9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:41

Πρώτη συμφωνία των 27 για το μεταναστευτικό – «Πάγιο αίτημα της ΚΔ»

Σε συμφωνία κατέληξαν μετά από ολοήμερες διαπραγματεύσεις στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα Εσωτερικών και Μετανάστευσης αναφορικά με τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ αναφορικά με τις δύο πρώτες νομοθεσίες του Νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, ανοίγοντας τον δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με σύνθεση Υπουργών Εσωτερικών, αφορά τη μορφή που θα έχουν ο κανονισμός για τη διαχείριση του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, και ο κανονισμός για την διαδικασία ασύλου.

Οι δύο κανονισμοί αποτελούν τους «δύο κύριους πυλώνες» της προσπάθειας για συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης και «αποτελούν κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης» ανέφερε η Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεγκαρντ, εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον μετά τη συνάντηση.

Οι γενικές προσεγγίσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για το κείμενο των δύο κανονισμών επιτεύχθηκαν μετά από ψηφοφορία, καθώς μόνο η Ουγγαρία και η Πολωνία ψήφισαν εναντίον, ενώ απείχαν από τη ψηφοφορία η Τσεχία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Λιθουανία σύμφωνα με πληροφορίες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι Προεδρίες του Συμβουλίου των κρατών μελών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για τη συνολική αναδιάρθρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση, έχουν θέσει ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, πριν τις επόμενες ευρωεκλογές.

Η συμφωνία για τον κανονισμό διαχείρισης του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, ανέφερε η Σουηδή Υπουργός, «θα βελτιώσει τη λειτουργία των γνωστών ως κανόνων του Δουβλίνου, καθιστώντας πιο σταθερό τον ορισμό του κράτους μέλους που έχει την ευθύνη για επεξεργασία μιας αίτησης ασύλου, ενώ την ίδια στιγμή θα αποτρέπει την κατάχρηση και τις δευτερεύουσες μετακινήσεις» (μεταναστών και αιτητών από το ένα κράτος μέλος στο άλλο).

Παράλληλα, εξήγησε, «ο μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης που έχουμε δημιουργήσει θα παρέχει κοινή στήριξη στα κράτη μέλη εκείνα που εκτίθενται περισσότερο σε μεταναστευτικές πιέσεις», κάτι που όπως είπε, «είναι επωφελές για όλα τα κράτη μέλη μακροπρόθεσμα όταν οι δευτερεύουσες κινήσεις θα μπορούν να μειωθούν».

Τα κράτη μέλη που θα συνεισφέρουν στον μηχανισμό αλληλεγγύης «θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών συνεισφορών αλληλεγγύης, οι οποίοι όλοι έχουν την ίδια αξία, διατηρώντας την ευελιξία και με σεβασμό σε διαφορετικές ανάγκες» όπως είπε.

Η συμφωνία για τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου, συνέχισε, είχε επιτευχθεί εν μέρει στο παρελθόν, όμως σήμερα υπήρξε συμφωνία στα υπόλοιπα θέματα, για έναν κανονισμό που θα δημιουργεί «μια πιο απλή και πιο αποτελεσματική διαδικασία ασύλου, σε συνδυασμό με επαρκείς διαδικαστικές δικλείδες ασφαλείας για τους αιτητές».

Στη συμφωνία προβλέπεται συμβιβασμός μεταξύ των κρατών μελών που διασφαλίζει «γρήγορες, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες για αιτητές που θεωρούνται πιο πιθανόν να μη δικαιούνται διεθνούς προστασίας», κατά τρόπο που να μην αποτελεί επιπρόσθετο βάρος για τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα, όπως είπε. Οι διαδικασίες αυτές, εξήγησε, θα διασφαλίζουν τη σωστή διαχείριση αυτών που χρειάζονται διεθνή προστασία και την γρήγορη απόρριψη αυτών που δεν έχουν ανάγκη.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την διασφάλιση νόμιμων διόδων μετανάστευσης, καθώς και την κατάσταση όσον αφορά τη εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή των σχέσεων με τρίτες χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!