15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 3:46

Πραγματοποιήθηκε η 5η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας για θέματα Διασποράς στην Πάτρα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Πάτρα, η Πέμπτη Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας για θέματα Διασποράς.

«Ενώνουν πολλά τις τρεις χώρες, όπως η ιστορία, οι κοινοί αγώνες για δικαίωση καθώς και οι προκλήσεις που έχουν  να αντιμετωπίσουν. Κύπριοι, Έλληνες και Αρμένιοι μπορούμε να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των αποδήμων μας και τα οργανωμένα σύνολα της Διασποράς μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα για τις συνεχιζόμενες και εκτεινόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας που δυναμιτίζουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ΜΟΕ και συνεχίζει τις παραβιάσεις της στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν διακοπεί στο Κρανς Μοντανά στη θέση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ζώνη Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι οι τρεις χώρες έχουν πολύ ισχυρές διασπορές σε πολύ σημαντικές χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία και η Αυστραλία. «Θα ενεργοποιήσουμε, μέσα από αυτή τη συνεργασία, τα οργανωμένα σύνολα των Διασπορών μας ώστε να τους φέρουμε πιο κοντά και να προωθηθούν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει τα συμφέροντα των τριών χωρών μας», σημείωσε.

Ο κ. Φωτίου υπογράμμισε, επίσης, τη μεγάλη σημασία που έχει η νέα γενιά των αποδήμων τονίζοντας ότι στόχος είναι να γίνουν δράσεις έτσι ώστε να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της κάθε χώρας.

«Σήμερα είχαμε τη χαρά να υπογράψουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τα θέματα Διασποράς, όπου μέσα από αυτό θα επιτευχθεί η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών και θα ενισχυθούν περαιτέρω οι πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας», ανέφερε.

Η υπογραφή του Μνημονίου, πρόσθεσε, «θα εξειδικεύει τις περαιτέρω κοινές δράσεις των Οργανώσεων μας, της νεολαίας μας σε θέματα πολιτισμού, παραδόσεων, ακόμη και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας».

«Συμφωνήσαμε ακόμη, τη διεξαγωγή έκθεσης φωτογραφίας στην Κύπρο με θέμα την γενοκτονία των Αρμενίων, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη γενοκτονία των Ποντίων. Παράλληλα, έχουμε συμφωνήσει την υλοποίηση διαφόρων δράσεων με τη συμμετοχή της Διασποράς των τριών χωρών όπως την 3+1 πολιτιστική εκδήλωση στο Παρίσι, καθώς επίσης και τη διοργάνωση κοινής επίσκεψης νέων στις τρεις χώρες», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Από την πλευρά του ο  Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης ανέφερε ότι οι τρεις χώρες έχουν πλούσια ιστορία και ισχυρούς πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οι οποίοι ισχυροποιούνται περαιτέρω από την ορθόδοξη πίστη μας.

«Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα  της συνεργασίας, αλλά και τον αξιοσημείωτο ρόλο της Διασποράς, κάνουμε σήμερα ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διασποράς με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης. Οι ιστορικές σχέσεις φιλίας βελτιώνονται και διευρύνονται», σημείωσε.

Εργαζόμαστε από κοινού, πρόσθεσε, «για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της Γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς και για τη διεθνή καταδίκη της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου».

«Αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα, δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω ότι πρόκειται για ένα πρωτίστως διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Για το λόγο αυτό, επιθυμούμε την έκφραση ισχυρότερης διεθνούς αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!