς ζούμε τον πόνο μας, κέρδισε ο Χριστοδουλίδης», αναφέρει ότι η νίκη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι βιώνουν την τραγωδία του σεισμού.

Δημοσιεύοντας και φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία», ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης γιόρτασε την νίκη του σε αίθουσα στολισμένη με σημαίες της Ελλάδας και του ΔΗΣΥ».

Ο Κανλί γράφει ότι έγινε το αναμενόμενο με την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού παρά την απόφαση του ΔΗΣΥ για ψήφο κατά συνείδηση και την «παρότρυνση του προέδρου του κόμματος να ψηφίσουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη», το 74% της βάσης του ΔΗΣΥ ψήφισε Χριστοδουλίδη.

«Σε αυτό συνέβαλε πολύ ο Αναστασιάδης. Για να εμποδίσει το ΑΚΕΛ να ανέλθει στην εξουσία, ο Αναστασιάδης εξασφάλισε την υπερψήφιση του τέως Υπουργού του Χριστοδουλίδη». Είναι δύσκολο, πρόσθεσε, το έργο του Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού πολλοί Ελληνοκύπριοι αναλυτές θεωρούν πιθανό να χάσει την προεδρία του κόμματος.

Αναφερόμενος στις θέσεις για το Κυπριακό που υπάρχουν στο προεκλογικό πρόγραμμα του υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Κανλί γράφει ότι αφού εξέφρασε τέτοιες θέσεις, δεν μπορεί να αναμένει κανείς από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει θετική προσέγγιση προς την τουρκική πλευρά για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού.

«Και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και το εξής στο μυαλό. Ο Χριστοδουλίδης έχει καταφέρει να τραβήξει προς το μέρος του μετά από πολύ καιρό τους αυθεντικούς ΕΟΚΑτζηδες, δηλαδή τους Μακαριακούς (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ), τους ΕΟΚΑ-Βητατζήδες και τους νέους ΕΟΚΑτζήδες (ΕΛΑΜ). Γιατί; Επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πρόθεση για λύση. Η πρόθεσή τους είναι να πετάξουν την Τουρκία έξω από την Κύπρο, να διασαλεύσουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία και να πάρουν ‘εκδίκηση’» συμπληρώνει.

Εξάλλου, σε σχόλιο στην ίδια εφημερίδα με τίτλο «Ο Χριστοδουλίδης σε σταυροδρόμι», ο δημοσιογράφος Χασάν Χάστουρερ υποστηρίζει ότι παρά την κομματική θέση του ΔΗΣΥ, ο απερχόμενος Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίμησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για διάδοχό του.

Αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 στο Chateau Status στην νεκρή ζώνη στην Λευκωσία με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει απόσπασμα από τις εντυπώσεις που είχε γράψει τότε γι’ αυτόν σημειώνοντας: «Είναι βέβαιο ότι γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό από το παράθυρο της ελληνοκυπριακής πλευράς. Όμως, δεν είναι από τα ονόματα που έχουν στο παρελθόν τους τα ίχνη της ΕΟΚΑ και μεταγράφηκαν στην πολιτική από τα χρόνια της ΕΟΚΑ. […] Πρώτη φορά άκουσα πολύ ξεκάθαρα από έναν Κύπριο πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται σε σημαντικό αξίωμα, ότι εμπεριέχει τόσα ρίσκα και για τους Ελληνοκύπριους η μη λύση όσα για τους Τουρκοκύπριους. Έστω και αν δεν λέει ‘φοβόμαστε την Τουρκία’, γίνεται εύκολα αντιληπτό ανάμεσα στα λεγόμενά του ότι δεν θέλουν μια μέρα να έχουν σύνορα που γειτνιάζουν με την Τουρκία στο νησί. Δεν μίλησε και δεν προσπάθησε να εξηγήσει επί μακρόν το ‘μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις’. Όμως είναι σημαντικό η ασφάλεια και οι εγγυήσεις να έρθουν σε ένα σημείο που να ικανοποιεί τις πλευρές για να λάβει το ναι από την ελληνοκυπριακή κοινότητα μια πιθανή λύση. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν νιώθει μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον του πολιτικού συστήματος στον βορρά και τις θέσεις των παικτών. Αντιθέτως, θέλει να μάθει τον επηρεασμό των Τουρκοκυπρίων από την υφιστάμενη οικονομική κρίση. Μάλιστα δεν δείχνει να λείπει η προσοχή του ακούγοντας πώς θα μπορούσε να υπάρξει οικονομική συμβολή από τον νότο στην ζωή των Τουρκοκυπρίων αυτή την περίοδο και τις απόψεις σε σχέση με την χρήση του ευρώ στον βορρά».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, ο Χάστουρερ έγραψε ότι όταν συγκριθεί με τον Μαυρογιάννη, ο Χριστοδουλίδης είναι «πιο μακριά» από το να συμβάλει με θάρρος στην διαδικασία λύσης. «Όμως ανάμεσα στις γραμμές των δηλώσεων που κάνει μετά την οριστικοποίηση της υποψηφιότητάς του, μπορούμε να πούμε ότι επικρατεί ο διαχωρισμός. Καλά, μπορεί να είναι βιώσιμη αυτή η πολιτική; Μπορεί από την δική του άποψη να είναι. Όμως, δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο παλιά να συνεχίσει η στήριξη της Δύσης σε πολιτικές που αποτελούν τροχοπέδη της λύσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας από εκείνους που το γνωρίζουν καλύτερα αυτό».

Ουσιαστικά, συνέχισε, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ο Χριστοδουλίδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο επιλογές υπογραφής: είτε θα υπογράψει μια βιώσιμη συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε θα γίνει μέρος της μόνιμης διαίρεσης κάτω από την οποία δεν θα υπάρχει η υπογραφή του. «Αν ο Χριστοδουλίδης λάβει την απόφασή του προτού φτάσει σε αυτό το σταυροδρόμι, έχει καλώς, αν δεν την λάβει θα φτάσει στο σταυροδρόμι συρόμενος», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε μοτοσυκλέτα επέβαιναν θύτης και θύμα της απόπειρας φόνου στη Λακατάμια – Οι πρώτες πληροφορίες

Σε συναγερμό τέθηκε η Αστυνομία το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) μετά από πυροβολισμούς εναντίον προσώπου στη Λακατάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις...

«Δεν είμαι εκπρόσωπος της ΝΥ», απαντά ο ΠτΔ για την κόντρα Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ετοιμάζονται συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τους θεσμούς της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος...

Η Celestyal παρουσιάζει τις νέες ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours»

Η Celestyal παρουσιάζει μια σειρά από επτά ημερήσιες εκδρομές, τις «National Geographic Day Tours», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε Ελλάδα και Κροατία. Οι εκδρομές,...

ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: «Οργανωμένο έγκλημα» που εκμεταλλεύεται ανθρώπους

Εδώ και μήνες η Κύπρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως ενδεχόμενη κατάρρευση του Λιβάνου θα οδηγούσε σε μαζικές ροές Σύρων μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση,...

Νεκρό βρέφος στην Κω: Ποινική δίωξη για κακούργημα στους γονείς

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο αλλά και για σωματική βλάβη, ασκήθηκε από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω σε βάρος...

Σε Πολωνία και Γερμανία ο Σούνακ με νέο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο

Την Πολωνία επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ για συνάντηση με τον ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και με τον Γενικό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!