20.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 7:57

«Πυρετός» διεργασιών με φόντο τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό σε όλα τα επίπεδα

Λευκωσία και Αθήνα διά της διπλωματικής οδού επιχειρούν να ανακόψουν την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που οι προσπάθειες για δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος κάθε άλλο παρά ευοδώνονται.

Ξεκάθαρα είναι άλλωστε τα μηνύματα από Άγκυρα και ψευδοκράτος.

Σήμερα επισκέπτεται την Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ξεκάθαρη η Μόσχα… Στην Αθήνα ο Λαβρόφ

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια. Εξέφρασε παράλληλα την σοβαρή ανησυχία της Μόσχας για τις ενέργειες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, στέλνοντας το μήνυμα πως τέτοιες «ενέργειες εμποδίζουν τη διαμόρφωση της εποικοδομητικής ατμόσφαιρας και δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τις συζύγους τους θα γευματίσει ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα για να παρασημοφορηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας του Δήμου Αθηναίων. Αν και πρόκειται για ιδιωτική συνάντηση, θεωρείται δεδομένο ότι στο «μενού» θα βρίσκονται Κυπριακό και ελληνοτουρκικά δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας που αναπτύσσεται.

Αύριο Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια για ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών καθώς, αύριο θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι αναμένεται να συζητήσουν για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πάει Άγκυρα ο Τατάρ – Αναμονή για την πρώτη συνάντηση με ΠτΔ

Τα πρώτα μηνύματα μετά την εκλογή Τατάρ δείχνουν και τις ξεκάθαρες προθέσεις της Άγκυρας αναφορικά με τις επιδιώξεις στο Κυπριακό και ενώ αναμένεται ο καθορισμός της πρώτης συνάντησης-γνωριμίας του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με μεγαλύτερη συνεργασία», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ. Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στο πρακτορείο Ανατολού, υποστήριξε πως «έπειτα από μισό αιώνα κανείς δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το ψευδοκράτος».

Ο κατοχικός ηγέτης πάντως, μεταβαίνει στην Άγκυρα προκειμένου να χαράξει γραμμή πλεύσης με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Show» της Άγκυρας στο Αιγαίο

Σημειώνεται πως χθες η Άγκυρα επιδόθηκε σε ένα ακόμη νέο προκλητικό show.

Λίγα 24ωρα πριν από τη λήξη της προηγούμενης Navtex για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, η Άγκυρα εξέδωσε νέα προαγγελία, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των εργασιών μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου.

Σκληρή απάντηση στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για το Oruc Reis, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με… σταυρωμένα χέρια απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα.

Μετά την απάντηση της Αθήνας, η Άγκυρα συνέχισε την ακραία ρητορική.

 

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!