32.1 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 19:28

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για σχέδιο πρωτοβουλίας ΠτΔ για Τουρκοκυπρίους

Στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στα κατεχόμενα πληροφορίες για το σχέδιο πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τους Τουρκοκυπρίους αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Η εφημερίδα «Βατάν» γράφει ότι η ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας  (TDP) Μινέ Ατλί είπε ότι η «προεδρία» και όσοι βρίσκονται στην εξουσία  προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αρνητική αντίληψη με την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ετοίμασε η Κυπριακή Δημοκρατία για τους Τουρκοκύπριους και είπε ότι η Τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο θέμα σε όλες του τις πτυχές και να εμπλακεί στη διαδικασία για να αποτραπεί αυτό και να ενημερωθεί σωστά η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» γράφει ότι ο πρόεδρος  της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χασάν Γιλμάζ Ισίκ, είπε ότι «είναι έκπληκτοι με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο Σύνδεσμός μας υπενθυμίζει στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι το πιο σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους είναι ο τερματισμός του εμπάργκο και των απομονώσεων, που αποτελούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εφαρμόζονται αλόγιστα μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι ο Τουργκάι Ντενίζ «πρόεδρος» του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO), μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα  αναφέρθηκε στο εμπόριο που διενεργείται μέσω της Πράσινης Γραμμής και είπε ότι «τα προϊόντα που παράγονται στη βόρεια Κύπρο από το 2005 μπορούν να πωληθούν στη νότια Κύπρο στο πλαίσιο της Πράσινης Γραμμής».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «μόνο ένα από τα προϊόντα μας μπόρεσε να εισέλθει σε σημείο πώλησης στη νότια Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει ένα τεράστιο ψυχολογικό εμπόδιο στα τουρκοκυπριακά προϊόντα. Μπορούμε να βρούμε προϊόντα τουρκικής προέλευσης παντού, αλλά δεν μπορούμε να δούμε κανένα τουρκοκυπριακό. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να ανεχθούν τους Τουρκοκύπριους να κερδίζουν μια δεκάρα. Στο βορρά, μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε πολλά ελληνοκυπριακά προϊόντα στα ράφια».

Προβληματισμό για μέτρα Χριστοδουλίδη για Τ/κ εκφράζουν Ερχιουρμάν και Όζερσαϊ

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί εξέφρασαν χθες ανησυχίες και προβληματισμούς μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε ε/κ μέσα ενημέρωσης, αναφορικά με νέες πρωτοβουλίες της κυπριακής Κυβέρνησης οι οποίες θα έχουν ως αποδέκτες τους Τουρκοκύπριους.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ), δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε για το φημολογούμενο «σχέδιο 14 σημείων» πάνω στο οποίο εργάζεται το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπος ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι «ορισμένες πρόνοιες που αφορούν την ιθαγένεια, ειδικά για τα παιδιά τουρκικής καταγωγής ή προέλευσης, έχουν προκαλέσει προβληματισμό». Ο κ. Ερχιουρμάνεπέκρινε περαιτέρω τους πιθανούς όρους που καθορίζουν τα δικαιώματα ιθαγένειας με βάση τον τόπο του γάμου των γονέων ή τον τόπο όπου συναντήθηκαν οι γονείς. «Είναι επιτακτική ανάγκη στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μην δημιουργήσουμε ακούσια νέα», πρόσθεσε ο Τ/κ πολιτικός.

Στο μεταξύ, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα μονομερή «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» όπως χαρακτήρισε τις νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να δρομολογήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά για τους Τ/κ. Τα μέτρα αυτά, όπως παρουσιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να αναδιατυπώνουν υφιστάμενα δικαιώματα ως νέα προνόμια, ισχυρίστηκε και εξέφρασε ανησυχίες για τους πιθανούς περιορισμούς αυτών των δικαιωμάτων.

Ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι οι εξελίξεις στην Πύλα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα προτεινόμενα μέτρα, καθώς όπως ανέφερε, ορισμένες πολιτικές παρατάξεις και η Εκκλησία εκφράζουν δυσαρέσκεια.

Απηύθυνε τέλος προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία, το ερώτημα ποιά είναι τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά τα νέα βήματα της ε/κ πλευράς. «Για να εξυπηρετήσουν πραγματικά το σκοπό τους αυτά τα μέτρα, πρέπει να προσεγγιστούν με ειλικρίνεια και ισορροπία. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε με περαιτέρω αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων σε ένα κατεξοχήν ελληνοκυπριακό κράτος – ένα σενάριο “όσμωσης”» όπως ισχυρίστηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – «Αλλάξτε γραμμή»

«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνοντας εκ νέου προειδοποίηση προς τα Σκόπια...

Γαλλία: Και έκτος νεκρός στις συγκρούσεις στη Νέα Καληδονία – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

Και έκτος θάνατος μέσα σε έξι ημέρες καταγράφηκε σήμερα, κατά την διάρκεια των ταραχών στη Νέα Καληδονία, σύμφωνα με τις αρχές. Πρόκειται για  κατάσταση...

Ουκρανία: Εχθρός προ των πυλών στο Χάρκοβο – Νέα κατάληψη χωριού και συνεχίζουν οι Ρώσοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ένα χωριό κοντά στην πόλη Βοβτσάνσκ, στην ουκρανική περιοχή του Χαρκόβου, όπου ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση...

Υπό τετραήμερη κράτηση 23χρονος για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά

Διάταγμα τετραήμερης κράτησης εξέδωσε σήμερα το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον 23χρονου για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση θανατηφόρας οδικής σύγκρουσης,...

Φωτιά σε διαμέρισμα στην Έμπα, στο ΓΝ Πάφου ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα

Στο ΓΝ Πάφου μεταφέρθηκε ένοικος διαμερίσματος μετά από εκδήλωση φωτιάς στο διαμέρισμα που διαμένει στην περιοχή της Έμπας. Σύμφωνα με ανάρτηση στην Πλατφόρμα Χ του...

Μέχρι τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία και με σκόνη

Ασθενής ψηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας, κατά διαστήματα θα είναι αυξημένες. Σήμερα,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!