21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 11:49

ΠτΔ: Η Κύπρος να αποτελέσει έναν διεθνή, υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προορισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα ότι μέσα στους στόχους της Κυβέρνησής του είναι η προώθηση της Κύπρου ως έναν διεθνή, υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προορισμό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού-Mediterraneo, στην Πάφο όπου ανέφερε ότι η ίδρυση του στην Πάφο «είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική μας για να καταστήσουμε την Κύπρο ως ένα περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό, τεχνολογικό και ερευνητικό κέντρο». Ταυτόχρονα, ανέφερε, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ισχυρής γέφυρας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, προωθώντας βαθύτερη συνεργασία και φιλία μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων.

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Διακυβέρνησής μας στοχεύουμε στο να προωθήσουμε την Κύπρο ως ένα διεθνή, υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προορισμό και ταυτόχρονα επιδιώκουμε τη σύναψη διακυβερνητικών συμφωνιών για την αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων, με στόχο τη διεθνοποίηση της ανώτερης μας εκπαίδευσης».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «την ίδια ώρα αξιοποιούμε συστηματικά την επιστημονική δυνατότητα των κυπριακών πανεπιστημίων για τη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης. Επιπλέον, προωθούμε τη συνεργασία και συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημίων μας, στοχεύοντας στη διασύνδεση ερευνητικών δραστηριοτήτων για τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του «που βλέπουμε την ανώτερη εκπαίδευση στην Κύπρο να σημειώνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια»,  σημειώνοντας τη συνεισφορά της προηγούμενης Κυβέρνησης και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον σκοπό αυτό.

Διαβεβαίωσε δε για τη στήριξη της Κυβέρνησης του τόσο προς το Πανεπιστήμιο της Βηρυτού στην Πάφο όσο και προς τον τομέα της εκπαίδευσης, γενικότερα.

Αναφερόμενος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, είπε ότι έχει μια πλούσια κληρονομιά που εκτείνεται πάνω από 157 χρόνια, έχει επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων φοιτητών και συνέβαλε στην ευημερία του Λιβάνου και των κοντινών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε ότι έγινε μεγάλη δουλειά για το έργο αυτό που είναι το αποτέλεσμα μιας συνέργειας, με την όλη προσπάθεια να καταλήγει στις 7 Σεπτεμβρίου όταν θα είναι η έναρξη του πρώτου επίσημου ακαδημαϊκού έτος του AUB στην Κύπρο. «Κανένα άλλο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στο νησί δεν έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι εδώ σε μόλις 30 μήνες», είπε. Πρόσθεσε ότι το πανεπιστημιακό συγκρότημα θα ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο.

Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική για την πόλη η οποία ατενίζει το μέλλον με λαμπρότητα και είπε ότι θέτοντας τα θεμέλια ενός τόσο φημισμένου Πανεπιστημίου με ένδοξη ιστορία και μακραίωνες παραδόσεις, σε μια τόσο μικρή πόλη όπως είναι η Πάφος, «είναι χωρίς αμφιβολία ασύγκριτη με οτιδήποτε έχει δει η Πάφος στη σύγχρονη ύπαρξή της».

Ανέφερε επίσης ότι εκεί που συνυπάρχει η ειρήνη και η δημοκρατία, υπάρχει κοινωνική ανάπτυξη, ευημερία και πρόοδος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες δεκαετίες η Κύπρος θα καταστεί ένας λαμπρός κόμβος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για ολόκληρη την περιοχή, προσθέτοντας ότι στο μέλλον, θα πρέπει να οικοδομήσουμε αποτελεσματικά δίκτυα συνεργασίας, «να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη γεωγραφία μας και να μετατρέψουμε την Κύπρο σε κόμβο όπου η γνώση και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα διαδίδονται ελεύθερα και σε συνέργεια, προς όφελος όλων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές – «Κεφάλι» Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, μια ψηφοφορία για την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι...

Διπλός σεισμός 5,7 και 4,3 Ρίχτερ ανοικτά της Ηλείας – Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

Δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του...

Ο Γκουτέρες κάλεσε τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη;

Για πρόσκληση από πλευράς Γκουτέρες προς τον Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός τύπος, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η συνάντηση αναμένεται να...

Αθήνα-Δικαστήριο: Ένοχος για βιασμό της 12χρονης ο Ηλίας Μίχος

Την ενοχή του Ηλία Μίχου για το αδίκημα του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, αποφάσισε πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της...

Στις 7 Απριλίου στη Λεμεσό η πορεία Χριστοδούλας

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου διοργανώνουν για 49η συνεχή χρονιά την πορεία Χριστοδούλας, τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας σε...

ΟΑΥ: Βαριές καμπάνες με πρόστιμα 80,000 ευρώ σε 40 παροχείς υγείας – Αιτία καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Βαριές καμπάνες με πρόστιμα ύψους 80,000 ευρώ σε πέραν των 40 παροχέων υγείας επιβλήθηκαν εντός του 2023 από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για καταχρήσεις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!