18.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 4:41

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Σήμερα η ώρα της αλήθειας – 561.000 ψηφοφόροι επιλέγουν από 14 υποψήφιους τους 2 για το β΄γύρο – Όλα τα στοιχεία

Η ώρα της αλήθειας για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 έχει φτάσει. Σήμερα, 561.033 ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να πάνε στις κάλπες που θα βρίσκονται σε 1.148 εκλογικά κέντρα από τα οποία τα 35 στο εξωτερικό και να επιλέξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωϊ και μετά από ένα διάλειμμα μιας ώρας (12.00-13.00 μμ) το μεσημέρι θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης θα ανακοινωθούν τα exit polls των τηλεοπτικών καναλιών.

Ως γνωστόν, οι υποψήφιοι είναι 14 και απ’αυτούς οι δύο πρώτοι θα περάσουν στον β΄γύρο των εκλογών που θα γίνουν την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου με τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων.

Οι σημερινές εκλογές διεξάγονται μετά από μια πολύμηνη και έντονη προεκλογική εκστρατεία που κράτησε σχεδόν 10 μήνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις σημερινές εκλογές έχει το ποιοι δύο από τους υποψήφιους θα περάσουν στον β΄γύρο και τι ποσοστά ψήφων θα πάρουν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, δηλαδή οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα αναμένεται να διαφανεί πως και πόσο θα επηρεαστεί το κομματικό σκηνικό, αφού οι αντανακλάσεις της κάλπης θα προεκταθούν στα κόμματα.

ΟΙ 14 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Οι υποψήφιοι για τις σημερινές εκλογές, με τη σειρά όπως εμφανίζονται στο ψηφοδέλτιο,  είναι οι ακόλουθοι:

  • Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Χρίστος Χρίστου
  • Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός
  • Χαράλαμπος Αριστοτέλους
  • Αχιλλέας Δημητριάδης
  • Ανδρέας Ευστρατόυ
  • Ανδρόνικος Ζερβίδης
  • Γιώργος Κολοκασίδης
  • Ανδρέας Μαυρογιάννης
  • Τσελεστίνα ντε Πέτρο
  • Αλέξιος Σαββίδης
  • Λουκάς Σταύρου
  • Νίκος Χριστοδουλίδης
  • Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές ανέρχονται περίπου σε 561.033 άτομα, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στις σημερινές εκλογές θα λειτουργήσουν περίπου 1.148 εκλογικά, εκ των οποίων τα 35 είναι στο εξωτερικό.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 730 Τουρκοκύπριοι, που έχουν διεύθυνση μόνιμης διαμονής στις ελεύθερες περιοχές.

Επιπλέον, δικαίωμα ψήφου έχουν 240 εγκλωβισμένοι, 47 στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και 193 στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.

Η Περιφέρεια της Λευκωσίας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, συγκεκριμένα 215.772 εκλογείς και ακολουθεί η Λεμεσός με 154.778, η Λάρνακα με 95.518, η Πάφος με 51.994 και η ελεύθερη Αμμόχωστος με 32.625.

Άλλοι 10.346 επέλεξαν να ψηφίσουν στα κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι κατά 10.397 αυξημένος, σε σχέση με τις Προεδρικές εκλογές του 2018.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, 285.004, ή ποσοστό 50,8% είναι γυναίκες και 276.029, ή ποσοστό 49,2% είναι άνδρες.

Το 13,8% των ψηφοφόρων έχουν ηλικία από 18 έως και 29 έτη, το 50,4% από 30 έως και 59 έτη και το 35,8% από 60 και άνω.

ΟΙ ΩΡΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Η ψηφοφορία για τις Προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023, στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη Δημοκρατία, θα αρχίσει η ώρα 7:00 π.μ. και θα διακοπεί στις 12:00μ., για διάλειμμα μιας ώρας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, η ψηφοφορία θα επαναρχίσει η ώρα 1:00 μ.μ. και θα λήξει κανονικά η ώρα 6:00 μ.μ. 

Οι ώρες ψηφοφορίας για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν καθοριστεί ως ακολούθως:

  • Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ 11.00 π.μ. – 8.00 μ.μ. με διάλειμμα 3.00 μ.μ. – 4.00 μ.μ.
  • Στην Ελλάδα και Βουλγαρία, μεταξύ 7.00 π.μ. – 6.00 μ.μ. με διάλειμμα 12.00 μ. – 1.00 μ.μ.
  • Στην Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σουηδία μεταξύ 9.00 π.μ. – 5.00 μ.μ. με διάλειμμα 1.00 μ.μ. – 2.00 μ.μ.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 8.00 π.μ. – 4.00 μ.μ. με διάλειμμα 12.00 μ. – 12.30 μ.μ.
  • Στις ΗΠΑ μεταξύ 7.00 π.μ. – 11.00 π.μ.

Σημειώνεται, ότι ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τις 9.00 μ.μ., αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο, που περιμένουν να ψηφίσουν και εφόσον ενημερωθεί σχετικά ο Γενικός Έφορος Εκλογής.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.148 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 1.113 κέντρα σε 5 Εκλογικές Περιφέρειες στην Κύπρο και 35 κέντρα στο εξωτερικό, σε 25 πόλεις, σε 12 χώρες.

Από τα 1.148 εκλογικά κέντρα, τα 415 αφορούν τη Λευκωσία, 323 τη Λεμεσό, 185 τη Λάρνακα, 133 την Πάφο, 57 την Αμμόχωστο και άλλα 35 θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό.

Τα Εκλογικά Κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα είναι πέντε στην Αθήνα, τρία στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα, στην Κομοτηνή, στη Λάρισα, στην Πάτρα και στο Ρέθυμνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο, κι από ένα σε Γλασκώβη, Λήντς, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ και Μπρίστολ. Ακόμα, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε Βερολίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Ντουμπάϊ, Λουξεμβούργο, Παρίσι, Σόφια, Στοκχόλμη και Χάγη.

Το Εκλογικό Κέντρο με τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων είναι το Δημοτικό Σχολείο Ελένειο, Κέντρο Α’, στη Λευκωσία με 716 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και το μικρότερο στον Παλαιόμυλο Λεμεσού, με 48 ψηφοφόρους.

Οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να ψηφίσουν στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ’ και στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β’, Κέντρο Ζ’. Στους εγκλωβισμένους, οι οποίοι κατά την ημέρα των εκλογών θα βρίσκονται κοντά στους οικείους τους, στις ελεύθερες περιοχές, μπορεί να παρασχεθεί εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο της περιοχής αυτής, αφού ενημερώσουν σχετικά το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Οι εγκλωβισμένοι μας μπορούν να ψηφίζουν, σε συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα, προσκομίζοντας οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας, το οποίο φέρει τη φωτογραφία τους.

Οι υπάλληλοι του εκλογικού κέντρου θα ψηφίσουν με εξουσιοδοτήσεις στο εκλογικό κέντρο που θα εργαστούν, παρουσιάζοντας εκλογικό βιβλιάριο ή δελτίο ταυτότητας.

Οι 301 φυλακισμένοι, θα μπορούν να ψηφίσουν σε ειδική κάλπη, εντός των φυλακών, η οποία θα αναμιχθεί με την Κάλπη στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

ΤΡΟΠΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Τα ψηφοδέλτια εκτυπώθηκαν από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο σε χαρτί ασφαλείας και ήδη τοποθετήθηκαν στις κάλπες, οι οποίες θα παραδοθούν σήμερα στους προεδρεύοντες υπαλλήλους.

Για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο εκλογέας δεν έχει παρά να σημειώσει ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία, δηλαδή το «x» ή το «+» ή το «√», μέσα στο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου.

Τυφλός εκλογέας ή πρόσωπο με φυσική αναπηρία μπορεί να ψηφίσει ο ίδιος, αν το επιθυμεί, ή με τη βοήθεια προσώπου της απολύτου εμπιστοσύνης του ή με τη βοήθεια του Προεδρεύοντα, στην παρουσία ενός βοηθού υπαλλήλου.

Στην περίπτωση αυτή, ο βοηθός υπάλληλος πρέπει να είναι διαφορετικό πρόσωπο κάθε φορά.

Ο εκλογέας με φυσική ανικανότητα μπορεί να συνοδεύεται μέχρι την είσοδο του εκλογικού κέντρου. Από την είσοδο και μετά αναλαμβάνει ο Προεδρεύων υπάλληλος.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Και στη διαδικασία αυτή επιτρέπεται η παρουσία των υποψηφίων ή αντιπροσώπων τους, αλλά όχι η εμπλοκή τους με τα ψηφοδέλτια. Δεν επιτρέπεται επίσης στους αντιπροσώπους των υποψηφίων να φέρουν πέννες ή άλλα είδη γραφικής ύλης, ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή των ψήφων. Μόνο μετά το πέρας της διαδικασίας θα έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να καταγράψουν τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στο εκλογικό κέντρο, ούτε των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εκτός από τις περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από το Γενικό Έφορο Εκλογής.

ΕΓΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Τα ψηφοδέλτια για να είναι έγκυρα, πρέπει να φέρουν στο εξωτερικό τους μέρος την επίσημη σφραγίδα των εκλογών.

Επίσης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όταν ο εκλογέας σημειώσει μέσα στο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της επιλογής του, ένα από τα σημεία “X”  ή “+” ή “√”, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο που προσομοιάζει με αυτά, με πέννα χρώματος μπλε ή μαύρου.

Ο Προεδρεύων υπάλληλος απορρίπτει ως άκυρο οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο που δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα ή στο οποίο ο εκλογέας έχει ψηφίσει περισσότερους από έναν υποψηφίους ή που περιέχει οποιοδήποτε γράμμα ή σημείο με το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί η ταυτότητα του εκλογέα, ή από το οποίο ελλείπει οποιοδήποτε ουσιώδες μέρος του ή το οποίο είναι ασυμπλήρωτο και στο οποίο είναι αδύνατη η εξακρίβωση της θέλησης του εκλογέα.

Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο, γιατί είναι αδύνατο να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα, αλλά καταμετράται και καταγράφεται χωριστά από τα υπόλοιπα άκυρα ψηφοδέλτια, για στατιστικούς λόγους.

Άκυρο είναι επίσης το ψηφοδέλτιο όταν ο εκλογέας έχει ψηφίσει με πέννα οιουδήποτε άλλου χρώματος εκτός από τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου, ο εκλογέας έχει ψηφίσει πάνω στο πρόσωπο του υποψηφίου ή στο έμβλημα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, εκτός από το χώρο μέσα στη στήλη, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της εκλογής του και όταν ο εκλογέας σημείωσε οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα ή αριθμό, εκτός από τα καθοριζόμενα σημεία “Χ” ή “+” ή “√”.

Στους Προεδρεύοντες υπαλλήλους δόθηκαν τέτοιες οδηγίες, ώστε όπου μπορεί να διαπιστωθεί η βούληση του ψηφοφόρου και παράλληλα να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, τα ψηφοδέλτια να προσμετρούνται ως έγκυρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!