16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 4:38

Προχωρεί η γεώτρηση στον “Γλαύκο” – Επίσκεψη Πηλείδου στο γεωτρύπανο «Stena Forth» (φώτο)

Απρόσκοπτα προχωρεί η γεώτρηση αξιολόγησης «Γλαύκος-2», στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως διαπίστωσε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, κατά την επίσκεψή της στο πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth». Η γεώτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ενέργειας, η Υπουργός έτυχε επιτόπου ενημέρωσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο γεωτρύπανο μαζί με την Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Νιόβη Παρισινού, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Μάριο Παναγίδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ExxonMobil Cyprus, Βαρνάβα Θεοδοσίου.



«Στο πλαίσιο της εξαιρετικής μας συνεργασίας με την κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Energy, έχουμε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθούμε το γεωτρύπανο που διεξάγει τη γεώτρηση ΄Γλαύκος-2’», ανέφερε σε δήλωσή της κατά την αναχώρηση της αποστολής, η κα Πηλείδου. Εξήγησε ότι η γεώτρηση γίνεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του κοιτάσματος ‘Γλαύκος’, το οποίο μέσα από την αρχική γεώτρηση διαφάνηκε ότι έχει εξαιρετικής ποιότητας υδρογονάνθρακες που υπολογίζονται στα 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

«Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη εργασία για να εξακριβωθεί η ποσότητα και να εξαχθούν περισσότερα στοιχεία, πράγμα το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με τη γεώτρηση που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου και αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου του 2022», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα, κάτι που τους δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Έκανε επίσης λόγο για εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και της κοινοπραξίας, ούτως ώστε και οι όποιες προκλήσεις λόγω της πανδημίας ή και που προκύπτουν από αυτές τις εργασίες, να έχουν ξεπεραστεί μέχρι στιγμής, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εκ μέρους της ExxonMobil, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα και υπολογίζουν να ολοκληρωθούν μέσα στο Μάρτιο.

«Μετά την ολοκλήρωση θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα που θα συλλέξουμε, μία εργασία η οποία θα πάρει ορισμένους μήνες, για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του αερίου στο κοίτασμα ‘Γλαύκος’», ανέφερε.

Σε δηλώσεις της η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, αφού ευχαρίστησε την ExxonMobil και την Υπουργό για την ευκαιρία να επισκεφθεί το γεωτρύπανο, τόνισε ότι οι ΗΠΑ διαχρονικά στηρίζουν την ανάπτυξη των υποθαλάσσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο.



«Πιστεύουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν τεράστια οφέλη σε όλους τους Κύπριους, αλλά και να προάγουν μεγαλύτερη συνεργασία και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Πρόσθεσε ότι εργάζονται μαζί με την Κύπρο και την ΕΕ για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα και οι συγκεκριμένες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων θα είναι πολύ σημαντικές γι’ αυτή τη μετάβαση σε πιο πράσινη και καθαρή ενέργεια. Είπε, τέλος, ότι είναι πολύ περήφανοι που η ExxonMobil είναι μέρος της κοινοπραξίας που αναπτύσσει αυτούς τους εξαιρετικά σημαντικούς πόρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!